Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 121
Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 121
İki ülke arasındaki İlişkiler, 1934 yılında imzalanan Balkan Paktı’ndan dolayı bozulmaya başladı. Sovyetler Birliği, Balkan Paktı’nın hayata geçirilmesine karşıydı. Türkiye, Sovyetler Birliği’ne bir açıklama mektubu göndererek Sovyet Hükûmeti’nin tereddütlerini gidermeye çalıştı.
Balkan Paktı’yla Türk-Sovyet ilişkilerinde başlayan gerilim, Montrö Konferansı’nda daha belirgin hâle geldi. Konferans öncesinde Türk ve Sovyet temsilcileri Boğazlar konusunda hemfikir olmalarına rağmen Sovyet temsilcileri konferans sürecinde isteklerini genişletti. Bu tutum değişikliği, Türk Hükûmeti’ni, Sovyetlerin Boğazlar hakkındaki gizli niyetleri konusunda endişelendirdi ve Batılı devletlerle yakınlaşmasına yol açtı.
4. Türkiye-Fransa İlişkileri
20 Ekim 1921 tarihli Ankara Antlaşması ile Türkiye-Suriye sınırı belirlenirken İskenderun Sancağı için özel bir yönetim kurulmuştu. Lozan Barış Antlaşması’nda da Ankara Antlaşması esas alınmış, Suriye sınırı görüşülmemişti. 1936 yılında Fransa, Suriye ve Lübnan’a bağımsızlıklarını verince Türkiye de Hatay’a bağımsızlığının verilmesini istedi. Fransa’nın bu isteği reddetmesi üzerine konu Milletler Cemiyetine götürüldü. Türkiye ve Fransa 27 Ocak 1937’de bir prensip antlaşmasına vardı. Buna göre Hatay iç işlerinde bağımsız olacak ve ayrı bir anayasa ile yönetilecek, resmî dili Türkçe olacak, dış işlerinde ise Suriye’ye bağlı olacaktı. Türkiye, Hatay’ın yeni statüsünün hemen uygulanmasını istedi. Ancak Fransa, Türkiye’nin bu talebine karşı çıktı. Hatay’da seçim hazırlıkları sürerken ilişkiler kopma noktasına geldi ve Türkiye, sınıra askerî yığınak yapmaya başladı.
Aynı yıllarda Avrupa’da savaş tehlikesi gittikçe belirgin hâle geliyordu. Revizyonist devletlerin güçlenmesi, Türkiye’nin önemini artırmıştı. Bu nedenlerden dolayı Fransa, Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek istiyordu. 3 Temmuz 1938’ askeri bir antlaşma imzalandı. 23 Haziran 1939’da son toplantısını yapan Hatay Meclisi, oy birliği ile Türkiye’ye katılma kararı aldı (Görsel 7.6). Türkiye ile Fransa arasındaki diğer bir sorun ise Osmanlı borçlarının geri ödenmesiydi. 1928’de borçların ödenmesi bir takvime bağlandı. Böylece Düyun-u Umumiye tamamen kaldırılmış oldu. 1929 Dünya Görsel 7.6 Hatay’ın ana vatana katılması kararının alındığı Ekonomik Krizi’nin etkisi ile Türkiye, “Hatay DevletiMeclis Binası”(sağda nehirkıyısında) ödeme planına uyamadı. Taraflar arasındaki görüşmeler sonucunda, 22 Nisan 1933’te bir sözleşme imzalanarak yeni bir ödeme planı yapıldı.
- Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 121 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.