Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 120

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 120

Lozan Konferansı’nda Türkiye Musul’u geri istemiş, Irak’ın mandateri olarak İngiltere buna karşı çıkmıştı (Görsel 7.4). Bunun üzerine Lozan Antlaşması’nda Türkiye ile Irak arasındaki sınır sorununun barışçı yollarla çözüleceği hükmü yer almıştı. Bu hüküm gereği Türk-İngiliz görüşmeleri, 19 Mayıs 1924’te İstanbul’da toplanan Haliç Konferansı ile başladı. Haliç Konferansı sırasında Türkiye, Musul ve Süleymaniye’nin etnik, coğrafi ve tarihî özellikleri bakımından Türk sınırları içerisinde kalmasında ısrar etti. İngiltere ise Lozan’daki isteklerinin de ilerisine geçerek Türk-Irak sınırının yeniden çizilmesini istedi. Bunun üzerine İngiltere, Musul sorununun gündeme alınması için Milletler Cemiyetine başvurdu.

Türkiye’nin henüz üye olmadığı Milletler Cemiyeti, Musul Sorunu’nu incelemek üzere bir komisyon kurdu. Komisyon, raporunu 1925 Eylül’ünde Milletler Cemiyetine sundu. Raporda Musul’un Irak’a bırakılması gerekliliği savunuluyordu. Hakkâri ise Türkiye’ye bırakılmıştı. İngiltere, Milletler Cemiyetinde etkin olduğu için rapor, 16 Aralık 1925’te aynen kabul edildi.

Milletler Cemiyeti Konseyinin kararı, Türkiye’de tepkiyle karşılandı. Türk Hükümeti bu kararı tanımadığını, Musul üzerindeki egemenlik haklarının devam ettiğini açıkladı. Ancak Türkiye yıllar süren savaş döneminden yeni çıkmıştı. Bu nedenle iç politikada pek çok sosyal ve ekonomik sorun çözüm bekliyordu. Öte yandan Şubat 1925’te ülkenin doğusunda çıkan Şeyh Sait İsyanı’nın bastırılması için de uğraşılıyordu. Böyle bir siyasi ortamda daha fazla ileri gidilemedi ve Türk Hükümeti, 5 Haziran 1926 tarihinde İngiltere ile “Ankara Antlaşması”nı imzalayarak Milletler Cemiyeti kararını kabul etti.

Ankara Antlaşması’na göre Musul bölgesi İngiliz mandasındaki Irak’a bırakıldı. Böylece Türk-Irak sınırı bugünkü şeklini aldı. Bu Antlaşma ile Irak Hükümeti, Musul petrollerinden alacağı gelirin %10’unu 25 yıl süreyle Türkiye’ye vermeyi kabul etti. İngiltere anlaşmaya koyduğu ek bir protokolle petrol hisseleri karşılığında Türkiye’ye 500 bin pound ödemeyi teklif etmiş, ancak Türkiye bu öneriyi red etmiştir.

II. Dünya Savaşı öncesinde Avrupa’daki revizyonist hareketler, İtalya’nın Habeşistan’ı işgali ve özellikle Doğu Akdeniz’deki yayılmacı faaliyetleri, Türkiye ile İngiltere’yi birbirine yakınlaştırdı. Montrö Boğazlar Konferansı’nda İngiltere’nin Türkiye’yi desteklemesi, iki ülke arasındaki ekonomik ve politik ilişkilerin hızla gelişmesini sağladı.

II. Dünya Savaşı’nın yaklaşması, Türkiye için dış politikada yeni bir durum yarattı. Avrupa’da II. Dünya Savaşı öncesinde oluşan bloklar arasında tercih yapmak durumunda kalan Türkiye, 19 Ekim 1939’da İngiltere ve Fransa ile Üçlü İttifak Antlaşması’nı imzalayarak tarafını belli etmeye başladı.

3. Türkiye-SSCB İlişkileri
Türkiye, Kurtuluş Savaşı’nda Sovyet Hükûmeti’nden büyük destek görmüştü. İki ülke arasındaki ilişkilerin temeli, 16 Mart 1921’de Moskova’da imzalanan Türk-Sovyet Dostluk ve Kardeşlik Antlaşması ile atılmıştı.
Lozan’dan sonraki dönemde Türkiye ve Sovyetler Birliği, Batılı devletler ile ilgili sorunları nedeniyle birbirlerine yaklaşmışlardır. İki ülkenin birbirlerine yakınlaşma politikaları sonucunda 17 Aralık 1925’te Türk-Sovyet Dostluk ve Tarafsızlık Antlaşması imzalandı (Görsel 7.5). Bu antlaşma, 1945 yılında Sov- yetler Birliği tarafından feshedilinceye kadar yürürlükte kaldı.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 120 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!