Evvel Cevap
Kalbim Rumeli’de Kaldı Metni Etkinlik Cevapları (8. Sınıf Türkçe)
8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları
Kalbim Rumeli’de Kaldı Metni Etkinlik Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

Kalbim Rumeli’de Kaldı metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 268-269-270-271-272-273-274-275 (Vatandaşlık)

Kalbim Rumeli’de Kaldı Metni Cevapları

HAZIRLIK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 268 Cevabı

Mübadeleyi yaşamış insanlar mübadele sırasında neler hissetmiş ve yaşamış olabilir? Anlatınız.

  • Cevap: Çok üzülmüşlerdir çünkü yıllardır yaşadıkları topraklardan, atalarının mezarları olan yerlerden zorla göç ettirilmişlerdir. Bütün hayatları artı yabancı bilmedikleri bir ülkede geçecektir. Bu da onların kendi köklerinden kopmaları anlamına gelmektedir.

Mübadillerin göğüs gerdiği zorlukları, sevdaları, umutları ve doğdukları yerleri istekleri dışında terk etmelerinin anlatıldığı bir kitaptır, Kalbim Rumeli’de Kaldı. (Sardunya Kokan Toprakların Öyküleri)
İkinci kuşak bir mübadil olan Firdevs Tunçay’ın kitabından alınan “Mübadele Günleri, Buca’da Hayat ve 8 Yıl Sonra” bölümlerini okuyacaksınız.
Mübadele Günleri

1. ETKİNLİK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 272 Cevabı

Metinde geçen bilmediğiniz sözcükleri belirleyerek anlamlarını tahmin ediniz. Tahmininizi sözcüklerin sözlük anlamı ile karşılaştırınız.

  • Cevap:

2. ETKİNLİK 

Kalbim Rumeli’de Kaldı” metni ile ilgili sorular oluşturunuz. Oluşturduğunuz soruları arkadaşlarınıza yöneltiniz.

  • Cevap:

3. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 273 Cevabı

“Kalbim Rumeli’de Kaldı” metninden alınan bölümü okuyunuz. Rum ve Türk ailelerinin birbirlerine yaklaşımlarına yazarın bakış açısı nasıldır? Anlatınız.

Bir gün bakmışlar Pürsıçan sokaklarında hiç tanımadıkları insanlar… Bursa civarından gelmişler. Yeni bir memlekete gelmenin şaşkınlığı ve boşluğu içindelermiş. Mahalle muhtarı, Türk ailelerine evlerini boşaltmalarını ve başka bir Türk ailesinin yanlarına gitmelerini duyurmuş. Çaresiz boyun eğmişler. Zehra da iki çocuğuyla Ahmet Çavuşların evine gitmiş. Boşalttıkları evlerine Rumlar yerleştirilmiş. Zehra Hanım’ınkini de Hristo ve Despina adlı bir Rum çifte vermişler. Evlerini, hayvanlarını, kaşıklarına varıncaya kadar her şeylerini paylaşmışlar onlarla. Yeni gelenler Türkçe bildikleri için kolay anlaşıyorlarmış. Geçimleri iyiymiş. Birbirlerinin düğünlerine gidip eğlenirlermiş. Rumlar,“Yakında sizi de Türkiye’ye gönderirler.” diyorlarmış.

  • Cevap: Türkler ne yazık ki istemeden de olsa göç ettirilmek istenmektedir bu yüzden üzgünler oysa Rumlar hala nefret ve öfke beslemekteler.

4. ETKİNLİK 

Kalbim Rumeli’de Kaldı” metnini özetleyiniz.

  • Cevap: Bir gün sizi; doğup büyüdüğünüz, havasıyla suyuyla yoğrulduğunuz memleketinizden, atalarınızın asırlar boyu yaşadığı topraklardan, çocukluk sevinçlerini ve gençlik heyecanlarını yaşadığınız yerlerden koparıp hiç tanımadığınız bir yere gönderseler neler hissedersiniz? Hiç düşündünüz mü?” İşte bu soruyu soran da, cevabını veren de bir mübadele çocuğu olan, emekli Eğitimci Firdevs Tunçay’dan başkası değil. Tunçay; bugün birçoğumuzun hiç bilmediği ‘Bir Ayrılık Şarkısı’ olarak hatıralarda derin izler bırakan bu büyük göçü bakın nasıl anlatıyor: Mübadele rüzgârı, ata yadigârı topraklarda “Son Müslümanlar” gemilere bindirilip gittikten sonra durmuştu ancak… Dönüşü olmayan bu yolculukta, binlerce kişi yerini yurdunu, evini barkını, bağını bahçesini zorunlu olarak terk etti. Anılarını, geleneklerini, göreneklerini yüreklerinde saklayıp getirdiler, yaşatmak için! Bahçelerinden kopardıkları sardunyalar umut oldu onlara! Sınır kapıları 50 yıl kapalı kaldı mübadillere. Geldikleri köyleri, kentleri bir daha göremeyen mübadillerin çoğu hasret içinde bu dünyadan ayrıldı.

5. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 274 Cevabı

Derse hazırlık bölümünde yazdığınız tiyatro metnine uygun rol dağılımı yaparak oyununuzu sergileyiniz.

6. ETKİNLİK 

Aşağıda 2017 yılı itibari ile Türkiye’de ikamet eden yabancıların uyruklarına göre dağılımını gösteren grafik verilmiştir. Grafiği inceleyerek verilen bilgilerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

( Y ) Türkiye’de en fazla ikamet eden yabancı uyruklu kişiler Suriye uyrukludur.
( D ) Türkiye’de ikamet eden Azerbaycan uyruklu kişiler Türkmenistan uyruklu kişilere göre daha fazladır.
( D ) Türkiye’de ikamet eden Kırgızistan ve İran uyruklu kişilerin sayısı Irak uyruklu kişilerin sayısından azdır.
( D ) Türkiye’de ikamet eden Afganistan ve Rusya Federasyonu uyruklu kişilerin sayısı birbirine çok yakındır.

  • Cevap:

7. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 275 Cevabı

Aşağıdaki cümleleri, taşıdığı duyguyla eşleştiriniz. Açıkta kalan duygu ile ilgili bir cümle kurunuz.

  • Cevap:

8. ETKİNLİK 

1923’te yapılan nüfus mübadelesi ile ilgili araştırmanızın sonuçlarını aşağıya yazınız. Arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • CevapTürkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi veya Değişimi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması’na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye ve Yunanistan’ın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübâdil denir. Mübadele ile 1.200.000 Ortodoks Hıristiyan Rum Anadolu’dan Yunanistan’a, 500.000 Müslüman Türk de Yunanistan’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştır.Mübadele kapsamına giren kişiler ile mübadele kapsamına girmeyen kişiler arasındaki ayrımın ana kıstası ırk ya da dil değil din olduğu için Rum denilenlerin arasında, Türkçe’den başka dil bilmeyen ve konuşmayan Türk Ortodoks Hıristiyan Gagavuzlarile Karamanlı Ortodokslar, Yunanistan’dan gelen Müslümanların arasında da Türklerin yanında Drama, Kavala, Karacaova ve Kesriye’den gelen Bulgarca ve Makedonca konuşan Pomaklar, Romence konuşan Ulahlar, Rumca (Yunanca) konuşan Patriyotlar ve kendi dilleriyle konuşan Arnavutlar da bulunmuşlardır.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Bir ülkenin kalkınmasında tarım mı, sanayi mi daha önemlidir? Bu konuyla ilgili araştırma yapınız.

  • Cevap: Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve de en yaygın olanıdır. Bunun yanında tarım toprakları da yeryüzünün en stratejik kaynaklarıdır. İnsanı doyuran ve giydiren tarımdır.Sorununun tarım aleyhine görülmesi yani sanayi öncelikli bir kalkınma modelinin bizi, toplam hasıla içindeki payı gün geçtikçe azaltılan tarım kesimimizin ne durumda olduğunu mevcut şartlar gözler önüne getirmiştir.Tarımda lider konumunda olmamız gerekiyor. Tarımda ayakta duran ülke gelecekte tüm teknolojilere meydan okuyacaktır.Gelecekte teknolojik savaşlar değil gıda savaşları dünyanın kaderini belirleyecektir.

Sevdiğiniz bir yiyeceğin ya da içeceğin yapım aşamasını izleyiniz.

  • Cevap: Kolanın yapım aşamasını internetten izleyebilirsiniz.
Videolu Çözüm – Tıkla Abone Ol

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 8. Tema Vatandaşlık Sayfa 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275 Kalbim Rumeli’de Kaldı Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum