Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 195

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 195 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 195

bir üründür. Mekanik yolla elde edilir. Türk Gıda Kodeksi’nde tereyağı şöyle tanımlanmaktadır: “Tereyağı, ağırlıkça en az %80, en fazla %90 oranında süt yağı, en fazla %2 oranında yağsız süt kuru maddesi ve en fazla %16 oranında su içeriğine sahip ürünü ifade etmektedir.” Aynı tebliğde, yayık tereyağı, “Üretimde ham madde olarak yoğurt kullanılmasıyla elde edilen tereyağı.” olarak tanımlanmıştır. Doğal yolla sütten krema ayrılırken yayvan kaplarda, derin kaplarda kaymak bağlatma ve sütü sulandırarak kaymak bağlatma metotları kullanılır. Büyük miktarlardaki sütün yağ oranlarının standardize edilmesi gerektiğinde seperatör adı verilen makineler kullanılmaktadır. Bu makineler merkezcil kuvvete dayanır. Bu makine işlenecek fazla miktarda ve kaliteli kremanın kısa sürede, daha ekonomik olarak elde edilebilmesini sağlar. Merkezcil kuvvetin etkisiyle dönme ekseni merkezine doğru hareket eden yağ (krema) ile tambur kapağına doğru hareket eden yağsız süt, farklı çıkış noktalarından seperatörden ayrılır.

Tereyağı önemli bir enerji kaynağıdır. Vücut sıcaklığında erimesi büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bu sebeple iyi hazmedilir ve vücut bu yağı daha iyi kullanır. Bundan başka, tereyağı, yağda çözünen A vitamini başta olmak üzere D, E ve K vitaminlerini içerir.

Margarin

Teknolojik olarak margarin (Görsel 4.58), homojen bir karışım oluşturmayan su ve/veya süt fazı ile yağ fazının meydana getirdiği emülsiyondur. Margarinde sürekli olan yağ fazı içerisinde su fazı, dağılmış hâlde bulunur.

Margarinde esas olarak iki faz mevcuttur. Yağ fazı, çeşitli sıvı ve katı yağların karışımıdır. Bu faz, margarinin tüketildiği sıcaklıkta margarin için uygun katılığı sağlayabilecek katı yağ oranına sahip olmalıdır. Ayrıca yağda çözünen vitaminler, esanslar, renk maddeleri ve homojenize edici maddeleri içerir. Su fazı ise fermente edilmiş süt, tuz, koruyucu maddeler ve antioksidanları bulundurur.

Margarinler için en önemli kalite faktörleri; kristal yapı, kıvamlılık ve plastiklik gibi fiziksel özelliklerdir. Bu faktörler verilen herhangi bir sıcaklıkta birleşimde bulunan gliseritlerin erime noktalarına, toplam katı veya kristal gliserit miktarlarına, bu katı kısımların belirli sıcaklık değerleri arasındaki dağılımlarına ve margarinlerin üretildiği çalışma şartlarına bağlıdır.

Bitkisel yağlar, bünyelerindeki serbest asitlerin nötrleştirilmesi ile rafine edilir. Bu yağlara süzme, renk ve koku giderme ve gerekiyorsa hidrojenlendirme (katılaştırma) işlemleri yapılır. Hidrojenlendirme işlemi sonucunda elde edilen ürün bitkisel margarindir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 195 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!