Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 181

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 181 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 181

Şekerin yalnızca suda çözünmesi ile hazırlanmış şuruba basit şurup denir. Şuruplara içerdikleri maddelere göre de adlar verilebilir. Örneğin, kodein şurubu gibi. Aromatik maddeler içeren şuruplar, diğer sıvılara kolay içilebilir bir özellik vermek için ilave edilir. Tedavi edici olarak hazırlanmış şurupların etken maddelerinin bu ortamda dayanıklı olması şarttır.
Akılcı İlaç Kullanımı

İlacın; bir hastalığın teşhisini, iyileştirilmesini veya belirtilerinin azaltılmasını sağlayan veya hastalıktan korunmayı mümkün kılan ürün olduğunu belirtmiştik. İnsan sağlığı için kullanılacak ilaçlar, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanarak kullanıma sunulur. İlaçlar; üretiminden hastaya ulaşmasına, doktor tarafından reçetelenip eczacı tarafından hazırlanarak karşılanmasına, hasta tarafından kullanılmasına; varsa atıklarının kuralına uygun olarak imhasına kadar her aşamada sıkı kurallara tabi tutulur. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) tahminlerine göre, ilaçların %50’sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, sağlanmakta veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır.
Bilinçli, doğru olarak da adlandırılan akılcı ilaç kullanımını; “hastaların hastalıkları ve kendi bireysel özelliklerine uygun ilacı, uygun süre ve kullanım şekliyle uygun maliyette almaları” olarak tanımlamak mümkündür (Görsel 4.37).

Akılcı ilaç kullanımı konusunda doktorların, eczacıların, hemşirelerin ve diğer sağlık çalışanlarının önemli görevleri bulunmaktadır. Hasta ve hasta yakını ise kendisinin veya yakınının tedavisi sırasında bilinçli olmalıdır. Hasta olunduğunda ilaca ihtiyaç duyulup duyulmadığına ve ilaç tedavisi gereken durumlarda kullanılacak ilaca doktor karar verir. Hastanın kendi kendini tedavi etmeye çalışması ya da reçetede belirtilen miktarın dışında ilaç kullanımı, organlara ve sistemlere zarar verebilir. Doktor ve eczacının bilgisi dışında ilaç alınmamalı ve ilacın dozunda değişikliğe gidilmemelidir.

İlaç tedavisi kişiye özgüdür. Birine iyi gelen bir ilaç, başka birine iyi gelmeyebilir. İlaçlar, doktorun hastaya ve tedaviye özgü belirlediği miktarda ve sürede kullanılır.

Doktor tarafından belirlenmiş olan tedavi süresine mutlaka uyulmalıdır. Doktorun belirlediği süreden önce ilaç tedavisi ke- silmemeli, daha uzun süre de kullanılmamalıdır. İlaçlar ancak doğru miktarda kullanıldığında etkilidir. Eksik miktarda ilaç alınması tedavi sağlamazken fazla miktarda ilaç alınması ise zararlı etkilere neden olabilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 181 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!