Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 180

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 180 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 180

Ağız yolu ile verilen ilaçların, ince bağırsaklara geçerek emiliminin başlaması için belirli bir süre gerekir. Ağızdan ilaç alımlarında, midenin dolu olması da etki süresini geciktirir. Enjeksiyon yolu ile ilacın verilişi, emilimini hızlandırır. Diğer parenteral uygulamalarda (kas içine, deri altına), hücreler arası sıvı aralığına verildiği için ilaç, kana karıştıktan sonra hücre içi sıvı aralığına geçer. Ağızdan ilaç alımında ortalama etkisinin ortaya çıkma süresi 30-90 dakika olup kas içine verildiğinde 10-20 dakika, damar yolu içine uygulandığında ise 30-60 saniyedir.

İlaç Formları

Piyasada çok çeşitli ilaç formları bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanları hap, merhem, iğne ve şurup formlarıdır.

Haplar, katı ilaç şekillerinden olup kapsül ve tablet formunda olabilir.

ı ilaçlar, kapsül adı verilen silindirik, jelatin koruyucu içinde verilir (Görsel 4.33).

Tablet (Komprime), toz ilacın inert maddelerle karıştırılıp özel makinelerde sıkıştırılmasıyla yapılır. Şeker veya çikolata ile kaplı tipine draje denir. Tabletler yapılırken birtakım sıkıştırma, dolgu ve pigment malzemeleri ile kaplama ve cilalama işlemlerinden geçer.

Yarı katı ilaç şeklinde olan merhemler vazelin, sıvı parafin gibi eriticilerin içinde tereyağı kıvamında hazırlanmış, cilde veya mukozalara dıştan uygulanan preparatlardır (Görsel 4.34). Krem, merhemin su bazlı olanıdır.

İğne formları, solüsyonlar ve liyofilize preparatlar şeklinde bulunabilirler.

Solüsyon, etken maddenin su ya da yağ gibi çözücülerde çözünmesiyle hazırlanmış ilaç formudur. Vücuda enjekte edilmeye özgü steril, izotonik veya hipertonik solüsyonlara enjeksiyonluk solüsyonlar denir. Yağlı solüsyonlar, damar içine veya cilt altına enjekte edilmez. Steril ampuller damar ve/veya kas içine sıvı uygulamasında kullanılan enjeksiyonluk solüsyonlardandır (Görsel 4.35).

Liyofilize Preparat, çözelti hâlinde çabuk bozulan ilaçlar, steril ampul veya viyal (sıvı ilaç şişesi) içinde kuru toz hâlinde hazırlanır. Kullanılacakları zaman steril çözücü ilave edilerek uygulanır.

Şurup, içerisinde 2/3’ten fazla şeker ve su bulundurur. Şeker miktarları yüksek olduğundan içlerinde bakteri veya mantarlar üreyemez (Görsel 4.36). Aynı sebeple de diğer maddeler için iyi çözücü değillerdir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 180 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!