Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 13

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 13” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 13

1. “Kubbe, ocak, görkem, istihkâm, maiyet” kelimelerinin anlamlarını Türkçe Sözlük’ten bulunuz. Bu kelimeleri anlamına uygun olarak birer cümle içinde kullanınız.

  • Cevap: 

kubbe: Yarım küre biçiminde olan ve yapıyı örten dam, kümbet. Minareleri, kubbeleri, kemerleri ve parmaklıklı pencereleri vs. hepsi tamamdı.
ocak: Ateş yakmaya yarayan, pişirme, ısıtma, ısınma vb. amaçlarla kullanılan yer. Üç balıkçı güneş batarken kumların üzerine iki taştan bir ocak yaptı ve ateş yaktı.
görkem: Göz alıcı ve gösterişli olma durumu, gösteriş, debdebe, Mimar Sinan’ın en görkemli eseri Selimiye Camisi’dir.
istihkâm: Düşman saldırısını durdurmak, düşmana karşı savunma yapmak amacıyla düzenlenmiş yer. Meğer tel örgülerin gerisindeki istihkâmlara gelmişim.
maiyet: Üst görevlinin yanında bulunan kimseler, alt kademedekiler. Padişahın maiyetinde bir sürü insan vardı.

2. Metinde geçen “Bir imparatorluğun yüreğinde dolaşıyorum.” sözünü açıklayınız.

  • Cevap: Yürek, vücudun en önemli organlarındandır. O olmazsa hayat olmaz. Osmanlı İmparatorluğunun en önemli, stratejik, görkemli yeri İstanbul olduğu için yazar böyle bir ifade kullanmıştır.

3. Tiyatro, bir olayı seyirciler önünde ve sahnede oyuncuların söz ve hareketleriyle canlandırma sanatıdır. Tiyatro türleri; trajedi, komedi ve dram olmak üzere üçe ayrılır. Tiyatro türlerinden biri olan trajedinin özelliklerinden bazıları şunlardır: Konular tarihten ya da mitolojiden alınır, erdeme ve ahlaka değer verilir, kahramanlar yüksek tabakadan seçilir, baştan sona ciddi bir hava içinde geçer, kesintisiz oynanır, perde yoktur. Buna göre “Ben, Mimar Sinan” adlı metinde trajedinin hangi özelliklerini görebildiğinizi açıklayınız.

  • Cevap: Konusu tarihten alınmıştır, erdeme ve ahlaka değer verilir, kahramanlar yüksek tabakadan seçilir, baştan sona ciddi bir hava içinde geçer; vurma, yaralama, öldürme gibi olaylara seyircinin gözü önünde yer verilmez gibi özellikler metnin trajedi türünde yazıldığını gösterir.

4. Metnin girişinde parantez içinde verilen bölümün esere katkısı sizce nedir?

  • Cevap: Sahne, dekor, mizansen ve olay hakkında, metni okuyan kişiyi bilgilendirmek amacıyla parantez içinde bilgiler verilir.

5. • “Ben, Mimar Sinan” adlı metinde sizi en fazla etkileyen bölüm neresidir? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Yedi yıl yapımı devam eden ve bir türlü bitirilemeyen bir başyapıtın iki ayda bitirilme sözü verilmesi ve yerine getirilmesi bölümü etkileyici bir bölümdür.

6. “Dev bir kule yapmak değil, asıl olan mimari bir şaheser yaratmaktır. Güzellik büyüklükten daha güçlüdür.” görüşüne katılıyor musunuz? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Şaheserler, bir toprağı vatan yapan unsurlardandır. Mimar Sinan’ın asıl gayesi Ayasofya’yı boyut olarak değil estetik anlamda aşmaktır. Ona göre mimaride güzellik, büyüklükten çok daha güçlü bir özelliktir.

7. Yazarlık hayatı boyunca gençlere özel bir önem veren Turgut Özakman, biri ilk kez 1983 yılında sahnelenen “Ah Şu Gençler” diğeri ise 1988 yılında sahnelenen “Ben, Mimar Sinan” olmak üzere iki gençlik oyunu kaleme almıştır. Sizce “Ben, Mimar Sinan” eserinin yazılış amacı nedir?

  • Cevap: Büyük Osmanlı Mimarı Mimar Sinan’ın yaşam öyküsünden hareketle büyük bir sanatçının taşıması gereken temel nitelikleri ortaya koymaya çalışan oyun, genç seyircilere Mimar Sinan’ın sanat anlayışını anlatmak, bu sanat anlayışının arka planındaki düşünüş biçimini göstermek, gençlere ulusal kültürümüzü sevdirerek tanıtmak amacıyla yazılmıştır.

8. Metin, genç okurlara/seyircilere nitelikli bir sanatçıda bulunması gereken temel değerlerin neler olduğunu anlatmak amacıyla kurgulanmıştır. Bu temel değerlerin neler olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Gençlere aşılamak istediği temel değerlerden ilki vefa duygusudur. Mimar Sinan, her şeyini borçlu olduğu asker ocağından mimarbaşı olarak ayrılmak zorunda kalışının üzerinde bıraktığı hüznü gençlerle paylaşır. Temel değerlerden bir diğeri, Mimar Sinan, Sultan Ahmet Camii ile Tac Mahal türbesinin mimarlarının kendi öğrencileri olduğu ifade eder. Bu yönüyle kıskanç ve bencil olmadığını gösterir, tam aksine bilimi birikimli olarak ilerleyen bir bayrak devir teslim süreci olarak değerlendirir. Eserde üzerinde durulan temel değerlerden bir diğeri ise “rakip ile güzel yarışmaktır.” düşüncesidir.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 13 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!