9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 43
“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 43
• Sonunda da, Picasso’nun eserlerinden daha farklı bir eser ortaya çıkmış olmaz.
- Farklar ve gerekçesi: (Bu cümlede sonunda da kelimesinden sonra kullanılan virgül güncel kurallara göre kullanılmaz.)
• Picasso, İslâm hatlarını resmine malzeme olarak seçerken, kendi resim kültürünün, resim geleneğinin özüne sadık kalmıştır.
- Farklar ve gerekçesi: (Picasso kelimesi cümlenin öznesidir. Özneden sonra virgül gelebilir ancak cümle içinde başka amaçla virgül kullanılmışsa özneden sonra virgül değil noktalı virgül kullanılır. Ayrıca seçerken kelimesi zarftır ve zarflardan sonra virgül kullanılmaz. “Resim kültürünün, resim geleneğinin” ifadeleri arasındaki virgül bugün de konulur.)
• O malzeme, aynı zamanda, kendini meydana getiren kaynaktan yoksun bırakılırsa, yani o malzemeyi meydana getiren “ruh”tan soyutlanırsa, o malzemeyi kullanarak varılmak istenen sonuç elde edilemeyecektir.
- Farklar ve gerekçesi: (“O malzeme” ifadesi öznedir. Özneden sonra virgül kullanılır. “soyutlanırsa” ifadesinden sonra virgül getirilmez. Şart bildiren ifadeden sonra virgül gelmez. Ancak şart eki arka arkaya kullanılırsa aralarına “bırakılırsa” ifadesi gibi virgül konabilir.)
Metnimizi Anlayalım
Soru: 1) Okuduğunuz Picasso’nun Hatları adlı denemeye göre Picasso hat sanatını eserlerinde nasıl kullanmıştır? Söyleyiniz.
- Cevap: İslami harflere benzeterek bazı resimler yapmış.
Soru: 2) “Oysa malzeme olarak kullanılan bir “gelenek” sadece bir malzeme olarak kalır. O malzeme, aynı zamanda, kendini meydana getiren kaynaktan yoksun bırakılırsa, yani o malzemeyi meydana getiren “ruh”tan soyutlanırsa, o malzemeyi kullanarak varılmak istenen sonuç elde edilemeyecektir.” cümlelerinden hareketle geleneğin sanat eserlerinde nasıl kullanılması gerektiği hakkındaki düşüncelerinizi söyleyiniz.
- Cevap: Geleneğe ait malzemeyi sanat eserlerinde kullanırken o malzemeyi geleneğin ruhuna uygun kullanırsa o eser takdir edilecek bir eserde yapılmış demektir.
Soru: 3) “Picasso, adı geçen hatları kendi kültürünün süzgecinden, kendi kavrayışının eleğinden geçirerek ‘yeniden anlamlandırmıştır.’” cümlesi güzel sanatların hangi özelliklerini vurgulamaktadır? Yazınız.
- Cevap: Güzel sanatlar kullandıkları malzemeyi kendi yorumuyla yorumlayarak kullanır. Aynen almaz. Aynen alması kopyalamak demektir.
Soru: 4) Okuduğunuz metinde geçen düşünceyi geliştirme yollarını (tanık gösterme, tanımlama, karşılaştırma vb.) bulunuz. Bunların metne olan katkısını yazınız.
- Cevap:
“Söz gelişi, bir Sezai Karakoç’un, bir Erdem Bayazıt’ın, Bir Cahit Zarifoğlu’nun, Akif İnan’ın, Osman Sarı’nın şiirlerinden…” ifadesinde örnekleme yapmıştır.
“Son yıllarda bazı şairlerimizin denemeye çalıştığı “gazel”, “kaside” başlığı altında yazılan şiirlerle, Picasso’nun yaptığı resimler arasında bu bakımdan bir ilgi yok mudur?” cümlesinde karşılaştırma yapmıştır.
Düşünceyi geliştirme yolları metnin anlaşılmasını kolaylaştırır. Metnin savunduğu düşüncelerin okuyucuya daha doğru iletilmesini sağlar.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 43 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.