Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 45

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 45

Bizans İmparatoru Aleksi- os Komnenos Dönemi’nde (1081-1118), Ioannes Skylıt- zes’in (Yoannis Skaylitsız) tarafından yazılan “Bizans Tarihinin Kısa Bir Özeti, 811-1057” adlı eserdeki Peçenek Türklerinin atlı savaşçılarına ait bir minyatür “Anna Komnena, Aleksias’ı, hayatının son döneminde, kardeşi Johannes’e karşı giriştiği siyasal manevranın başarısız olması sonucu manastıra çekildiği dönemde yazmıştır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, eser, temelde Aleksios Komnenos hakkında dolaylı veya kapalı bir övgüdür. Ancak, Anna Komnena bu amacını açıkça ifade etmekten sanki kaçınmış ve övgüsünü olayların ayrıntılı anlatımı içinde gizlemiş gibidir. Yer yer de olsa açıkça yaptığı övgüler, onun bu temel amacının birer göstergesi olarak kabul edilebilir. Aleksios’un kişiliğinde, tüm erdemlerle bezenmiş, tanrısal nitelikler taşıyan ve her bakımdan kudretli imparator idealini yansıtmıştır. Türklerle ilgili tüm gözlemlerde ve anlatımlarda Anna Komnena tutarlı bir yaklaşım ve görüş içinde değildir. Bizans’ın çıkarlarına hizmet ettikleri zaman Türkleri övmekte ve onların erdemlerini vurgulamakta, fakat Bizans’a karşı savaştıkları zaman onları kötülemektedir. Bu yaklaşımını doğal karşılamak gerekir; Türklerin Anadolu’daki varlığı Bizans için en büyük tehlike olmuştur ve Anna Komnena bu gerçeğin bilincindedir. Bu bakımdan, Türklere karşı karışık duygular besler.”

“Bizans tarih yazarlarından biri olan Pachymeres, eserinde [Relatıons Hıstorıques] 1261-1308 yıllarına değinmektedir. Eserin ilk altı kitabı VIII. Mikhail, sonraki yedi kitap ise II. Andronikos devirlerine aittir. Aynı zamanda 1255-1261 yılları arasını içeren bir girişte mevcuttur. Yazarın yaşadığı dönemi kaleme alması esere ayrı bir önem kazandırmıştır. Bu sebeple eseri XIII. Yüzyılın ikinci yarısı için değerli bir kaynaktır. Eser oldukça tarafsız bir şekilde yazılmıştır. Eserin değerlendirilmesi noktasında kullandığımız kaynaklar ve araştırma eserlerinde verilen bilgilerin eserde var olan bilgilerle çoğu zaman örtüşmesi kuşkusuz kaynağın güvenilirliğini arttırmaktadır. Sonuç olarak Pachymeres’in, İmparator II. Andronikos’un 1259’da doğumundan başlayarak 1308’e kadar, kendi döneminin yarım yüzyılı kapsayan tarihini yazdığı eserinde, az önce bahsettiğimiz konuların hepsine değinmesi, eserin Türk tarihi açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.”

Soru: Kaynak K, Peçeneklerle ilgili güvenilir bilgiler verebilir mi? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Kaynak K, Peçenekleri tasvir eden, Bizans Dönemi’ne ait bir yazma eserde bulunan bir minyatürdür. Minyatürler, tarihî olayları, mitolojik sahneleri, günlük yaşamı, dinî temaları veya portreleri tasvir eden küçük boyutlu ve detaylı resimlerdir. Minyatürde (Kaynak K), atlı savaşçılardan oluşan Peçenek süvarileri, silahları ve kıyafetleriyle beraber tasvir edilmiştir.

Soru: Bu kaynaklarda Anna Komnena (Ena Komnina) ve Pachymeres’in (Peşimeres) eserleri hakkında kaynağın türü, tarihi ve yazılış amacı hakkında hangi bilgiler bulunmaktadır?

  • Cevap: Bizans tarih yazarlarından Anna Komnena’nın eseri birinci elden ve yazılı eser türüne girer. Eserin yazıldığı tarih, İmparator Alexios Kommenos’un saltanatının (1081-1118) son günleridir. Anna Komnena’nın eserini yazma amacı esasen (babası olan Bizans İmparatoru) Aleksios Komnenos’u övmektir ancak bu övgüyü olayların anlatımı içinde gizlemiş gibidir. Pachymérès’in eseri, birinci elden ve yazılı eser türüne girer. Bizans tarih yazarlarından biri olan Pachymérès, [Relatıons Hıstorıques] adlı eserinde 1261-1308 yıllarına değinmektedir. Eserin ilk altı kitabı VIII. Mikhail, sonraki yedi kitap ise II. Andronikos devirlerine aittir. Aynı zamanda 1255-1261 yılları arasını içeren bir giriş de mevcuttur.

Soru: Anna Komnena ve Pachymeres’in eserlerinin güvenilirliği hakkında yargıda bulunulurken hangi yöntemlere başvurulmuştur? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Anna Komnena ve Pachymérès’in eserlerinin güvenirliliği hakkında yargıda bulunurken eserlerin verdikleri bilgilerin, o dönemi anlatan diğer araştırma eserlerinde verilen bilgiler ile uyuşup uyuşmadığına bakıldığını görmekteyiz. Anna Komena’nın eserini yazarken tarafsızılığını koruyamaması sebebi ile güvenirliliğinin düşük olduğu, Pachymérès’in eserlerinde ise tarafsızlığını koruyup objektif bir üslup taşıması sebebi ile güvenirliliğinin yüksek olduğunu görmekteyiz.

Soru: Tarihsel bilginin üretim sürecine ilişkin tespitleriniz

  • Cevap: Tarihsel bilginin üretim süreci, geçmişteki olayların, toplumların ve kişilerin araştırılması, belgelenmesi ve yorumlanması aşamalarını içerir. Bu süreçte birincil kaynaklar (yazılı belgeler, arkeolojik buluntular, sözlü tarihler) ve ikincil kaynaklar (araştırma eserleri, makaleler) kullanılır. Tarihçiler, bu kaynakları dikkatlice analiz eder, kaynakların güvenilirliği ve tarafsızlığı üzerine eleştirel bir yaklaşım sergiler.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 45 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
happy
1
unlike
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!