Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44

Osmanlı Devleti, 1914 yılında başlayan I. Dünya Savaşı’na Alman ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarıyla ittifak yaparak katılmış ve birçok cephede İtilaf Devletlerine karşı savaşmıştır. Bu cephelerden biri de Kûtü’l-Amare Zaferi’nin yaşandığı Irak Cephesi’dir.
Kaynak İ ve Kaynak J’de Kûtü’l-Amare Kuşatması’na dair Genelkurmay Arşiv ve Askerî Tarih Daire Başkanlığı arşivinde bulunan iki belge verilmiştir.

Soru: Bu arşiv belgeleri, Kûtü’l-Amare Kuşatması ve Zaferi ile ilgili araştırma yapan bir tarihçinin olayı tüm yönleriyle aydınlatması için yeterli midir? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Tarihî olayların tüm yönleriyle anlaşılabilmesi için, olayları aydınlatacak yerli-yabancı, yazılı-yazısız, görsel-işitsel, arkeolojik vb. tüm kaynaklara ulaşılması gereklidir. Görselde verilen Osmanlı Devleti’ne ait iki belge, Kutü’l-Amare Savaşı’nı tüm yönleriyle ortaya koyacak nitelikte değildir. Bu zaferin doğru ve kapsamlı bir şekilde anlaşılabilmesi için Osmanlı belgelerinin yanı sıra İngiliz arşivleri, savaşa katılan askerlerin hatırat ve mektupları, yerli ve yabancı basında çıkan haberler gibi çeşitli kaynakların da kullanılması gerekir.

Soru: Bu arşiv belgeleri incelenirken hangi bilim dallarından yararlanılmış olabilir?

  • Cevap: Kaynak İ’de verilen harita üzerindeki bilgilerin, sembollerin ve çizimlerin incelenmesi için kartografya, haritada verilen yer şekilleri çizimlerinin doğruluğunu kontrol etmek için coğrafya, belgenin o döneme ait olup olmadığının incelenmesi için kimya, belge üzerinde verilen tarihlerin incelenmesi için kronoloji, yazıların ve sayıların çözümlenmesi ve okunması için paleografya, filoloji ve diplomasi gibi bilimlerden destek alınabilir. Kaynak J’de verilen belge üzerinde verilen tarihlerin incelenemesi için kronoloji, belgenin o döneme ait olup olmadığının incelenmesi için kimya, yazılarının çözümlenmesi ve okunması için paleografya, filoloji ve diplomasi gibi bilimlerinden destek alınabilir.

Soru: Kûtü’l-Amare Kuşatması ve Zaferi ile ilgili araştırma yapılırken arşiv belgelerinin dışında başka hangi kaynaklardan yararlanılabilir?

  • Cevap: Kûtü’l-Amare Kuşatması ve Zaferi’yle ilgili araştırma yapılırken arşiv belgelerinin dışında savaşa katılan komutanların ve askerlerin hatıraları, mektupları, fotoğrafları, o dönemde Osmanlı coğrafyasında çıkan gazete ve dergiler, İngilizlere ait arşiv belgeleri, yabancı basında çıkan haberlerin yanı sıra savaşla ilgili yapılmış akademik çalışmalar ve belgeseller gibi kaynaklardan da yararlanılabilir.

Soru: Tarihsel bilginin üretim sürecine ilişkin tespitleriniz.

  • Cevap: Tarihsel bilginin üretim sürecinde farklı kaynakların ele alınarak, olayların çok yönlü olarak incelenmesi önemlidir. Bu süreç, belgelerin analiz edilmesi, tarihsel bağlamda doğrulanması ve ilgili disiplinlerin katkısıyla yorumlanmasıyla tamamlanır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 44 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!