Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 43

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 43

Uzun Osmanlı tarihi ve onun yarattığı çok renkli kültürü daha sağlıklı ve iyi tanımanın yollarından biri arkeoloji disiplinini sonuna dek kullanmaktan geçer. Üç kıtaya yayılmış altı yüz yıllık bir geçmişin ayrıntılarını yalnızca resmi vesikaya dayanıp güvenerek anlamak ve açıklamak pek mümkün görünmüyor. Arşivlerdeki ‘tekemmül etmiş’ evraka ne derecede güvenilebilir? Tahrir defterleri, şer’iyye sicilleri, mühime defterleri, salnameler, vaka-i nüvist kayıtları vb. notlar tek başlarına geçmişi tüm ayrıntılarıyla yansıtabilirler mi? Tartışmaya sonuna dek açık konular. Günümüzde zaten sık sık tartışılıyorlar da… Oysa maddesel kültür kalıntıları, eski kent ve köy yıkıntıları, tarihin yazılı belgelere hiç yansımamış birçok giz perdesini aralayabilecek, karanlık noktalara ışık saçabilecek kanıtlar barındırıyor derinlerinde. Katmanlar arasına sıkışıp kalmış bu kanıtlarla tarih daha somut verilerle ortaya konabilir ve geçmiş objektif olarak yansıtılabilir. (…)”

Yandaki karekodda Harput Kalesi’nde yapılan kazılar sonucunda 2007 yılında giriş kısmı, 2009 yılında ise tamamı ortaya çıkarılan Harput Zindanı’na ait görüntüler bulunmaktadır.

Soru: Kaynak H ve Kaynak I’da verilen buluntular sizce Harput’un (Elâzığ) tarihini aydınlatmak için yeterli midir? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap:

Kaynak H ve Kaynak I’de verilen buluntular, Harput’un (Elazığ) tarihini aydınlatmak için yeterli kapsamda bilgiler sunmamaktadır.

Çünkü bu kaynaklar yalnızca Osmanlı Dönemi’ne aittir ve Harput tarihi çok daha eskiye -MÖ 2000’lere kadar- gitmektedir.

Tarih araştırmalarında kapsam geçerliğine dikkat etmek, geçmişin daha bütüncül ve doğru bir şekilde anlaşılmasına katkı sağlar.

Soru: Kaynak G’ye göre sadece yazılı belgelere dayanan bir tarih araştırması, geçerli ve güvenilir bilgilere ulaşmak için yeterli midir? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap:

Sadece yazılı belgelere dayanan bir tarihi araştırma, geçerli ve güvenilir bilgilere ulaşmak için önemli bir başlangıç noktası olabilir ancak tek başına yeterli olmayabilir.

Tarihsel olayları tam anlamıyla anlamak ve değerlendirmek için, çeşitli kaynak türlerinin ve metodolojilerin bir arada kullanılması genellikle gereklidir.

Yazılı kaynakların yanında arkeolojik buluntular, sözlü kaynaklar, sanat eserleri, mimari yapılar ve maddi kültür unsurları gibi farklı kaynaklar; tarih araştırmalarında daha güvenilir, tarafsız ve objektif sonuçlara ulaşılmasına katkı sağlar.

Tarihî bir olayın tüm yönleriyle anlaşılabilmesi için tarih araştırmacısının olayı aydınlatacak tüm kaynaklara ulaşması gerekir.

Soru: Kazılarda ele geçen buluntuları göz önünde bulundurduğunuzda arkeoloji dışında hangi bilimlerden yararlanılmış olabilir?

  • Cevap:

Kazılarda elde edilen buluntular dikkate alındığında araştırmacının arkeoloji dışında nümismatik, kimya, etnografya, coğrafya ve jeoloji gibi bilim dallarından faydalanması gerekebilir.

Kaynak I’da verilen sikkelerin incelenmesinde nümismatik biliminden, bu sikkelerin o döneme ait olduğunun tarihlenmesi için kimya bilimiden yardım alınabilir.

Kaynak H’da verilen değirmen taşlarının yaşlarının hesaplanması ve adı geçen döneme ait olup olmadığının tespit edilmesinde kimya biliminden, ayrıca taştan yapılan malzemelerin o coğrafyaya ait malzemeden yapılıp yapılmadığının tespit edilmesinde coğrafya ve jeoloji bilimlerinden yardım alınabilir.

Soru: Tarihsel bilginin üretim sürecine ilişkin tespitleriniz.

  • Cevap: Tarihsel bilginin üretim sürecinde yazılı belgeler önemli bir yer tutsa da, bu bilginin tam ve güvenilir olabilmesi için arkeolojik buluntular, maddi kültür kalıntıları ve farklı bilim dallarının katkıları da gereklidir. Yazılı belgelerin yanı sıra, arkeolojik kazılar ve maddi kanıtlar, tarihin daha somut ve objektif bir şekilde anlaşılmasına katkı sağlar. Böylece, tarihsel süreçler daha kapsamlı bir biçimde değerlendirilebilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 43 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
66
love
25
unlike
25
angry
23
clap
12
sad
7
happy
7
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!