Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Meb Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 23

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 23

Tıbbi atıklar, içeriklerindeki hastalık yapıcı veya bulaştırıcı maddelerle insan ve çevre sağlığını olumsuz etkilemektedir. Tıbbi atıklar, birçok hastalığa neden olabilen mikroorganizmalardan birini içerebilir. Kesiciler (bıçak, bisturi gibi), hastalık yapan etmenlere bulaşmışsa sadece kesik ve batmalara yol açmaz; hastalık etkeninin bulaşmasına da neden olabilir.
Kanserojen Maddeler: Kanserojenler kansere neden olan, kanser görülme sıklığını artıran maddeler veya karışımlardır. Kanser, vücuttaki normal hücrelerin çok aşamalı bir süreçte tümör hücrelerine dönüşerek kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan bir hastalıktır. Günümüzde birçok kimyasal maddenin kanser oluşumuna neden olduğu bilinmektedir.
Bunların başında tütün ürünleri ve bunların dumanı gelir. Tütün ürünlerinin dumanı akciğer, ağız içi, gırtlak, yemek borusu, böbrek ve idrar kesesinde kanser gelişme riskini önemli miktarda artıran kanserojen maddeler içerir. Kanserojen maddelerden kaynaklanabilecek güvenlik risklerinden ve sağlık sorunlarından korunmak için kanserojen maddelere gerekli uyarı işaretleri eklenmelidir (Görsel 1.11).
Kanseri önleminin en önemli yolu erken teşhistir. Bunun yanı sıra sağlıklı beslenme, fiziksel hareketlilik, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve sağlıklı yaşam davranışları kazanmak oldukça önemlidir.
Vektörler: Hastalık etkenini bir konaktan diğerine aktaran genellikle eklem bacaklı, omurgalı veya omurgasız canlılara vektör denir. İnsanlar üzerinde yoğun olumsuz etkilere neden olan vektör organizmalar arasında sivrisinekler, karasinekler, bitler, pireler, keneler, fareler ve sıçanlar sayılabilir. Tifo, kolera, dizanteri, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi hastalıklar vektörlerden insanlara aktarılan hastalıklardan bazılarıdır.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO): Biyoteknolojik yöntemlerle kendi türü dışındaki bir türden gen aktarılarak belirli özellikleri değiştirilen bitki, hayvan ya da mikroorganizmalara transgenik ya da genetiği değiştirilmiş organizma denir. Bu ürünler kısaca GDO olarak adlandırılır. Dünya üzerindeki nüfusun hızla artmasıyla birlikte besin sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu besin sıkıntısını bilim insanları, GDO’lu ürünler üreterek gidermeye çalışmaktadır. GDO’lu ürünlerin başında mısır, soya, pamuk ve kanola gelmektedir. GDO ile daha lezzetli, güvenli, verimli, besleyici, raf ömrü uzun bitkisel ve hayvansal ürünlerin endüstriyel olarak potansiyel faydalara sahip olacağı düşünülmektedir. Organizmaların genetiğinin değiştirilmesinin olası riskleri de vardır. Gıda alerjisi olan kişiler, günlük besin maddelerine eklenen yabancı proteinlerden zarar görebilir.

İnsan sağlığına zarar veren çeşitli etkenlerin yok edilmesi ve toplumun bu etkenlerden korunması, hastaların tedavi edilmesi, bedensel ve ruhsal yetenek ve becerileri azalmış olanların iyileştirilmesi için yapılan çalışmalar sağlık hizmeti olarak tanımlanır. Sağlık hizmetlerinin temel amacı, kişilerin bedensel ve ruhsal iyilik durumunu devam ettirmek; hastalık durumunu önlemek ve gidermek için koruyucu, teşhis ve tedavi basamaklarını kapsayan hizmetler sunmaktır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 23 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!