9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 122
“9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 122
Hz. Peygamber, vefat ettiği günün sabahında namaz kılmakta olan cemaatine bulunduğu odanın kapısından son bir kez bakmıştır. Namaz kılanlar arasında bulunan Enes bin Malik, Resulullah’ı ayakta görmüş olmanın sevinciyle insanların az kalsın namazlarını bozarak onun yanına gideceklerini ifade etmiştir. Ancak Hz. Peygamber onlara namaza devam etmeleri yönünde işarette bulunmuştur. Bunun Resulullah’ı son görüşü olduğunu bilmeden ona bakan Enes (ra), sararmış ve solmuş olmasına rağmen Peygamberimizin o andaki yüzünden daha güzel bir yüz görmediğini belirtmiştir. Resulullah, ashabının namazdaki duruşuna bakarak onlara tebessüm etmiştir. Sonrasında da kapının perdesini indirip odasına geçmiştir.
Allah Resulü, hasta olduğu sıralarda başını sarmış bir vaziyette mescide geldi. Minbere çıkıp Uhud şehitleri için dua etti. Daha sonra da “Allah (cc) kullarından birini dünya ile kendisine kavuşma arasında seçim yapmada özgür bıraktı. O kul da Rabb’ine kavuşmayı tercih etti.” dedi. Bu sözlerden Hz. Peygamberin vefatının yaklaştığını anlayan Hz. Ebu Bekir ağlayarak “Hepimiz çoluk çocuğumuzla sana feda olalım.” deyince Allah Resulü “Ey Ebu Bekir dur, yavaşla!” buyurdu. (İbni Hişam, ts., 4/299)
Hz. Peygamberin hastalığının ağırlaştığını haber alan Üsame bin Zeyd, Medine dışındaki ordugâhtan ayrılıp onu ziyarete geldi. Allah Resulü bitkin bir hâlde yatıyordu. Üsame (ra) yavaşça yaklaşıp onu öptü. Hz. Peygamber ellerini göğe kaldırarak Üsame’nin (ra) başına sürdü. Kendisi için dua edildiğini anlayan Üsame bin Zeyd, Hz. Peygamberin konuşamayacak hâldeyken bile kendisine şefkat göstermesinden çok etkilendi. (İbni Hişam, ts., 4/301)
Etkinlik-2
Adı: Kalbime Tercüman
Amaç: Hz. Peygamber’in hastalık sürecinde sahabilerin yaşadığı duygu durumlarını yorumlayabilme
Beceri: Yorumlama, tarihsel empati
Yöntem/Teknik: Dramatik monolog
• Bu metinlerdeki hâkim duygunun ne olduğu üzerinde düşününüz.
• İç dünyanızda bu duyguların nasıl karşılık bulduğunu belirleyiniz.
• Duygu ve düşüncelerinizi akıcı ve sade bir şekilde konuşma diliyle arkadaşlarınıza aktarınız.
Soru: Değerlendirme: Performansınız aşağıdaki karekodda verilen analitik dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilecektir.
- Cevap:
Hâkim duygu, derin bir üzüntü, kaygı ve Hz. Peygamber’e duyulan büyük sevgi ve bağlılıktır. Sahabeler, onun yokluğunun hayatlarında büyük bir boşluk oluşturacağını hissederek endişe ve çaresizlik yaşamış olabilirler.
Bir dramatik monolog örneği:
“Resulullah’ın rahatsızlığı, hepimizin yüreğine ağır bir yük oldu. Onu bir daha göremeyecek olma düşüncesi içimizi yakıyor. O bizim rehberimiz, yol göstericimizdi. Onsuz ne yapacağız? Dualarımızda onun şifa bulmasını dileyip Allah’a yalvarıyoruz. Her an onun yanında olmak, bir kez daha yüzünü görmek ve duasını almak istiyoruz. Bu dünyadan ayrılması, bizim için bir güneşin batışı gibi olacak.”
9. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 122 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.