Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Yıldırım Sayfa 203-204-205-206 Cevapları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 203-204-205-206 Cevapları ve Soruları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 203

Bitki ve Hayvanlarda Büyüme ve Gelişmeye Etki Eden Faktörler

Büyüme ve Gelişme Nedir?

Canlılık özelliklerinden birinin büyüme ve gelişme olduğunu hatırlayınız. Büyüme, canlının kütlesinin ve hacminin artmasıdır. Canlıyı oluşturan hücrelerin bölünmesi sonucu gerçekleşir. Büyümeyle birlikte gelişme de olur. Gelişme, canlının yetişkin bir birey olana kadar geçirdiği değişikliklerdir. Gelişme, biyolojik işlevlerin kazanılmasını ifade etmekte, hücre ve dokuların yapı ve bileşimindeki değişiklikler sonucunda oluşmaktadır. Ebeveynlerden aktarılan kalıtsal materyal, yavru canlının büyüyüp gelişmesiyle ilgili bilgileri de taşır. Örneğin döllenmiş bir güvercin yumurtasından güvercin oluştuğu bilgisi ebeveynlerden gelen yumurta ve sperm hücrelerinde taşınır. Bitkiler ve hayvanlar yaşam döngüleri içerisinde büyür ve gelişir.

Bitkilerde Büyüme ve Gelişmeyi Neler Etkiler?

Bir bitkinin tohumu doğada çimlendiği yerde büyür ve gelişir. İlk kök, gövde ve yapraklarının gelişimiyle birlikte bitki büyümeyi sürdürür. Genç bir fidan geliştikçe fidanın kökleri toprağın derinliklerine uzanır, gövdesi kalınlaşır, yeni dalları ve yaprakları oluşur. Bitkiler yaşamları boyunca büyümeye devam eder. Bitkiler gelişimlerini kalıtsal materyaldeki bilgiler doğrultusunda sürdürmekle birlikte çevre koşullarından etkilenir. Bitkilerin büyüme ve gelişmesini etkileyen bu koşullar genellikle su, mineraller, sıcaklık, ışık, oksijen ve karbondioksittir.

Hava (Oksijen ve karbondioksit)
Bitkiler besinlerden enerji elde etmek için havanın oksijenini kullanır. Kendi besinini üretebilmesi için de havadaki karbondiok- sidi kullanır. Besin ve enerji üretimi büyüme ve gelişme için gereklidir.

Su
Bitkinin canlılığını sürdürmesi ve büyümesi için suya ihtiyacı vardır. Büyüme ve gelişme için gerekli besin sentezle- nirken su ve suda çözünmüş mineraller de kullanılır. Su, topraktan köklerle alınır.

Mineraller
Bitkinin büyümesi için gerekli mineraller toprakta ve suda çözünmüş olarak bulu nur. Fosfat bu minerallerden biridir.

Işık
Bitkiler yeterli ışık aldığında büyür ve gelişir. Çünkü, özellikle yapraklarda besin sentezlenebil- mesi için su ve karbondioksitle birlikte ışığa daha çok ihtiyaç duyulur. Bitki yaprakları dallarda ışık alacak biçimde dizilmiştir.

Sıcaklık
Bitkiler genelde 15-30°C arasındaki sıcaklıkta büyür. İlkbaharda hava sıcaklığının artmasıyla ağaçlar, tomurcuk oluşturur, yeni dallar ve yapraklar çıkarır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 204

Hayvanlarda Büyüme ve Gelişmeyi Neler Etkiler?

Hayvanlar, yaşam döngülerinin başlangıcı olan döllenme ve embriyonun gelişiminin ardından ya yumurtadan çıkar ya da doğar. Yeni yavru bireyler büyüyüp gelişmeye devam eder. Yetişkin olana kadar geçen zamanda çeşitli faktörler büyüme ve gelişmeyi etkiler. Hayvan türlerine göre farklılık gösterse de temel faktörler besin, su, yaşam ortamının sıcaklığı ve oksijen miktarıdır. Bunların yanında yavru bakımı, barınma, avcılardan korunma ve hayatta kalmayı öğrenme gibi hayvan davranışları da büyüme ve gelişmeyi etkiler.

Besin
Hayvanlar, bitkiler gibi kendi besinini üretmez. Besin ihtiyacını diğer canlılardan karşılar. Bazı hayvanlar bitkilerle beslenirken bazıları diğer hayvanlarla beslenir ya da her iki besini de tüketiyor olabilir. Büyüme ve gelişme için gerekli maddelerin ve enerjinin kaynağı besinlerdir.

Oksijen
Bitkilerin ve hayvanların besinlerden enerji elde edebilmesi için oksijene ihtiyacı vardır. Suda ya da karada yaşayan canlıların diğer yaşamsal olaylarda olduğu gibi büyüme ve gelişmesi için de enerji harcanır.

Su
Hayvanların doku hücreleri büyük oranda sudan oluşur ve hayvanlar, yaşamları boyunca suya ihtiyaç duyar. Birçok hayvanın yavrusu sularda büyür, gelişir ve yaşamını sularda sürdürür. Balık, mercan ve yengeç suda yaşayan hayvanlardandır. Balık yavruları temiz ve oksijeni bol suda sağlıklı büyür ve gelişir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 205

Sıcaklık

Yaşam ortamının sıcaklığı yavruların büyüyüp gelişmesini etkiler. Örneğin ipek böceği larvaları en iyi 20-28°C aralığında büyür ve gelişir.

Yavru bakımı

Hayvanların pek çoğu yumurtalarını korur ve yavru bakımını yapar. Ancak yavru bakımı bazı türler arasında farklılık gösterir. Örneğin dişi kangurular yavrularını keselerinde taşır. Yavru kanguru bu keseden süt emer ve gelişiminin büyük bölümünü bu kesede tamamlar. Her canlının yaşam döngüsünün devamı, üreyip yeni yavrular meydana getirmesine bağlıdır. Canlı varlıkları ve canlılık özelliklerini araştıran bilim insanları iyi birer gözlemcidir. Bilim insanları, bir tohumdan yeni bir bitkinin gelişimini ya da yumurtadan çıkan yavrunun büyüyüp yetişkin olması sürecini izleyip bilgi edinirler. Bu bilim insanlarının sabırlı çalışmaları sonucu birçok yeni bilgiyi öğreniriz. Bilim insanları sabırla canlılardaki bu değişimleri izlerken azimlidirler ve canlılara değer verirler.
Siz de bir bilim insanı gibi bir bitki veya hayvanın bakımını üstlenerek sorumluluk alabilirsiniz.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 206

Sizler de aşağıdaki etkinliği yaparak bir bitki ya da hayvanın gelişim sürecini gözlemleyip bu çalışmanızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

CANLILAR BÜYÜR VE GELİŞİR

Araştırma Sorusu

Bir bitki ya da hayvanın büyüme ve gelişim özellikleri nelerdir?

  • Cevap:

Bir bitki ya da hayvanın büyüme ve gelişim özellikleri

Bitkilerin büyümesi için;
Hücrelerin üreyerek yani çoğalarak
Farklılaşarak doku ve organların biçimlenmesiyle oluşur.

Bitkilerin gelişimi ve büyümesini etkileyen faktörler

Atmosfer,
Hava,
Su,
Toprak,
Sıcaklık,
Nem,
Rüzgar
Beşeri faktörler gibi çeşitli faktörler etkiler.

Raporunuzu sınıfta arkadaşlarınıza sununuz.

  • Cevap: Yukarıdaki bilgiler ışığında raporunuzu hazırlayabilirsiniz.

Bir canlının büyüme ve gelişim özelliklerini incelerken sorumluluklarınızın neler olduğunu arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Deney malzemesini önceden hazır etmeliyiz. Sonrasında gün gün uygulamalı ve sonuçları kaydetmeliyiz. Gözlem yağmalıyız. Sonuçta ise yaptığımız deneyden çıkardığımız notları rapor haline getirmeliyiz.

Gelişimini incelediğiniz canlı ile ilgili ne gibi fedakârlıklar yaptınız? Bu fedakârlık sevginin bir göstergesi olabilir mi? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Kesinlikle sevgi olabilir. Çünkü zamanımı ve duygumu verdim. Onun yetişmesi büyümesi için elimden geleni yaptım.

Bu çalışmaları yürüten bir bilim insanının sahip olması gereken özellikler hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Bence araştırma yapmayı seven, şüpheci, meraklı ve çalışkan biri olmalı. Okumayı sevmeli ve sabırlı olmalı. İyi bir gözlemci olmalı ve sürekli not tutmalı. Gündemi ve gelişmeleri takip etmeli.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 203-204-205-206 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!