11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 116
“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116 Dersdestek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 116
Makineleşme Çağı
XVIII. yüzyıldan başlayıp XIX. yüzyılın ortalarına kadar süren endüstrileşme sürecine demir ve kömürün asıl enerji kaynağı ve ham maddeyi oluşturduğu “makineleşme çağı” denebilir. Bu çağın temel ve ayırıcı özelliği, makine kullanımının yaygınlaşması sonucu büyük fabrikaların ortaya çıkmasıdır. Böylece Avrupa’da temelde tarım işçilerinin toplumundan fabrikalarda eşya üreten nüfusa doğru düzenli bir değişim olmuştur. Daha önceki dönemlerin ayırıcı niteliği nasıl avcı ve toplayıcı kabileler ile büyük toprak parçaları ise endüstri çağının çarpıcı kurumu fabrikalar olmuştur.
Fabrikaların ayırıcı ve önemli özellikleri şunlardır:
– İmalat süreci tek bir işletmede odaklanmış bulunmaktadır.
– Fabrika ne kadar geniş bir alana yayılırsa girişim o kadar ekonomik ve makineler de o kadar büyük olur.
– Fabrikalardaki makinelerin hepsi belirli bir işte uzmanlaşmıştır ve insan dışı güçler tarafından çalıştırılır.
– İşçiler yönlendirilir ve çalışmaları, belirli bir ücret ve çalışma saatleri çerçevesinde gelişmiş bir yönetici kadro tarafından denetlenir.
– Üretim, gelişmiş genel bir pazara yöneliktir.
Bu temel özellikleriyle çalışan fabrikaların temel enerji kaynağı kömürdür. Gerçekten Endüstri Devrimi’nin ilk aşamasında Avrupa ve Kuzey Amerika’nın her yerinde kömür, ekonominin her alanında asıl güç kaynağıdır ve bugün bile birçok ülkede bu temel özelliğini sürdürmektedir. 1970’lerde dünyada kömür üretimi yılda 2 milyar tonun üzerindedir ve dünya enerji üretiminin üçte birini oluşturmaktadır. Zengin kömür kaynaklarının bulunması, İngiltere’ye öteki devletler üzerinde ekonomik üstünlük kazandırmış ve belki başka alanlarda da gelişmesinin temeli olmuştur. (…)
Endüstriyel gelişmenin bu ilk aşamasında kömürün önemi, bu cevhere sahip olmayan ya da sahip olup şu ya da bu nedenle kullanamayan ülkelerin tarihinden de anlaşılabilir. Bu ülkelerde büyük bedel karşılığında kömür ithalatı başka nedenlerle birlikte, makineleşmeyi geciktirmiştir.
Soru: Yukarıdaki metne göre Sanayi Devrimi’nin temel unsurları nelerdir?
- Cevap: Sanayi Devrimi’nin temel unsurları kömür ve demir gibi enerji kaynakları ve hammaddelerdir. Ayrıca makineleşme, fabrikaların kurulması, işçilerin fabrikalarda ücretli çalışması ve üretimin genel pazara yönelik olması da önemli unsurlardır.
11. Sınıf Dersdestek Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 116 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.