11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 101
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 101
Mide duvarının iç yüzeyinde bulunan mukoza tabakası çok sayıda katlanmalara ve mide bezlerinin bulunduğu derin çukurlara sahiptir. Mide bezlerini oluşturan farklı görevdeki hücreler mide öz suyu adı verilen sindirim sıvısını salgılar. Mide öz suyu içinde pepsinojen enzimi, yüksek yoğunlukta hidroklorik asit (HCl) ve mukus bulunur. HCl mide öz suyunun pH’sının yaklaşık 2 civarında olmasını sağlar. HCl etkisiyle besinlerle gelen çoğu mikroorganizma ölür ve pepsinojen aktifleşerek pepsin enzimine dönüşür. Aktifleşen pepsinler daha fazla pepsinojen enzimini aktifleştirir. Kuvvetli asit ortamda en iyi (optimum) çalışan pepsin enzimi proteinlerin kimyasal sindirimini başlatır. Mukus salgısı ise yoğun bir jel tabakası oluşturarak mukoza tabakasını kayganlaştırır ve buradaki hücreleri kendi salgıladığı asidik içerikten ve sindirim enzimlerinden korur. Ayrıca mide öz suyu nedeniyle hasar gören hücreler, her üç günde bir bölünen epitel hücreler sayesinde yenilenir.
Mukozanın dışında yer alan kaslı tabakada enine, boyuna ve çapraz dizilmiş düz kaslar bulunur. Bu dizilim şekli, kasların kasılıp gevşemesi sırasında mide öz suyu ile besinlerin iyice karışmasını sağlar. Kas faaliyetleri ile mekanik sindirim gerçekleştirilir. Kısmen sindirilmiş besinler ve asidik mide öz suyu karışımı kimusu oluşturur. Midedeki besinler, ince bağırsağın sindirim ve emilim hızına göre kontrollü ve yavaş bir şekilde (2-6 saat) peristaltik hareketlerle ince bağırsağa iletilir.
Midenin en dışında bağ doku ve epitel dokudan oluşan periton bulunur. Periton ince bir zar şeklinde karın boşluğundaki diğer organların da dış yüzeyini örter, karın boşluğu duvarını astarlar. Buradaki epitel dokunun salgı yapan hücreleri organların yüzeyini kayganlaştırır, hareketlerini kolaylaştırır, sürtünmeyi önler.
Midenin çalışmasını vagus siniri ve gastrin hormonu düzenler. Besinin görüntüsü, kokusu, tadı hatta düşünülmesi ve mide duvarına teması ile oluşan sinirsel uyarılar; mide kas faaliyetlerinin artmasını sağlar ve mide öz suyu salgılanmasını uyarır. Besinin mideye ulaşması ve mide duvarında oluşan gerilim etkisiyle mide bezlerinden gastrin hormonu salgılanır ve kana verilir. Gastrin hormonu kan yoluyla tekrar mideye gelerek hem mide öz suyu salgılanmasını hem de mide hareketlerini uyarır. Midede besin bulunduğu sürece sinirsel ve hormonal düzenleme ile mide öz suyu salgılanması devam eder.
İNCE BAĞIRSAK
Sindirim kanalında mide ile kalın bağırsak arasında kalan 6 metrenin üstünde uzunluğu olan bir organdır. İnce bağırsak diğer sindirim organlarında olduğu gibi içten dışa doğru mukoza, düz kas ve bağ doku tabakalarından oluşur. Mukoza tabakası hem salgılama hem de emilimin yapıldığı yerdir. Mukoza tabakası çok sayıda katlanmalar yapmıştır. Bu katlanmaları oluşturan epitel doku hücreleri bağırsak boşluğuna doğru çok sayıdaki parmak şeklinde villus adı verilen kıvrımlar oluşturur. Villuslarda kan kılcal damarları ve lenf kılcal damarları bulunur. Villusu oluşturan epitel hücrelerin her birinin bağırsak boşluğuna bakan yüzeylerinde de mikrovillus adı verilen sitoplazmik uzantılar vardır. Mukoza tabakasındaki katlanmalar, villuslar ve mikrovilluslarla ince bağırsağın emilim yüzeyi yaklaşık 300 m2ye ulaşır. Villuslardaki epitel hücrelerin ömürleri yaklaşık 5 gündür. Yaşlanan hücreler bağırsak sıvılarına karışırken alttaki hücrelerin hızlı mitoz bölünmeleri ile kısa sürede yenileri yapılır. İnce bağırsağın yapısını gösteren kesitler Görsel 1.78’de gösterilmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 101 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.