Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 100

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 100 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 100

YEMEK BORUSU (Özofagus)

Yutak ile mide arasında yer alan yemek borusunun temel görevi lokmanın mideye iletilmesini sağlamaktır. Yutak ve yemek borusunda kimyasal ve mekanik sindirim olmaz. Yemek borusunda sindirim kanalının diğer kısımlarında olduğu gibi içten dışa doğru epitel doku, kas doku ve bağ doku bulunur. Yemek borusunun iç yüzeyi mukoza denilen çok katlı yassı epitel doku ile kaplıdır. Yemek borusu boyunca yerleşmiş olan ve salgı yapan bezlerin ürettiği mukus, hem mukoza tabakasını korur hem de yemek borusunun iç yüzeyini kayganlaştırarak besinlerin kolay ilerlemesini sağlar.

Yemek borusundaki kas tabakasını ise yutağa bakan üst kısımlarında çizgili kaslar, diğer bölümlerinde dairesel ve uzunlamasına olarak yerleşmiş düz kaslar oluşturur. Bu nedenle yutma olayı istemli başlar istemsiz devam eder. Çizgili kaslar besinin yutulmasında etkilidir. Halkasal ve uzunlamasına yerleşmiş düz kasların ritmik kasılıp gevşeme hareketleriyle oluşan peristaltik hareketler besinin mideye iletilmesini sağlar (Görsel 1.76). Besinin hareketinde yer çekiminin etkisi de büyüktür. Yemek borusunun alt ucundaki kasılı ve kapalı konumdaki sfinkterin gevşemesi ile besin mideye girer. Kusma olayı ise ters peristaltik harekettir.

MİDE

Diyafram kasının hemen altında ve karın boşluğunun sol üst tarafında yer alan mide, sindirim sisteminin torba şeklinde genişlediği “J” harfine benzeyen kısmıdır. Yemek borusu ve ince bağırsak arasında bulunur. Midenin yemek borusuna bağlandığı dar bölüme mide ağzı (kardia), ince bağırsağa bağlandığı dar bölüme mide kapısı (pilor) adı verilir. Mide ağzı bölgesindeki sfinkter, mide içeriğinin yemek borusuna geri dönmesini engellerken pilor bölgesindeki sfinkter ise midedekilerin yavaş ve kontrollü olarak ince bağırsağa geçmesini sağlar.

Mide yemek borusundan gelen besinlerin geçici olarak depolandığı, mekanik ve kimyasal sindirimin yapıldığı, karma bez özelliğine sahip bir organdır. Yaklaşık 2 kg kadar besin ve sıvı, midede depolanabilir. Besinler burada mide salgılarıyla karıştırılarak kısmen sindirilmiş kimus adı verilen bir karışım (bulamaç) hâline getirilir. Mide içten dışa doğru epitel hücrelerin oluşturduğu mukoza tabakası, düz kas tabakası ve bağ dokudan oluşan bir duvara sahiptir (Görsel 1.77).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 100 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!