Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 36

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 36

Tepkimeye giren maddelerin proton, nötron ve elektron sayılarının toplamı, ürünlerin proton, nötron ve elektron sayılarının toplamına daima eşittir.

Molekül sayısının korunduğu tepkimeler olduğu gibi korunmadığı tepkimeler de vardır. Molekül sayısının korunup korunmadığını anlamamız için tepkime örneğinin denklemine bakmamız gerekir.

1 molekül CH4, 2 molekül O2 ile tepkimeye girerek 1 molekül CO2 ile 2 molekül H2O oluşturur. Tepkimeye 3 molekül girerken 3 molekül de oluşur yani bu tepkimede molekül sayısı korunur.

Başka bir örnek tepkime inceleyelim: tepkimesinde 1 molekül N2, 3 molekül H2 ile tepkimeye girerek 2 molekül NH3 oluşturur. Tepkimeye toplam 4 molekül girerken 2 molekül oluşur yani bu tepkimede molekül sayısı azalır, korunmaz.

Gaz tepkimelerinde aynı koşullarda yani aynı sıcaklık ve basınçta hacim korunmayabilir.

Hacmin korunup korunmadığını anlamamız için de tepkime denklemini ve bu tepkimedeki maddelerin fiziksel hâllerini bilmemiz gerekir.

Az önce verdiğimiz örnekleri bir kez daha inceleyelim: tepkimesindeki maddeler gaz hâlde oldukları için katsayılar aynı koşullarda hacim olarak yorumlanabilir.

1 hacim CH4 gazı, 2 hacim O2 gazı ile tepkimeye girerek aynı koşullarda 1 hacim CO2 gazı ile 2 hacim H2O gazı oluşturur. Tepkimeye 3 hacim gaz girerken 3 hacim de gaz oluşur yani bu tepkimede hacim korunur.

Diğer örnek olan tepkimesinde 1 hacim N2 gazı, 3 hacim H2 gazı ile tepkimeye girerek aynı koşullarda 2 hacim NH3 gazı oluşturur. Tepkimeye toplam 4 hacim gaz girerken 2 hacim gaz da oluşur yani bu tepkimede hacim azalır, korunmaz.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 36 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!