Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 35

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 35

kömürün yanması (Görsel 1.8) sırasında gerçekleşen karbonun yanma olayı denklemle ifade edilecek olursa bu denklem

Denklemlerde, tepkime okunun sol tarafında bulunanlara girenler (tepkenler veya reaktifler), sağ tarafındakilere ise ürünler (reak- tanlar) adı verilir. Bu denklemde; C ve O2 girenler, CO2 ise üründür.

Tepkimelerde genellikle maddelerin fiziksel hâlleri sembol ya da formüllerinin altında, parantez içinde belirtilir. Madde katı ise (k), sıvı ise (s), gaz ise (g), sulu çözelti ise de (suda) veya Latince suda kelimesi olan ‘aqua’ nın ilk iki harfi olan (aq) kullanılır.

Yukarıda verilen örnek denklem, maddelerin fiziksel hâlleri belirtilerek tekrar yazılacak olursa şeklinde olur.

Kimyasal tepkimelerde,
• Kütle korunur. Kütlenin Korunum Yasası’nda da ifade edildiği gibi girenlerin kütleleri toplamı, ürünlerin kütleleri toplamına eşittir.

Eşitlik; kelime anlamıyla nicelik ve nitelik bakımından aynı, ne eksik ne de fazla olan demektir. Her eşitlik bu tanıma uymayabilir. Örneğin; mantıkta, aynı değere sahip olmak, matematikte farklı ifadelerle aynı anlama gelmek iken kimyada daha çok kimyasal tepkime denklemlerinin denkleştirilmesinde (eşitlenmesinde) kullanılan bir kavram olarak karşımıza çıkar. Kimyadaki eşitlik kavramı, tepkimelerin her iki tarafındaki (girenler ve ürünler) atomların tür ve sayılarının aynı olması anlamına gelmektedir.

Bir kimyasal tepkimede atomlar yokken var ya da varken yok edilemeyeceğine göre, girenlerde hangi atomdan ve kaç tane varsa ürünlerde de aynı atomdan ve aynı sayıda olmak zorundadır.

Verilen denklemde atom sayıları eşit değilse uygun katsayılar kullanılarak eşitlenir. Bu işleme denklem denkleştirme denir.

Girenlerin yükleri toplamı, ürünlerin yükleri toplamına eşittir. Katsayı, yükle de çarpım durumundadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!