Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 135

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 135

Asit Yağmurları

Kömür ve petrol gibi fosil yakıtların kullanımı sonucunda açığa çıkan karbon dioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) ve azot diok- sit (NO2) gibi asidik özellik taşıyan gazlar atmosfere karışır. Bu gazlar, yağmur suyu ile tepkimeye girerek sülfürik asit, nitrik asit ve karbonik aside dönüşür. Bunlar, yağmurlarla yeryüzüne ulaşır. İşte, bileşiminde asit bulunduran bu yağmurlara asit yağmurları adı verilir (Görsel 3.34). Taşıtların egzozlarından ve binaların bacalarından çıkan gazlar, hava kirliliğine ve asit yağmurlarına neden olur.

Asit yağmurlarının en önemli etkisi, doğadaki ekolojik dengenin bozulmasına neden olmasıdır. Bu etki, özellikle akarsularda, göllerde ve ormanlarda görülmektedir. Göl sularının asidik hâle gelmesi, balıkları ve diğer su canlılarını yok etmektedir (Görsel 3.35).

Asidik yağmur suyu, topraktaki doğal bitki besin maddelerini sürükleyip götürür ve istenmeyen bazı iyonların açığa çıkmasına neden olur. Bu durum, bitkilerin topraktan beslenmesini zorlaştırır. Bu da örneğin, ormanlarda ağaç yapraklarındaki büyüme ve gelişmeyi engelleyerek ormanlara zarar verir (Görsel 3.36). Sağlıklı ormanları yeniden elde edebilmek için toprak, bazı bitki ve besin maddeleriyle takviye edilmelidir.

Asit yağmurlarının bazı etkileri de özellikle heykeller, anıtlar ve kireç taşı ya da mermerden yapılmış binalarda açıkça görülür.

Asit yağmurları, insanlarda çeşitli solunum yolu hastalıklarına, nefes darlığına ve akciğer kanserine neden olabilir.

Günlük hayatımızda artık ihtiyaç sınıfına girmiş olan pek çok kişisel bakım ürünü (sabun, diş macunu gibi) ve temizlik malzemelerinin (deterjan, çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç çözücü gibi)

Çevre eğitimi, çevrenin korunması için bilgi ve becerilerin, tutumların, değer yargılarının geliştirilmesi ve çevreyi korumaya yönelik davranışların gösterilmesi ve bunların sonuçlarının görülmesi sürecidir. Bu eğitim ne kadar erken yaşta başlarsa gelecekteki istendik davranışların temeli de o kadar sağlam atılmış olur. Özellikle erken yaşta oluşan değer yargıları ve tutumlar, doğayla olan ilişkilerde, empatinin gelişmesini, doğaya karşı sevginin oluşmasını sağlar. Bu da çevre dostu davranışların gelişmesini sağlar. İnsanlar sevdiklerini korurlar. Bu sebeple insanlara doğayı sevdirmek, çevre eğitiminin en temel amaçlarından biri olmalıdır.

Kısaca çevre eğitimi, bireylerin bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor öğrenme alanlarına hitap eder.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 135 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!