Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 134

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 134

Kostik, kuvvetli birer baz olan sodyum hidroksit (NaOH) ve potasyum hidroksit (KOH) maddelerine verilen ticari addır (Görsel 3.31). Vücut dokusu üzerinde belirgin aşındırıcı etkiye sahiptir ve ciddi yanıklara neden olur. Hatta seyreltilmiş çözeltileri bile uzun süreli temastan sonra doku üzerinde yakıcı bir etkiye sebep olabilir. Derişik buharının solunması, üst solunum yollarında hasara neden olabilir. Temas veya yutma hâlinde mukoza zarında veya diğer dokularda ciddi hasara yol açabilir. Yemek borusu ve midenin delinmesine neden olabilir. Bu nedenle kostiğin temas ettiği bölge, bol su ile yıkanmalıdır. Giysilerimize sıçradığında giysilerimizi parçalar. Kostik, giysilere bulaşmışsa giysiler, en kısa sürede çıkartılmalıdır. Kuvvetli bir baz olan kostik, daha önceden öğrendiğiniz gibi Zn, Al gibi amfoter metaller üzerinde de aşındırıcı etki yapar.

Laboratuvarlarda bu tür maddeleri kullanırken sıçramalara karşı önlük, iş elbisesi; gözleri korumak için gözlük; aşındırıcı ve tahriş edici etkiye karşı mutlaka plastik veya PVC (polivinil klorür) eldiven kullanılmalıdır (Görsel 3.32).

Kostik, sabun üretiminde kullanılan bir maddedir. O yüzden sabunun göze kaçması, yanma hissi verir (Görsel 3.33). Çamaşır yıkarken kullanılan sabun ve deterjan, bazı giysilere zarar verir. Deterjanların yapılarındaki kostik, yünlü ve ipekli giysilerde küçülmelere yani çekmelere neden olabilir.

Asidik ya da bazik kimyasallar koklanmamalıdır. Asla burun ya da yüz, doğrudan kimyasala yaklaştırılmamalıdır. Çünkü bu maddelerin buharlarının solunması da insan sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Bu sebepledir ki bu kimyasallarla çalışılırken ortam çok iyi havalandırılmalıdır. Laboratuvarda açığa çıkan gazların solunmaması için deneyler çeker ocaklarda yapılmalı, ayrıca çıkan buharlara karşı maske kullanılmalıdır.

Asit ve bazların taşınması veya depolanması sırasında da önlemler alınması, zararlı etkilerinden korunmak için önemlidir. Örneğin; asitler, bazı maddelerle etkileşip zehirli gaz oluşturabilir. O yüzden bu tür kimyasallar bir arada taşınmamalı ve farklı yerlerde saklanmalıdır. Önceki bölümde belirtildiği gibi birçok asit, nem çekici özelliğe sahip olmaları nedeniyle güneş ışığından uzak, kuru ve serin yerlerde depolanmalıdır.

Yine öğrendiğiniz gibi asitler, birçok metalle tepkime verir. Bu nedenle asitlerin metal kaplarda ve raflarda saklanmaları uygun değildir. Cam ya da plastik şişeler, ahşap dolaplar asitleri saklamak için uygundur. Ancak hidroflorik asit (HF), cam kap içinde saklanmamalıdır.

Araştırınız

Asit ve bazların faydaları ve zararları hakkında bilişim teknolojilerini kullanarak araştırma yapınız. Elde ettiğiniz bilgileri yazılı olarak hazırlayıp arkadaşlarınıza sununuz. Sunumunuzun kaynakça kısmının güvenilir olmasına dikkat ediniz ve araştırmalarınızı yaparken siber güvenlik kurallarına uyunuz.

  • Cevap:

Asitlerin Faydaları:

  • Asitler, gıda koruyucuları olarak kullanılır; örneğin, sitrik asit meyve suyu korumada kullanılır.
  • Asitler, endüstride pas ve kireç taşı temizleyici olarak kullanılır.

Asitlerin Zararları:

  • Yüksek konsantrasyonlarda asitler cilde zarar verebilir ve yanıklara neden olabilir.
  • Asit yağmurları, çevre kirliliğine ve su kaynaklarının asidifikasyonuna neden olabilir.

Bazların Faydaları:

  • Bazlar, sabun ve deterjan üretiminde kullanılır.
  • Bazlar, endüstride yağları ve yağları temizlemek için kullanılır.

Bazların Zararları:

  • Yüksek konsantrasyonlarda bazlar, cilt yanıklarına ve tahrişe neden olabilir.
  • Bazların hatalı kullanımı, su kaynaklarını kirletebilir.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 134 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!