![](/wp-content/uploads/2022/10/kitap-uygulama.gif)
Zaman Bisikleti Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)
![](/wp-content/uploads/2024/08/zaman-bisikleti-metni-etkinlik-cevaplari-6-sinif-turkce.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
Zaman Bisikleti metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 149-150-151-152-153-154-155-156 (Bilim ve Teknoloji Teması)
Zaman Bisikleti Metni Cevapları
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 149 Cevabı
HAZIRLIK
Soru: Bilgisayarların “akıllı” olarak tanımlanan işlevleri yerine getirebilmesi, yapay zekâ alanındaki gelişmelerle mümkün oluyor. Günümüzde yapay zekâ teknolojisi hangi alanlarda kullanılmaktadır?
- Cevap: Günümüzde yapay zekâ sağlık, finans, otomotiv, eğitim, tarım, eğlence ve müşteri hizmetleri sektöründe kullanılmaktadır.
Soru: Zamanda yolculuk imkânınız olsaydı hangi zaman dilimine gitmek isterdiniz? Niçin? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Zamanda yolculuk imkânım olsaydı nasıl varlıklar olduklarını çok merak ettiğim için dinozorların yaşadığı döneme gitmek isterdim.
Metnin başlığından ve görsellerinden hareketle metnin konusunu tahmin ediniz. Tahmininizi arkadaşlarınızla paylaşınız. Ardından metni sessiz okuyunuz.
ZAMAN BİSİKLETİ
Karain Mağarası’na bir belgesel film çekmek üzere gitmiştim. Atalarımızın yaşamış olduğu bu koca mağara beni pek etkilemişti doğrusu. O çağda insanların nasıl yaşamış olduklarını çok merak etmiştim. En çok da insanların yaşamını kolaylaştıran pek çok buluşun nasıl yapıldığını merak ediyordum. Bir kayanın üstüne oturup gözlerimi yumduğumda, görür gibi olmuştum onları.
O an, bir yolunu bulup o çağa gitmeye karar verdim. Ama daha önce, otomobile binip de bir yerden bir yere gider gibi zaman içinde gezinmemi sağlayacak bir araç yapmak gerekiyordu. Bunu da ben yapamazdım doğrusu. Eve döner dönmez yardımcılarımı çağırdım.
“Yağmur, Damla (bunlar benim kızlarım) gelin bakalım yardım edin bana!”
“Geldik baba.”
“Önce şu benim eski bisikleti bilgisayara bağlayalım.”
“Nasıl bağlayacağız baba?”
“Onu bilmem. Bildiğiniz gibi bağlayın. Ama bilgisayarı açıp da bisiklete bindiğimde beni çok eski çağlara götürebilsin.”
“Biz de seninle gelebilir miyiz baba?” diye sordu Yağmur.
“Gelebilirsiniz.” dedim.
“Yaşasııııın!” diye bağırdı Damla.
“Ama önce bisikleti bilgisayara bağlayıp bir Zaman Bisikleti yapmalısınız. Ben şimdi biraz uyuyacağım.”
“Peki baba.” dedi Yağmur.
Şöyle bir saat kadar kestirdikten sonra yanlarına geldiğimde tuhaf bir aletle karşılaştım.
Kızlar nasıl becermişlerse benim eski bisikleti parçalamışlar. Ön tekerleğini de arkaya bağlamışlar. Pedalı çevirince iki tekerlek birden dönüyor. Bisikletin elektrik üreten dinamosunu da iki kabloyla bilgisayara bağlamışlar. Böylece hem gerektiğinde bilgisayara enerji
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 150 Cevabı
sağlanacakmış hem de ben pedalları öne doğru çevirirsem geleceğe, geriye doğru çevirirsem eski çağlara gidebilecekmişim. Bunun nasıl olacağını pek anlayamadım ama söylediklerine göre bilgisayara bunu sağlayacak özel bir program yüklemişler.
Bisikletin tepesine kocaman bir şemsiye bağlamışlar. Bu, zaman içinde gezerken kozmik yağmurlardan korunmak içinmiş. Onun tepesine de bir alüminyum tencere kapağı takmışlar. Bu da cep telefonuyla rahatça konuşabilmem için bir çanak antenmiş. Bisikletin iki yanına da iki kocaman çanta asmışlar. Çantaların içi yiyecek, içecek, el feneri, bıçak, kazma, kürek, çekiç, çivi, pense, kalem, kâğıt gibi şeylerle dolu. Yağmurluk, gömlek, kazak koymayı da unutmamışlar.
“Bunlar ne olacak?” dedim.
“Orada gerekebilirmiş.” dedi Damla.
“Nelerle karşılaşacağımızı biliyor muyuz?” dedi Yağmur.
“Kim bilir ne serüvenler yaşayacağız. Hazırlıklı olmamız gerekmez mi?” dedi Damla.
(…)
Üçümüz birden bisiklete kurulduk. Bilgisayarı açıp programı yüz bin yıl öncesine ayarladım.
Şimdiye kadar olanlar bana bir oyun gibi geliyordu. Ama bisiklete binip de pedalları çevirmeye başlayınca yanıldığımı anladım. Bir anda çevremizdeki her şey değişiverdi. Ben pedalları geriye doğru çevirdikçe yaşadığımız her şey tersine dönmeye başladı. Az önce yaptığımız konuşmalar bile tersine dönmüş, sonu başa gelmişti. (…)
Pedalları daha hızlı çevirdikçe her şey silikleşti. Sanki bulutların içinde gidiyor gibiydik. Gözümün önünden hızla geçen şeyler daha önce yaşadığım şeylerdi. Kendi bebekliğimi bile gördüm bu arada. Doğrusu, çok şeker bir bebektim. Anneme bir şeyler anlatmaya çalışıyordum, ama ne olduğunu ben bile anlayamadım. Demek ki insan kendi bebekliğindeki düşünceleri bile anlamakta zorlanıyor. (…)
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 151 Cevabı
Heyecan içinde pedalları öylesine hızlı çevirmişim ki bir an sonra kendimizi kükürt kokan lavların aktığı bir ortamda buluverdik.
(…)
“Pedalları ileriye doğru çevir baba!” diye bağırmasaydı Yağmur o kızgın lavların, zehirli buharların arasında kalıp bir anda yok olacaktık. Hemen var gücümle pedalları ileriye doğru çevirmeye başladım.
Görüntü bir anda değişti. Biraz yorulduğum için yavaş yavaş çeviriyordum pedalları. Hareket hâlindeki bir otobüsün penceresinden bakar gibi çevremizdeki değişimi izleyebiliyorduk.
(…)
Yoğun bir bulutun içine girdik.
Ben ne yapacağımı şaşırmış deliler gibi dım etsene abla.” dedi.
Yağmur bilgisayarın klavyesinde birkaç tuşa bastı. Çevremizdeki bulutlar dağıldı. Ben hâlâ pedalları çeviriyordum ama olduğumuz yerde duruyorduk.
“Artık pedal çevirmene gerek yok baba, ama.” dedi Yağmur.
“Ne oldu? Neredeyiz?”
“Tam gelmek istediğimiz yerde ve zamandayız. Bizim zamanımızdan yüz bin yıl önceki insanların yaşadığı Karain Mağarası’nın az ötesindeki bir kayanın arkasındayız.”
Derin bir soluk aldım. Bisikletten inip bacaklarımı ovmaya başladım.
“Babaaaa!” diye bağırdı Damla.
“Efendim?” dedim bir parça öfkeyle.
“Babacılık…” dedi olanca şirinliğiyle bu kez, “Bisikletimizi dallarla örtüp gizlemezsek Karainliler bizi görürler.”
“Görsünleeer. Ne olur? Bizi yemezler ya…”
“Ama babaaa…” diye söze girdi Yağmur, “O zaman tarihin akışı değişir.” (…)
Akıllı kızlarımla gurur duydum bir kez daha. Hemen dallarla gizledim bisikletimizi. Artık kimse bulamazdı bizi.
Kızlar çantalara üç tane dürbün koymuşlar nereden buldularsa. Üçümüz birlikte dürbünlerle Karain Mağarası’nın önündeki insanları izlemeye koyulduk.
Safranbolu’da doğdu. Çocuk edebiyatında pek çok eser verdi. Büyük Göç, Zaman Bisikleti, Güneşi Arayan Çocuk, Bolluk ve Savaş eserlerinden bazılarıdır.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 152 Cevabı
1. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki kutular içinde yer alan harf gruplarından her biri, metinden bir sözcüğü oluşturmaktadır. Kutuların altında bu sözcükleri bulmanızı sağlayacak ipuçları yer almaktadır. Kaç numaralı kutudaki sözcüğü bulmaya çalışacaksanız aynı numaralı ipucunu okuyunuz. Bulduğunuz sözcüğü ilgili harf grubunun altındaki noktalı yere yazınız.
- Cevap:
İpuçları
1. Belge niteliği taşıyan film veya televizyon programı. (belgesel)
2. Bir yamaca veya kaya içine doğru uzanan, barınak olarak kullanılabilen yer kovuğu. (mağara)
3. Kendine özgü bir özellik taşıyan zaman parçası, dönem, devir. (çağ)
4. Evrenle ve onun genel düzeniyle ilgili. (kozmik)
5. Uzaktaki cisimlerin görüntülerini büyütmeye veya yaklaştırmaya yarayan optik alet. (dürbün)
6. Boşlukta yayılan elektromanyetik dalgaları toplayarak bu dalgaların yayılmasını sağlayan cihaz. (anten)
7. Yanardağların püskürme sırasında yeryüzüne çıkardıkları, dünyanın derinliklerinden gelen kızgın, erimiş maddeler. (lav)
8. 119 °C’de eriyen ve 444 °C’de kaynayan, doğada saf veya başka cisimlerle birleşik olarak bulunan, sarı renkli element. (kükürt)
9. Baştan geçen ilginç olay veya olaylar zinciri. (serüven)
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 153 Cevabı
2. ETKİNLİK
Soru: Metinle ilgili aşağıdaki sorulan cevaplayınız.
- Cevap:
Soru: Metindeki kahraman, neden Karain Mağarası’na gitmek istemiştir?
- Cevap: Belgesel film çekmek için gitmiştir.
Soru: Babaları, kızlarından hangi konuda yardım istemiştir?
- Cevap: Zamana yolculuk yapabilmek için bilgisayarı bisiklete bağlama konusunda yardım istemiştir.
Soru: Damla ve Yağmur, zaman bisikletini nasıl yapmıştır?
- Cevap: Eski bisikleti parçalayıp bilgisayara bağlamışlardır.
Soru: Zaman bisikletinin pedalları geriye çevrilince neler olmuştur?
- Cevap: Yaşadıkları her şey tersine dönmüştür.
Soru: Çocukların bisikleti saklamak istemesindeki amaç nedir?
- Cevap: Karainlilerin onları görmesini engellemek için bisikleti saklamışlardır.
Soru: Sizce zamanda yolculuk mümkün olabilir mi? Açıklayınız.
- Cevap: Şu anki imkânlarla zamanda yolculuk mümkün değildir. Ancak mümkün gözükmeyen pek çok şey gerçekleştiği için bu da gelecekte gerçekleşebilir.
3. ETKİNLİK
Soru: Kitabımızın “Millî Mücadele ve Atatürk” temasında yer alan “Kastamonulu Şerife Bacı” adlı metinle “Zaman Bisikleti” adlı metni karşılaştırabilmeniz için aşağıdaki sorulan cevaplayınız. Soruları cevaplamaya geçmeden önce hatırlayabilmeniz için “Kastamonulu Şerife Bacı” adlı metni sessiz okuma yöntemiyle bir kez okuyunuz.
- Cevap:
Soru: Sizce “Kastamonulu Şerife Bacı” adlı metin, “Millî Mücadele ve Atatürk” teması altında ele alınabilecek, işlenebilecek bir metin midir? Açıklayınız.
- Cevap: Evet çünkü Şerife Bacı metinde ordumuza cephane ulaştırmaya çalışan kahraman bir Türk kadınıdır.
Soru: Sizce “Zaman Bisikleti” adlı metin, “Bilim ve Teknoloji” teması altında ele alınabilecek, işlenebilecek bir metin midir? Açıklayınız.
- Cevap: Metinde bilim ve teknolojiyle ilgili bir olay anlatıldığı için “Zaman Bisikleti” adlı metin, “Bilim ve Teknoloji” teması altında ele alınabilecek, işlenebilecek bir metindir.
Soru: Metinlerde ele alınan konuların, anlatılanların birbiriyle herhangi bir ilişkisi olduğu söylenebilir mi? Açıklayınız.
- Cevap: Metinlerde ele alınan konuların, anlatılanların birbiriyle herhangi bir ilişkisi yoktur. Kastamonulu Şerife Bacı adlı metinde, yaşanan bir olay anlatılmaktadır. Zaman Bisikleti adlı metinde ise şu an için yaşanması mümkün olmayan bir olay anlatılmaktadır.
Soru: Metinlerin önemli mesajlar içerdiğini düşünüyor musunuz? Açıklayınız.
- Cevap: Evet, içeriyorlar. Kastamonulu Şerife Bacı adlı metinde vatan için her türlü fedakârlığın yapılması gerektiği, Zaman Bisikleti adlı metinde de hayallerimizin peşinden gitmemiz gerektiği mesajı verilmektedir.
Soru: Metinleri “metindeki anlatıcı” bakımından karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Kastamonulu Şerife Bacı adlı metinde 3.kişili anlatım, Zaman Bisikleti adlı metinde ise 1.kişili anlatıcı vardır.
Soru: Metinleri “olay örgüleri” bakımından karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Kastamonulu Şerife Bacı adlı metnin olay örgüsü yaşanmış bir olaya dayanmaktadır, Zaman Bisikleti adlı metinde ise olay örgüsü tamamen kurgudur.
Soru: Metinlerin kahramanlarını karşılaştırdığınızda kahramanlarda benzerlik veya farklılık görebiliyor musunuz? Açıklayınız.
- Cevap: Metinlerde çok farklı konular ele alındığı için kahramanlar arasında bir benzerlik yoktur.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 154 Cevabı
4. ETKİNLİK
Soru: Metinden alınan aşağıdaki parçada anlatım, sizce 1. kişili (ben) anlatım mı yoksa 3. kişili (o) anlatım mı işaretleyiniz.
“Karain Mağarası’na bir belgesel film çekmek amacıyla gitmiştim. Atalarımızın yaşamış olduğu bu koca mağara beni pek etkilemişti doğrusu. O çağda p insanların nasıl yaşamış olduklarını çok merak etmiştim.”
- Cevap:
1. Kişili Anlatım (✓)
3. Kişili Anlatım ()
Soru: Aşağıda verilen parçalarda anlatımın kaçıncı kişi ağzıyla yapıldığını ilgili yerlere yazınız.
- Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 155 Cevabı
Soru: 1. kişili anlatıma sahip aşağıdaki paragrafı, 3. kişili anlatıma çevirerek yeniden yazınız.
“… Artık bulutların üzerinde ilerliyorduk. Benim için unutulmaz bir andı. Cam kenarında, kanatların olduğu kısımda olduğum için çok şanslıydım. Hem uçağın kanatlarını hem de gökyüzündeki bulutları izliyordum. Aşağıda yer alan her şey o kadar küçük gözüküyordu ki dağların, yolların olduğu yerlerin ip gibi dizildiğini fark ettim.”
- Cevap: “… Artık bulutların üzerinde ilerliyorlardı. Onun için unutulmaz bir andı. Cam kenarında, kanatların olduğu kısımda olduğu için çok şanslıydı. Hem uçağın kanatlarını hem de gökyüzündeki bulutları izliyordu. Aşağıda yer alan her şey o kadar küçük gözüküyordu ki dağların, yolların olduğu yerlerin ip gibi dizildiğini fark etti.”
5. ETKİNLİK
Soru: Metin için tasarlanan “Zaman Bisikleti”ne ait aşağıdaki görseli inceleyiniz. Bu görselden ve metinden hareketle verilen alana siz de yaratıcılığınızı kullanarak kendi zaman makinenizi tasarlayınız. Tasarladığınız zaman makinesinin nasıl çalışacağı ile ilgili kısa bir konuşma yapınız.
- Cevap:
ZAMAN KÜRESİ
Zaman makinem, “Zaman Küresi” adını verdiğim, kristal bir enerji kaynağıyla çalışan bir cihazdır. Bu küre, holografik bir kontrol paneline sahiptir ve kullanıcı buradan istediği yıl ve konumu seçebilir. Enerji dalgalarıyla bir zaman kapısı açarak kullanıcıyı hedef zamana taşır. Yolculuk sırasında, küre kendini kozmik dalgalara karşı koruyan bir enerji kalkanı oluşturur. Fark edilmemek için görünmezlik moduna geçebilir ve her ortamda gizlenebilir. Bu sayede güvenli bir şekilde geçmişi ya da geleceği keşfetmek mümkündür.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 156 Cevabı
6. ETKİNLİK
Soru: “Zaman Bisikleti” adlı metnin sonunu tekrar okuyarak hatırlayınız. Metni, hayal gücünüzü kullanarak bittiği yerden devam ettiriniz.
“… Artık bulutların üzerinde ilerliyorlardı. Onun için unutulmaz bir andı. Cam kenarında, kanatların olduğu kısımda olduğu için çok şanslıydı. Hem uçağın kanatlarını hem de gökyüzündeki bulutları izliyordu. Aşağıda yer alan her şey o kadar küçük gözüküyordu ki dağların, yolların olduğu yerlerin ip gibi dizildiğini fark etti.”
- Cevap: Dürbünle etrafı izlerken arkamızdan bir çıtırtı sesi duyduk. “O da neydi?” dedi Yağmur. “Baba ben korkuyorum.” dedi Damla da. Yavaşça arkamızı döndük. O da ne? Arkamızda kocaman bir dinozor vardı. Yağmur korksa mı sevinse mi bilemedi. Dinozor bize yavaşça yaklaştı, hepimizi teker teker kokladı. Bize zarar vermek istemediğini anladık. Üçümüze de sırtına aldı. Çevreyi güzelce gezdirdi. Kamerayla bol bol çekim yaptım. Eve ve zamanımıza dönme zamanımız gelmişti. Dinozor, bizi zaman bisikletinin olduğu yere getirdi. Onunla vedalaşıp pedalları ileri çevirip günümüze geldik. Hepimiz çok mutluyduk. Bizim için çok güzel bir tecrübe olmuştu.
Soru: Metnin yazımının tamamlanmasının ardından varsa metindeki yazım ve noktalama hatalarıyla anlam bütünlüğünü bozan ifadeleri belirleyerek düzeltiniz. Yazdığınız metni sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.
- Cevap: Dürbünle etrafı izlerken arkamızdan bir çıtırtı sesi duyduk. “O da neydi?” dedi Yağmur. “Baba ben korkuyorum.” dedi Damla da. Yavaşça arkamızı döndük. O da ne? Arkamızda kocaman bir dinozor vardı. Yağmur korksa mı sevinse mi bilemedi. Dinozor bize yavaşça yaklaştı, hepimizi teker teker kokladı. Bize zarar vermek istemediğini anladık. Üçümüze de sırtına aldı. Çevreyi güzelce gezdirdi. Kamerayla bol bol çekim yaptım. Eve ve zamanımıza dönme zamanımız gelmişti. Dinozor, bizi zaman bisikletinin olduğu yere getirdi. Onunla vedalaşıp pedalları ileri çevirip günümüze geldik. Hepimiz çok mutluyduk. Bizim için çok güzel bir tecrübe olmuştu.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Bilim ve Teknoloji Teması Sayfa 149-150-151-152-153-154-155-156 Zaman Bisikleti Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.