Yaşar Doğu (1915-1961) (Dinleme Metni) Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)
Yaşar Doğu (1915-1961) (Dinleme Metni) cevapları ve soruları, Dörtel Yayınları 7. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 62-63-64-65 (Millî Kültürümüz Teması)
Yaşar Doğu (1915-1961) (Dinleme Metni) Cevapları
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 62 Cevabı
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. Tanıdığınız hangi millî sporcular, sporun hangi dalında başarılı olmuştur? Açıklayınız.
- Cevap: Naim Süleymanoğlu halterde, Hamza Yerlikaya güreşte, Melisa Vargas voleybolda, Nihat Kahveci futbolda çok başarılı olmuştur.
2. Ata sporlarımız hangileridir? Bunların nasıl oynandığını sınıfta açıklayınız.
- Cevap: Geleneksel Türk sporları ve ata sporlarımız hakkında kısaca bilgiler. Ata sporlarımızdan en bilineni güreştir. Tam ismi yağlı güreş olan bu sporla beraber cirit atma, matrak, ve okçuluk, ata sporlarımızdır.
1. ETKİNLİK
Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini belirleyip yazınız.
- Cevap:
Konusu: Yaşar Doğu'nun
Ana Fikri:
2. ETKİNLİK
Dinlediğiniz metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri tespit ediniz. Sonra bu kelimelerin anlamlarını sözlüklerinizden bulup yazınız.
- Cevap:
muhacir: kendi yurdunu bırakıp, yerleşmek üzere başka bir ülkeye göçen (kimse, aile ya da topluluk).
Kafkas: Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi.
cephe: (yapılarda) ana girişin bulunduğu yan, alnaç, yüz.
güreş: iki kişinin, belli kurallar içinde, güç kullanarak ve türlü oyunlarla birbirinin sırtını yere getirme savaşımı temeline dayanan ve rakibinin sırtını yere getirenin yenmiş sayılmasıyla sonuçlanan bir spor dalı
Karakucak: Türklerin Orta Asya’dan bu yana geleneksel bir spor olarak yaptığı, serbest biçimdeki güreş.
3. ETKİNLİK
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 63 CevabıDinlediğiniz metnin içeriğine yönelik aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Yaşar Doğu hangi spor dalında başarılı olmuştur?
- Cevap: Karakucak Güreş'te başarılı olmuştur.
2. Millî takıma girmek için Yaşar Doğu neler yapmıştır?
- Cevap: Ankara'da askerliğini yaparken bir arkadaşının ısrarı ile Ankara Güreş Kulübü'ne girdi ve orada minder güreşine başladı. Zehir gibi acı kuvveti ve büyük güreş kabiliyeti ile bu güreşte de kendisini derhal gösterdi. Ancak kendisini pek tecrübesiz bulan yöneticiler onun Avrupa Şampiyonası'nda ezileceğini düşünerek kadroya almak istemediler. Millî Takımın Finlandiyalı antrenörü Onni Pellinen ağırlığını koyarak direnince kendisine millî takımda yer verildi. Böylelikle başarı dolu güreş hayatının ilk millî temasını 1939 Avrupa Şampiyonası sırasında Oslo'da yaptı.
3. Yaşar Doğu, ilk şampiyonluğunu ne zaman kazanmıştır?
- Cevap: İstanbul'da 1940'ta Balkan Şampiyonu olan Yaşar Doğu, ilk Avrupa şampiyonluğunu ise İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşadı. 1946'da gerçekleştirilen organizasyonda 73 kiloda 6 maça çıkan Yaşar Doğu, Avrupa şampiyonu unvanını elde etti.
4. Arkadaşlarına yapılan haksızlıkları görünce Yaşar Doğu neler düşünmüştür?
- Cevap: Yaşar, arkadaşlarına yapılan haksızlıkları gördüğü zaman, şampiyonluğu kazanmak için sadece Rus rakibini değil, demirperde hakem blokunu da yenmesi gerektiğini gayet iyi anlamıştı. Bu azimle girdi güreşlere ve rakiplerini çatır çatır yendikten sonra finalde Rus ile karşı karşıya kaldı.
5. Millî sporcu Yaşar Doğu nasıl bir bünyeye sahipmiş?
- Cevap: Çok çabuk kilo alan, buna karşılık çok zor kilo veren bir bünyeye sahipti. Bu yüzden yıllar ilerledikçe sıkleti de yukseliyordu, Nitekim 67 kilo ile başladığı güreş hayatının son şampiyonluğunu Helsinki'de 87 kiloda kazandı.
6. Dinlediğiniz metinde anlatılanlardan Yaşar Doğu’nun nasıl bir karaktere sahip olduğunu söyleyiniz.
- Cevap: İnatçı, kararlı, güçlü, haksever, arkadaşlarına sadık ve haksızlığa gelemeyen birisidir.
4. ETKİNLİK
Dinlediğiniz metnin içeriğine uygun olan aşağıdaki cümleleri verilen yönlendirici ifadelerle tamamlayınız. ama-ilk olarak-özellikle-fakat-tersine-bir başka deyişle-oysaki-son olarak
- Cevap:
5. ETKİNLİK
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 64 CevabıAşağıdaki ifadelerde düşünceyi geliştirme yollarının hangisinden yararlanılmıştır? Yanlarına yazınız.
- Cevap:
6. ETKİNLİK
Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili fiillerin özellikleriyle (iş, oluş, durum) ilgili bildiklerinizi yazınız.
- Cevap:
7. ETKİNLİK
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 65 CevabıSeçtiğiniz bir ata sporunu tanıtan bilgilendirici bir yazı yazınız. Yazınıza başlık koymayı unutmayınız.
- Cevap: Güreş, uygulayıcılarının birbirlerine vurmaksızın rakiplerini yenmeye çalıştıkları bir spor türü. Güreş tarihteki en eski sporlardan biridir ve zamanla farklı stil ve formları geliştirilmiştir. Güreş genellikle dövüş sanatları arasında değerlendirilir.
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Millî Kültürümüz Teması Sayfa 62-63-64-65 Yaşar Doğu (1915-1961) (Dinleme Metni) Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok