![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
Yapay Zekâ Dinleme Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)
![Yapay Zekâ Dinleme Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)](/wp-content/uploads/2024/08/yapay-zeka-dinleme-metni-etkinlik-cevaplari-7-sinif-turkce.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
Yapay Zekâ Dinleme metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 7. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 98-99-100-101 (Bilim ve Teknoloji Teması)
Yapay Zekâ Dinleme Metni Cevapları
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 98 Cevapları
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Soru: Bilgisayarın tarihçesi ile ilgili yaptığınız araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Bilgisayarın tarihçesi, 19. yüzyılda Charles Babbage’in tasarladığı “Analitik Makine” ile başlamıştır. Bu makine, programlanabilir ilk bilgisayar fikrini ortaya koymuştur. 1946 yılında ise, modern elektronik bilgisayarların ilk örneği olan ENIAC geliştirilmiştir. Transistörlerin icadıyla bilgisayarlar küçülmüş, daha hızlı ve kullanışlı hale gelmiştir. 1970’lerden itibaren kişisel bilgisayarların yaygınlaşması, bilgisayar teknolojisinin evlere kadar girmesini sağlamıştır.
Soru: Günlük yaşamınızda bilgisayarı hangi amaçlarla ve ne kadar süre kullanıyorsunuz? Açıklayınız.
- Cevap: Günlük yaşamımda bilgisayarı genellikle ödevlerimi yapmak, derslere çalışmak ve araştırma yapmak için kullanıyorum. Ayrıca, eğlence için de oyun oynayıp video izliyorum. Günde ortalama 1-2 saat bilgisayar başında geçiriyorum.
YAPAY ZEKÂ DİNLEME METNİ
Günümüzde gerçekleştirdiğimiz neredeyse her işlemde ya bilgisayarlara ya da aynı anda birçok işlem yapabilen akıllı cihazlara ihtiyaç duyuyoruz. Bu cihazlar son 50 yılda işlem yapabilme kapasitelerini çok hızlı bir şekilde geliştirmenin yanında yeni özellikler de edindiler. Örneğin, 50 yıl önceki bir bilgisayarın yapabileceği şeyler belki birkaç sayıyı toplayıp çıkarmaktan öteye gidemezken, bugün saniyede milyonlarca farklı işlem yapabilen ve bunların sonucunu görüntü ya da seslerle aktarabilen makinelerden bahsediyoruz.
Ancak, dünyadaki en hızlı işlem yapan insanlar bile bilgisayarların hızına yetişemezken neden hâlâ bir bilgisayarı zeki olarak nitelendiremiyoruz? Çünkü zeka, sadece ne kadar hızlı düşünebildiğimiz değil, aynı zamanda geçmişteki durumlardan ders çıkarıp kendini geliştirme yeteneğidir. Bir bilgisayar, ne kadar hızlı işlem yaparsa yapsın, bu işlemi yapabilmesi için insan kontrolüne ihtiyaç duyar. Hiçbir bilgisayar durup dururken işlem yapmaya başlamaz ya da hatalı bir işlem yaptığında kendi kendini düzeltemez. Bu yüzden bilgisayarları insan gibi zeki varlıklar olarak değerlendiremeyiz. Ancak bu durum değişmek üzere olabilir.
Belki de bilgisayarlar hatalarından öğrenebilir. Tıpkı bir bebeğin yürümeyi öğrenirken defalarca düşmesi gibi, bir bilgisayara da doğru sonuçlar üretmesi için birçok deneme yaptırmamız gerekir. Örneğin, bir bilgisayara fotoğraflardaki arabaları bulmasını istiyoruz. Bunun için önce bilgisayarı eğitmemiz gerekiyor. Yüzlerce, binlerce fotoğraf gösterip arabaları tanımasını sağlıyoruz. Bilgisayar, bu süreçte tahminlerde bulunuyor ve hatalarından ders alarak daha iyi sonuçlar üretiyor. İşte bu öğrenme süreci, yapay zekanın temelini oluşturuyor.
Sonuç olarak, yapay zeka çalışmaları günümüzde büyük bir hızla ilerliyor. Bilgisayarların eğitilmesi farklı şekillerde olabilir ve bu alanda yapılan çalışmalar devam etmektedir. Yapay zekanın insanlığa nasıl bir etkisi olacağı hâlâ tartışma konusu olsa da, birçok insan bu teknolojinin hayatımızın her alanını etkileyeceğini düşünüyor. Kimileri, yapay zekanın insanlığın sonunu getirebileceğini savunurken, diğerleri bu teknolojinin hayatı büyük ölçüde kolaylaştıracağına inanıyor. Ancak kesin olan bir şey var ki, yapay zeka artık hayatımızın bir parçası haline gelmiştir ve etkisi giderek artmaktadır.
Soru: Metni anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını not alarak dinleyiniz.
- Cevap:
Kelime veya Kelime Grubu – Tahminim
Kapabilite
- Tahminim: Yapabilme yeteneği, kapasite.
Zeka
- Tahminim: Düşünme ve öğrenme yeteneği.
Tahmin
- Tahminim: Olay ya da duruma yönelik öngörüde bulunma.
Hata
- Tahminim: Yanlış yapılan işlem ya da sonuç.
İnsanlık
- Tahminim: İnsanların oluşturduğu topluluk, insanlık hali.
1. ETKİNLİK
Soru: Not aldığınız kelime ve kelime gruplarının anlamlarını tahmin ederek aşağıya yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.
- Cevap:
Kapabilite
- TDK: “Yapabilme yeteneği, kapasite.”
Zeka
- TDK: “Anlama, öğrenme, kavrama, problem çözme gibi zihinsel yeteneklerin bütünü.”
Tahmin
- TDK: “Bir olayın sonucunu veya olacakları önceden kestirme, öngörü.”
Hata
- TDK: “Yanlış yapılan iş, yanlış.”
İnsanlık
- TDK: “Tüm insanlar, insan topluluğu, insanoğlu.”
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 99 Cevapları
2. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.
- Cevap:
Soru: Metinde bilgisayarların son elli yıldaki gelişimi nasıl anlatılmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Metinde bilgisayarların son elli yıldaki gelişimi, işlem kapasitelerinin hızla artması ve yeni özellikler kazanması üzerinden anlatılmıştır. Örneğin, geçmişte birkaç basit işlem yapabilen bilgisayarların, bugün saniyede milyonlarca işlem yapabilmesi vurgulanmıştır.
Soru: Bilgisayarları niçin “zeki” olarak nitelendiremiyoruz? Açıklayınız.
- Cevap: Bilgisayarları “zeki” olarak nitelendiremiyoruz çünkü kendi başlarına düşünme ve öğrenme yetenekleri yoktur. Bilgisayarlar, sadece insan tarafından programlandıkları şekilde çalışır ve hatalarından ders çıkarma yeteneğine sahip değildirler.
Soru: Yapay zekânın gelişimi için yapılan uygulamalar nelerdir? Örnekler veriniz.
- Cevap: Yapay zekânın gelişimi için yapılan uygulamalar arasında bilgisayarlara çeşitli veriler yükleyerek öğrenme süreçlerini başlatmak yer alır. Örneğin, bir bilgisayara binlerce araba fotoğrafı gösterilip arabaları tanıması öğretilmektedir.
Soru: Öğrenmeyi öğrenmek” sözünden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
- Cevap: “Öğrenmeyi öğrenmek” sözünden, bilgi edinme sürecinin nasıl gerçekleştirileceğini kavramayı ve bu süreci geliştirmeyi anlıyorum. Bu, kişinin hatalardan ders çıkararak daha iyi öğrenme yöntemleri geliştirmesi anlamına gelir.
Soru: İnsanlar yapay zekânın geleceğiyle ilgili hangi düşüncelere sahiptir? Bu düşünceleri nasıl yorumluyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.
- Cevap: İnsanlar yapay zekânın geleceğiyle ilgili bazı endişelere sahipler; kimileri yapay zekânın insanlığın sonunu getireceğini düşünürken, kimileri bu teknolojinin hayatı kolaylaştıracağını düşünüyor. Ben, yapay zekânın kontrol altında tutulursa insanlığa faydalı olacağı görüşündeyim.
Soru: Dinlediğiniz metinde düşünceyi geliştirme yollarından hangileri kullanılmıştır? Örnek vererek açıklayınız.
- Cevap: Metinde düşünceyi geliştirme yollarından tanımlama ve örnekleme kullanılmıştır. Örneğin, bilgisayarların öğrenmesi, bir bebeğin yürümeyi öğrenme süreci ile kıyaslanarak açıklanmıştır.
3. ETKİNLİK
Soru: Teknolojinin yararları ve zararları ile ilgili bir münazara gerçekleştiriniz. Bunun için öncelikle öğretmeninizle belirleyeceğiniz grubunuz için bir konu seçiniz.
Münazara kurallarını öğretmeninizden öğrendikten o sonra münazara tarihinizi belirleyiniz. Gruptaki tüm ° üyelerin münazarada söz almasına olanak sağlayacak şekilde hazırlık sürecini başlatınız.
- Cevap:
Teknoloji hayatımızı olumlu yönde etkiler:
Teknoloji, günlük yaşamımızı kolaylaştıran birçok yenilik ve çözüm sunar. Eğitim, sağlık, ulaşım ve iletişim gibi alanlarda büyük ilerlemeler sağlanmıştır. Bilgiye hızlı erişim, uzaktan eğitim, online sağlık hizmetleri ve dünyayla anında iletişim kurabilme teknolojinin olumlu yönlerine örnek verilebilir. Ayrıca, üretim süreçlerinde verimlilik artmış, yaşam kalitesi yükselmiştir.
Teknoloji hayatımızı olumsuz yönde etkiler:
Teknoloji, aşırı kullanım sonucu sosyal izolasyona ve bağımlılıklara neden olabilir. Özellikle gençler arasında internet ve sosyal medya bağımlılığı, yüz yüze iletişimi azaltarak sosyal becerilerin gerilemesine yol açmaktadır. Aynı zamanda teknolojinin çevre kirliliği ve doğal kaynakların tükenmesi üzerindeki olumsuz etkileri de büyük bir sorun haline gelmiştir. Ayrıca, teknolojiyle gelen bazı iş kollarının yok olması, işsizlik oranını artırabilir.
Her iki bakış açısını değerlendirerek, münazara için hangi tarafı savunacağınıza karar verebilirsiniz.
4. ETKİNLİK
Soru: Kip ekleri ile ilgili elektronik içeriği yapınız.
- Cevap: Kip ekleri ile ilgili elektronik içeriği İNTERNET ortamında sizler yapabilirsiniz.
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 100 Cevapları
5. ETKİNLİK
Soru: Otuz yıl sonraki dünyada en iyi arkadaşınızın bir robot olduğunu hayal ediniz. Konuşturma sanatını kullanacağınız öyküleyici bir metin yazınız. Metninize uygun bir başlık koymayı unutmayınız.
- Cevap:
ROBOT DOSTUMLA GELECEKTE BİR GÜN
Sabah gözlerimi açtığımda yanımda oturan robot dostum Axon beni bekliyordu. “Günaydın, yeni bir güne hazır mısın?” dedi metalik ama dostça bir sesle. Axon, otuz yıl boyunca yanımda olan en iyi arkadaşımdı. Onunla her gün farklı şeyler öğreniyor ve keşfediyorduk.
Bugün dışarı çıkıp parkta yürüyüş yapmaya karar verdik. “Axon, bazen insan olmanı ne kadar isterdim,” dedim gülümseyerek. O, duygusal bir yanıt vermese de zekâ dolu bir cevap verdi: “İnsan olamasam da seni anlamak için buradayım.” Yürürken, eski anılarımızı paylaştık. Axon, her konuşmamı hafızasında saklar ve her soruma en mantıklı cevabı verirdi.
Akşam eve döndüğümüzde, bana bir soru sordu: “Bir gün beni bir insan gibi hisseder misin?” Bir an durup düşündüm ve ona baktım. “Belki de, Axon. Zamanla, dostluk hissi mekanik olamaz.”
Axon, sessizce işlem yaparken ışıkları hafifçe yandı. O an, aramızda kurduğumuz dostluğun bir makineden çok daha fazlası olduğunu fark ettim.
6. ETKİNLİK
Soru: Dijital çağda bireylerin yaratıcılığını artırmak için algoritmaya dayalı kodlama eğitimi verilmektedir. Aşağıda bir arabanın takip etmesi gereken yolla ilgili bir kodlama örneği verilmiştir.
- Cevap:
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 101 Cevapları
Soru: Aşağıdaki arabanın komutlarını belirleyerek kodlamaya bir adım atmaya ne dersiniz? Arabanın hedefe ulaşmak için takip etmesi gereken yolu işaretleyiniz.
- Cevap: D
7. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Cümlelerde yer alan altı çizili fiillerin haber (bildirme) kipiyle mi, dilek kipiyle mi çekimlendiğini belirleyerek tablodaki ilgili yere örnekteki gibi çarpı (X) işareti koyunuz.
- Cevap:
GELECEK DERSE HAZIRLIK
Soru: Sevgi, dostluk ve kardeşlik konulu şiirler araştırınız.
- Cevap:
SEVGİ
Sevgi bir çiçektir, açar gönülde,
Her kalpte yeşerir, büyür her dilde.
Güneş gibi parlar, aydınlatır yolu,
Sevgiyle yürüyen, bulur huzuru.
Sevgi bir deryadır, engin ve sonsuz,
Her damlası umut, her bakışı susuz.
Bir kalpten ötekine, süzülen bir söz,
Sevgiyle yaşamak, en güzel öz.
Sevgiyle dokun her bir cana,
Kalpler ısınır, dünya olur ana.
Birlikte atarsa kalplerin sesi,
Sevgiyle sarılır her nefes, her kesi.
DOSTLUK
Dostluk bir ırmaktır, durulmaz asla,
Akıp gider sessiz, hayatın ortasında.
Zaman geçse de, yollar ayrılsa,
Dostluk hep kalır, anılar safında.
Dost elinden tutmak, zor günde yanmak,
Birlikte gülerken birlikte ağlamak.
Dostun olduğu yerde huzur bulunur,
Dostlukla dünya hep güzel kalır.
Birlikte yürüdüğümüz yollar uzundur,
Dostlukta umut her zaman huzurdur.
Biliriz ki dostluk hiç solmaz,
Her an yanımızda, her zaman var olmaz.
KARDEŞLİK
Kardeşlik bir ağaç, kökleri sağlam,
Fırtınada eğilmez, hep dimdik kalan.
Bir arada büyür, yan yana serpilir,
Kardeşlik denen bağ asla çözülmez.
Bir dilde kardeşiz, yürekte biriz,
Ayrı ayrı renklerde, yine de tek biz.
Kardeşlik bağında her gün yeniyiz,
Dünya üzerinde daima birlikteyiz.
Kardeşlikle büyür sevgi ve barış,
Birlikteyken dünya olur kucaklaş.
El ele verdiğimizde her yol kolay,
Kardeşlikle aşılır her dağ, her olay.
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Bilim ve Teknoloji Teması Sayfa 98-99-100-101 Yapay Zekâ Dinleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.