Ütopya ve Ütopik Roman Hakkında Bilgi
Ütopya ve Ütopik Roman Hakkında Bilgi
Ütopik Roman Nedir
Ütopik Roman Örnekleri
Romanda Ütopya
Ütopik Roman Ne Demek
Edebiyatta ütopyanın temeli Thomas More’un asla gerçek olamayacak kadar mükemmel tasarlanmış bir sosyal yapıyı anlattığı aynı adlı eseri ile atılır.
Ütopyalar varolmayan, tasarlanmış ideal toplum ve devlet düzeninden bahsederlerken aslında yazıldıkları çağın/toplumun sosyal, siyasi, ekonomik kültürel problemlerine/endişelerine çözüm önerileri getiriler.
Thomas More’un Ütopya adlı eserinden sonra öncelikle felsefi eserler ütopik, oluşturulan yer ise ütopya olarak kategorize edilmiştir. More’un Ütopya’sı dışında bu başlık altında karşılaşılan felsefi eserlerden bazıları: Platon’un Devlet’i, Farabi’nin el-Medinetü ’l-Fazıla’sı, Tommaso Campanella’nm Güneş Ülke’sı, Francis Bacon’ın Yeni Atlantis’ıdiv.
Felsefi eserlerden sonra ütopik düşünceden/anlayıştan yola çıkılarak meydana getirilen romanlar da ütopik roman olarak adlandırılmıştır. Türk edebiyatında ütopik unsurlar içeren/ütopik roman örneklerinden bazıları Hilmi Yavuz’un Taormina’sı, Alev Alatlı’nın Schröndinger ’in Kedisi 2. Kitap: Rüya, İlhan Mimaroğlu’nun Yokistan Tasarısı’dır.