Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 95
Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 95
c. Sağlık ile İlgili Sorunlar
Küreselleşmeyle birlikte sağlık sorunları da ulusal olmaktan çıkarak uluslararası ilişkileri doğrudan veya dolaylı olarak etkilemeye başlamıştır. Ulaşım ve uluslararası ilişkilerin hızla gelişmesiyle birlikte HIV/AIDS, SARS, kuş gribi, domuz gribi, ebola gibi hastalıklar hızla yayılma göstermiştir (Görsel 6.7). Örneğin akut solunum yolu yetmezliği sendromu Çin’de 2003 yılında ortaya çıktıktan sonra 37 ülkeye yayılmış ve hastalığın sadece ekonomik maliyeti yaklaşık 30-100 milyar doları bulmuştur. Sağlık sorunları, artık bir güvenlik konusu olarak da ele alınmaktadır. Yeni bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkıp salgın olarak yayılması ve biyolojik silahlarla ilgili endişelerin yaygınlaşması bu durumu yeterince açıklamaktadır.
Gelişmekte olan ülkelerde görülen bazı hastalıklar insani güvenliği ve insani kalkınmayı olumsuz etkilemektedir. FAO yetkilileri, kalkınmakta olan ülkelerde görülen salgın hastalıkların da açlıkla mücadeleyi zorlaştırdığını belirtmektedirler. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2013 verilerine göre sadece AlDS’li hasta sayısı 50 milyona yaklaşmıştır ve bu sayının %95’i gelişmekte olan ülkelere aittir. Sadece Afrika Sahra Altı ülkelerinde 10 milyon kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiği hesaplanmaktadır.
ç. Yönetim ile İlgili Sorunlar
Devletlerin dış politikalarında etkili olan aktörler, söz konusu devletin yönetim şekline ve yöneticilerinin özelliklerine göre değişmektedir. Demokrasilerde kararlar, halkın özgür iradesiyle seçtiği hükümetler tarafından alınır. Devletin üç temel görevi olan yasama, yürütme ve yargı güvence altındadır. Dış politika kararları da kamuoyu, ülkenin gerçekleri vb. durumlar göz önüne alınarak dış işleri bakanlığı tarafından hazırlanır ancak sorumluluk hükümetindir. Demokratik ülkelerde halkın karar vericilere yönelik hesap sorabilme mekanizmaları mevcuttur.
Immanuel Kant, Demokratik Barış Kuramı’nda uluslararası ilişkilerle ilgili olarak ve özellikle barış konusunda: “Demokrasiler birbirleriyle savaşmaz.” demektedir. Günümüz dünyasında savaş ve çatışmaların genellikle demokratik özellikleri zayıf veya dikta yönetimindeki ülkeler arasında veya bunlarla demokratik devletler arasında olduğu görülmemektedir. Yerleşik ve işleyen bir demokrasiye sahip ülkeler arasında savaş ve çatışmalara pek rastlanmamaktadır.
- Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 95 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.