Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 63
Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 63 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 63
Diplomasinin zamanla pek çok farklı biçimi ortaya çıkmıştır. Diplomasi, görüşmelere katılan devlet sayısına göre ikili ve çok taraflı şeklinde sınıflandırılabilir. Çok taraflı diplomasi üç ya da daha fazla sayıda devletin bir araya gelerek aralarındaki sorunları müzakereler yoluyla çözme girişimlerine verilen isim olup konferans diplomasisi, parlamenter diplomasi, hükûmetler arası örgütler gibi farklı biçimlerde gerçekleşmektedir. Konferans diplomasisi büyük güçler ile çatışmanın tarafı olan devletlerin, bir araya geldiği toplantılardır. Bu tür toplantılara verilebilecek en iyi örnek, 1648 Vestfalya Kongresi’dir. Bu tarihten sonra sıklıkla rastlanan konferans diplomasisi özellikle uluslararası kriz dönemlerinde ya da savaş sonrası dönemlerde görülmektedir. Ancak konferans diplomasisi zamanla önemini yitirmiştir. Özellikle II. Dünya Savaşı’ndan sonraki dönemde geçici konferans diplomasisi yerine kalıcı çok taraflı diplomasi girişimleri de önem kazanmıştır. Kalıcı çok taraflı diplomasi, devletlerin düzenli olarak bir araya geldikleri uluslararası toplantılardır ve bunlara “uluslararası hükûmetler arası örgüt” adı verilmektedir.
Günümüzde yaygınlaşan bir diplomasi tekniği de mekik diplomasisidir. Ara buluculuk adıyla da anılan mekik diplomasisinde ülkeler arasındaki sorunları çözmek için ara bulucu bir ülke veya uluslararası bir kuruluş iki ülkeyle görüşmeler yaparak aralarında âdeta mekik dokumakta ve soruna çözüm bulmaya çalışmaktadır. Mekik diplomasisinde ara buluculuğun başarılı olabilmesi için bu rolü oynayacak aktörün çatışmanın tarafları olan aktörlerce saygı görmesi ve tarafsız kabul edilmesi önemlidir. Özellikle Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği, uluslararası toplum tarafından saygı gören bir aktör olması sebebiyle sık sık ara bulucu rolünü üstlenmektedir (Görsel 4.24).
Günümüzde iletişim ve ulaşım teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte zirve diplomasisi ya da telefon diplomasisi adı verilen diplomasi türleri de ortaya çıkmıştır. Zirve diplomasisi devlet başkanı, başbakan ya da dışişleri bakanı gibi devletlerin üst düzey yöneticilerini bir araya getiren diplomasi etkinliğidir. Görüşülen sorunla ilgili en yetkili kişileri bir araya getirmesi ve sonuca daha erken ulaşmayı sağlaması, en önemli avantajıdır. Hem zirve diplomasisinde hem de telefon diplomasisinde taraflar, sorunları birbirle- riyle doğrudan iletişim kurarak çözmeye çalışmaktadırlar.
- Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 63 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.