Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 46
Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 46
Avrupa kıtasında yaşanan bu tarihî dönüşüm sonucunda modern devletin kurucu ideolojisi olan “ulusçuluk” düşüncesi doğmuş, ulusun üzerinde yaşadığı toprak ise “vatan”a dönüşmüştür. Böylece 1648’de temeli atılan devlet, evrimini tamamlayarak “ulus devlet” hâline gelmiştir. Siyasal alanda ortaya çıkan bu yeni düşünceler, Napolyon ordularının Avrupa’da bir uçtan bir uca ilerlemesiyle yayılmış ve sonuçta birçok devletin ortaya çıkmasına neden olmuştur. XIX. yüzyıl boyunca devam eden bu süreç sonunda bütün Avrupa, ulus devletlerden oluşan bir kıta görünümünü almıştır.
Ulus devlet olgusunun pekişmesinin ardından dünya, Avrupa merkezli uluslararası ilişkilerin varsayımsal ilkelerine göre şekillenmiştir. Bu ilkeler bir yönüyle Vestfalya Barışı’nın devletçi düşüncelerine; diğer yönüyle ise ulusçuluk ideolojisine dayanmaktadır. Devletçi ve ulusçu ideolojiden beslenen bu anlayışa göre;
> Her toplum uluslaşmalı ve her birey kendini bir ulusla özdeşleştirmelidir.
> Her ulusun bir devleti ve her devletin bir ulusu olmalıdır.
> Her devletin, üzerinde mutlak egemen olacağı kesin sınırlara sahip bir ülkesi olmalıdır.
Tarihin bu döneminde Avrupa kıtasında şekillenen ulus devlet modeli zamanla diğer ülkeler tarafından da benimsenmiş ve XX. yüzyıldan itibaren en yaygın devlet türü olmuştur.
3. Batı Merkezli Dünyanın İnşası
Avrupa merkezli sistemin genişlemesi, dünyanın Batı’nın kontrolü altına girmesine neden olmuş, böylece Batı, dünya politikasının merkezi ve belirleyicisi olmuştur. Bu yayılma, askerî işgal ve ekonomik sömürü (Görsel 3.14) içermesine karşın uygarlık, kalkınma ve ilerleme adına gerçekleştirilmiştir. Vestfalya Barışı ile kurulan uluslararası sistem, Batılılar arasında eşit ve yatay bir ilişkiye yol açarken Batı ile diğerleri arasında hiyerarşik ve dikey bir ilişki doğurmuştur. Batı dünyası Modern Dönem’de de dış dünya ile ilişkilerini, modern öncesi dönemdeki “uygar-barbar” ayrımına benzer bir biçimde “Batılı ve Batılı olmayan” ayrımı temelinde kurmuştur.
4. Soğuk Savaş Dönemi
Soğuk Savaş iki süper güç olan ABD önderliğindeki Batı Bloku ile Sovyetler Birliği’nin önderliğindeki Doğu Bloku ülkeleri arasında 1947’den 1991’e kadar devam etmiş olan gerginlik, siyasi, psikolojik, ekonomik, bilimsel ve
SÖMÜRGECİLİĞİN GELİŞMESİNDE ROL OYNAYAN FAKTÖRLER
Tarihte sömürge kurmak, büyük toprak kazanmak, büyük devlet olmak için gerekli sayılmaktaydı. Bu nedenle sürdürülen sömürgecilik faaliyetleri bazen dini, bazen askeri ve stratejik sebeplere de dayanmıştır. Esas olarak sömürgecilikte ekonomik ve siyasal faktörler rol oynamaktadır. 1870’lerden sonra endüstrinin gelişmesi başlıca ekonomik faktör olarak görülmüştür. Endüstri geliştikçe üretim artmış, üretim arttıkça endüstri ülkelerinin kendi nüfusları bu üretimi tüketemez olmuşlardır. Ortaya çıkan bu üretim fazlasını dağıtacak alanlar aramaya başlamışlardır. Ayrıca Avrupa’nın sınırlı ham madde kaynağı karşısında yeni ham madde kaynakları, ham madde sağlayacak topraklar elde etme zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. 19. yüzyıldan günümüze kadar etkisini devem ettiren sömürgecilik ise tamamen ekonomik faktörlere dayanmaktadır. 19. yüzyılda sömürgeciliğin iki aktif alanı, Afrika ile Uzak Doğu olmuştur. Orta ve Güney Amerika, yani Latin Amerika, Amerika Birleşik Devletlerinin nüfuzu altına girmiştir.
Günümüzde sömürgecilik deyimi son yıllarda kullanılmaz olmuştur. Sebebi ise, dünyadaki sömürge alanlarının pek az olmasıdır. Bugün “Sömürgecilik” yerine “emperyalizm” deyimi kullanılmaktadır. Emperyalizm: Bir devletin diğer bir devlet üzerinde, ister maddi, ister manevi bir kontrol, nüfuz kurması veya bir üstünlük sağlaması demektir. Prof. Dr. Fahir Armaoğlu, 20. Yüzyılın Siyasi Tarihi (1914-1980), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. Ankara 1984, s.45 (Özetlenmiştir.)
- Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 46 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.