Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 152
Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 152 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 152
1990’ların ilk yarısında yaşanan gerginlik, sonraki dönemde yerini iş birliğine bırakmıştır. 2000’li yıllarda Türk-Rus ilişkileri hızlı bir yakınlaşma sürecine girmiş ve ilişkiler “stratejik ortaklık” boyutu kazanmıştır. Türkiye ile Rusya arasında siyasi ilişkilerin hızla gelişmesi ile ekonomik alanda da iş birliği artmıştır. İnşaat sektörü ve tüketim malları konusunda Rus piyasasında büyük bir pazar edinen Türkiye, diğer taraftan da Rusya’dan doğal gaz başta olmak üzere silah sanayisi alanında ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu çerçevede, 17 Kasım 2005’te “Mavi Akım Projesi” ile Rus doğal gazı Samsun’a ulaştırılmıştır.
9. Türkiye-Kafkas Ülkeleri İlişkileri
Türkiye, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Kafkasya’da kurulan üç yeni devlet ile komşu olmuştur. Türkiye, yeni komşularından Azerbaycan ve Gürcistan ile sürekli gelişen bir komşuluk ilişkisi sürdürürken Ermenistan ile ilişkilerinde 1915 olayları ile ilgili iddialar nedeniyle gerginlikler yaşamaktadır. Orta Asya’ya giden yollar üzerinde bir köprü olması ve ortak bir tarihe sahip olunması nedeniyle 1991’de bağımsızlığını ilan ettiğinde Azerbaycan’ı tanıyan ilk ülke Türkiye olmuştur. Türkiye, Karabağ sorununda da Azerbaycan’a büyük destek vermiş, Azerbaycan da Kıbrıs Sorunu ve Ermenilerin 1915 olayları ile ilgili iddiaları gibi meselelerde daima Türkiye’yi desteklemiştir. Türkiye-Azerbaycan ilişkileri ekonomik alanda da gelişme kaydetmektedir. Bu doğrultuda, Hazar enerji kaynaklarının dünya piyasalarına ulaştırılması konusunda alınan mesafeler, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin daha sağlam bir zemine oturmasını sağlamıştır.
Boru hattı projeleri içinde ilk hizmete giren proje, Azerbaycan petrolünü Gürcistan üzerinden Türkiye’nin Akdeniz kıyılarına taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’dır (BTC) (Harita 7.8). Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında imzalanan bir antlaşma ile BTC’nin yapımına 2002 yılında başlanmış, proje 2005 yılında tamamlanmıştır. “XXI. yüzyılın ipek yolu’’ olarak da adlandırılan BTC, Türkiye için ekonomik açıdan olduğu kadar siyasi açıdan da büyük önem taşımaktadır. BTC ile Türkiye’nin jeopolitik önemi artmış, ülkemiz Avrasya enerji koridorunun kilit ülkesi hâline gelmiştir. BTC aynı zamanda, Güney Kafkasya’yı ve Orta Asya’yı Türkiye’ye ve buradan Batı pazarlarına bağlayacak olan “Doğu- Batı Enerji Koridoru”nun tamamlanmasında önemli bir aşamadır. BTC ile paralel geliştirilen ve aynı koridoru kullanacak olan diğer bir boru hattı projesi ise Güney Kafkasya Doğal Gaz Boru Hattı’dır (GKB). Bu proje ile Sah Denizi sahasında üretilen Azerbaycan doğal gazının Gürcistan ve Türkiye üzerinden dünyaya açılması hedeflenmektedir. Türkiye, ayrıca Türkmenistan doğal gazını Ankara üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Trans-Hazar Boru Hattı ya da diğer ismiyle Hazar Geçişli Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin hayata geçirilmesi için de çalışmalar yapmaktadır. Türkiye’nin enerji güvenliğini sağlayacak olan bu proje, aynı zamanda Avrupa enerji güvenliği açısından Türkiye’nin değerini artıracaktır.
- Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 152 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.