Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 141
Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 141 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 141
Türk-Amerikan ilişkileri, 1978’den 12 Eylül 1980 İhtilali’ne kadar çalkantılı bir seyir izlemiş; ilişkiler, 1980 yılında Ronald Reagan’ın (Ranılt Regın) başkanlık seçimlerini kazanmasıyla düzelmeye başlamıştır.
4. Türkiye-SSCB İlişkileri
1960’lı yıllarda Türk-Sovyet ilişkilerinin şekillenmesinde etkili olan en önemli gelişme, Kıbrıs Soru- nu’dur. Sovyetler Birliği’nin Makarios’u desteklemesi, II. Dünya Savaşı sonrası dönemden kalma soğukluğun devam etmesine neden olmuştur. Ancak Johnson (Cansın) Mektubu, Türk-Amerikan ilişkilerinde olduğu gibi Türk-Sovyet ilişkilerinde de bir dönüm noktası olmuş, iki ülke arasında olumlu bir dönem başlamıştır. 6 Kasım 1964 tarihinde yayımlanan ortak bir bildiriyle Sovyet Hükümeti, Kıbrıs konusunda tutumunu değiştirmiş; Ada’daki iki ayrı toplumun varlığını kabul etmiştir. Kıbrıs Barış Harekâtı karşısında Sovyet Hükûmeti’nin Türkiye’ye tepki göstermesi ve Yunanistan’la yakınlaşması Moskova’ya yönelik şüphelerin tekrar canlanmasına neden olmuştur. Bu nedenlerle iki ülke ilişkileri 1970’li yılların sonuna kadar düzelememiştir.
5. Türkiye-AET (AT) İlişkileri
Dış ticaretinin yaklaşık yarısını OECD ülkeleriyle yapan Türkiye, Avrupa ile ekonomik anlamda bütünleşmeyi sağlamak amacıyla 31 Temmuz 1959’da Avrupa Ekonomik Topluluğu’na (AET) tam üyelik için başvurdu. AET (şimdiki adıyla Avrupa Birliği), Türkiye’nin kalkınma düzeyinin tam üyelik için yeterli olmadığını belirtmiştir. Bununla birlikte, yeterli kalkınma gerçekleşene kadar geçerli olacak bir ortaklık antlaşması imzalanması öngörülmüştür. Türkiye ile AET’yi Gümrük Birliği’ne götürecek ve tam üyeliği sağlayacak olan “Ortaklık Antlaşması (Ankara Antlaşması)”, 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanmıştır. Ortaklık Antlaşması ile Türkiye’nin üyelik süreci “Hazırlık Dönemi”, “Geçiş Dönemi” ve “Son Dönem” olarak belirlenmiştir. 23 Kasım 1970 tarihinde Brüksel’de imzalanan “Katma Protokol” ile Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne katılması için alması gereken tedbirler tespit edilmiştir (Görsel 7.31). Ancak Türkiye, özellikle ekonomik sorunları nedeniyle Katma Protokol’de öngörülen yükümlülüklerin pek çoğunu yerine getirememiştir. Bununla birlikte AET de Türkiye ile olan ilişkilerin hızlandırılması için fazla bir çaba göstermemiştir. Katma Protokol’ün yürürlüğe girmesinden 1980 yılına kadar geçen sürede Türkiye, Topluluk’la ilişkilerini geliştirmek yerine Topluluk’tan gitgide uzaklaşmıştır.
1963 Ankara Antlaşması’nın Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine ve bu sürecin Türk dış politikasına etkisini sınıfınızda arkadaşlarınızla tartışınız.
- Cevap:
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 141 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.