Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 128
Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 128 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 128
Türkiye’nin 23 Şubat 1945’te Almanya ve Japonya’ya savaş ilan etmesi, ABD ve İngiltere tarafından desteklenirken Sovyetler Birliği tarafından şiddetle eleştiriliyordu. Sovyetler Birliği, 19 Mart 1945’te, 1925’te imzalanan Türk-Sovyet Dostluk ve Tarafsızlık Antlaşması’nı feshettiğini açıkladı (Görsel 7.17). Bununla yetinmeyen Sovyetler Birliği, 7 Haziran 1945’te Türk Hükümetine verdiği bir nota ile çok ağır şartlar içeren isteklerde bulundu. Sovyetlerin isteklerine göre;
> Boğazlarda ortak savunma yapmak amacıyla Sovyetlere üs verilecek,
> Kars ve Ardahan Sovyet Ermenistan’ına bırakılacaktı.
Sovyetler Birliği, Kars ve Ardahan üzerindeki isteklerini bu bölgenin I. Dünya Savaşı sırasında Anadolu’dan göç eden Ermenilere ait olduğu iddiasına dayandırıyordu. Almanya’nın teslim olmasından sonra Avrupa’da ortaya çıkan sorunları görüşmek üzere müttefik devletlerin liderleri, 17 Temmuz 1945 tarihinde Berlin yakınlarındaki Potsdam’da bir araya geldi. Pots- dam Konferansı’nda Boğazlar meselesi de ele alındı. Müttefikler, Boğazlar yönetiminin değiştirilmesine yönelik taleplerini, Türkiye’ye bildirmeye karar verdiler.
Sovyetler Birliği, 7 Ağustos 1946’da Türkiye’ye bir nota vererek “Boğazlarla ilgili taleplerini bildirdi.
Bu taleplere göre;
> Boğazlar, bütün ticaret gemilerine açık olacak,
> Boğazlar, Karadeniz ülkelerinin savaş gemilerine her zaman açık tutulacak,
> “Boğazlardan geçişlerin düzenlenmesi yetkisi, Türkiye ile Karadeniz ülkelerine ait olacak,
> “Boğazların güvenliği, Türkiye ve Sovyetler Birliği’ne ait olacak,
> Boğazlar, özel durumlar dışında, Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelerin savaş gemilerine kapatılacaktı.
Türkiye, Sovyet taleplerini reddetti. Bu taleplerden dolayı Batı ile yakınlaşmanın yolunu aramaya başladı. Öte yandan, Avrupa’da güç dengesinin Sovyetler Birliği’nin lehine değişmesi ve Boğazlar üzerindeki olası Sovyet tehlikesi, ABD ve İngiltere’nin Türkiye’ye dönük tutumlarının yumuşamasını sağladı.
- Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 128 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.