Tuzağa Düşen Ceylan Metni Etkinlik Cevapları (8. Sınıf Türkçe)
Tuzağa Düşen Ceylan metni cevapları ve soruları, Hecce Yayıncılık 8. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 12-13-14-15-16-17-18-19 (Erdemler Teması)
Tuzağa Düşen Ceylan Metni Cevapları
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Sayfa 12 Cevabı
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. Mevlana’nın “Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.” sözünden ne anlıyorsunuz? Düşüncelerinizi açıklayınız.
- Cevap: İnsan kendisinde var olan meziyetleri ya da bilgileri bir başkası ile paylaşırsa kendinden bir şey kaybetmez. Mesela çok iyi bir demir ustası bu kabiliyetini bir başkasına aktardığında bir şey kaybettirmez ona tam tersi onun ustalığını daha da arttırır.
2. İnsanların neden yardımlaşmaya ihtiyacı vardır? Yardıma ihtiyaç duyduğunuz durumlar oldu mu? Anlatınız.
- Cevap: İnsanlar sosyal canlılardır. Bir arada yaşarlar. Bazı ihtiyaç ve gereksinimlerini ancak işbirliği içinde olursa giderebilirler. Bu nedenle yardımlaşmaya ihtiyaç duyarlar. Benim de en çok yardıma ihtiyaç duyduğum durumlar arasında yalnız kalamama durumum bir de utangaç olduğum durumları sayabilirim.
Metni, türünün özelliklerine ve noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz. Tuzağa Düşen Ceylan Ceylan, fare, karga ve tosbağa Ormanistan’m bir kenar mahallesinde aynı evde yaşıyorlar kardeş kardeşe İnsanlardan uzak, bahçeli evleri akıllarında yok tuzağa düşme endişesi Ceylan, bir gün çayıra iner kuyruğunu sallaya sallaya kır çiçekleri ince belinde keyfi yerinde, pek neşeli tasa ve kederden uzakta dolaşır çimenler arasında Kokusunu alınca av köpeği “Hav hav!” ile düşer ardına ceylan kaçar, köpek kovalar Akşam sofraya oturur üç arkadaş aralarında ceylan kardeş yok “Ceylan nerede kaldı?” der fare, “Başına bir iş gelmesin sakın!” “İyi tanırım ceylanı,” der tosbağa, “her zaman uzaklaşmaz mahalleden bu vakte kadar gelmediğine göre muhakkak ve mutlaka başı dertte. Karga gibi olsaydı kanatlarım bulmak için izini kardeşimin bütün Ormanistan’ı dolaşırdım. 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Sayfa 13 Cevabı Karga, hak verir iki arkadaşına bir yukarı mahalleye uçar, bir aşağı biraz kuzeye gider, biraz güneye doğu-batı derken, bir de bakar ceylan düşmüş avcının tuzağına iplerden kurtulmak için çırpınmakta... Alçaktan uçarak, yüksekten uçarak bulutların üzerinden atlayarak tez elden getirir haberi dostlarına: ''Ceylan, kaçarken köpeğin hışmından düşmüş bir zalim avcının tuzağına...” Üç arkadaş hemen verirler kararı: Karga ile fare, ceylanı kurtaracak tosbağa evde nöbetçi kalacak. Karga ile fare hemen çıkar yola fare, kemirince tuzağın iplerini üç arkadaşın umutsuz yüzünü aydınlatır özgürlüğün feneri Avcı gelir, avını almak için ceylan, zırp zırp ormanda fare, kırt kırt deliğinde karga, fırt fırt ağacın dalında Evde kalır ama tosbağa aklı fikri ceylanda meraklı ya, alır sırtına kapısız penceresiz evini düşer ormanın yoluna Avcı çaresiz, ceylan gitmiş elden 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Sayfa 14 Cevabı akşama yiyecek de yok hanede bakar, karşısında tosbağa “Başka güne kalsın,” der, ceylan baklava börek olmaz her zaman kısmetimiz tosbağa bu akşam.” Alır tosbağayı, koyar çantasına. Bulutlar denizinde yüzen karga ev arkadaşı tosbağayı görünce avcının çantasında durumu anlatır ceylana Ceylan, görünür avcıya ayağına diken batmış da güya koşmuyor, topallıyor adeta... Avcı, düşer ardına ceylanın ne kadar koşsan, ne mümkün kim yetişir olimpiyat şampiyonuna? Avcı atar sırtında ne varsa fare de bekliyor arkasında hemen kemirir çantayı çıkarır içinden tosbağayı Mutludur ceylan ile fare karga ve tosbağa şen Avcı, eli boş döner evine.
Refik DURBAŞ (1944-2018) Erzurum’un Pasinler ilçesinde doğdu. 1965’te İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne yazıldı fakat üniversiteyi bırakmak zorunda kaldı. 1967’te Yeni İstanbul’da gazeteciliğe adım attı. Şair, şiirlerinin yanında anı, mektup, deneme ve sohbet gibi farklı edebî türlerde eser verdi. Şair, ayrıca çocuk şiirleri ve hikâyeleri kaleme alarak çocuk edebiyatına değerli katkılarda bulundu. Şairin çocuklar için yazdığı Denizler Sincabı, Kırmızı Kanatlı Kartal adlı şiir kitapları vardır.
1. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Sayfa 15 Cevabı Okuduğunuz şiirdeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarını aşağıya yazınız. Bunların anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplan ile bunların anlamlarını oluşturacağınız sözlüğe yazınız. Bu uygulamaya yıl boyunca devam ediniz.- Cevap:
Kelime/Kelime Grubu: Tasa
Tahminî Anlamı: İnsanı üzen şey
Cümlem: Geçen gün çok tasalandım
Kelime/Kelime Grubu: Tosbağa
Tahminî Anlamı: Kaplumbağa
Cümlem: Geçen gün kardeşime tosbağa aldık
Kelime/Kelime Grubu: Muhakkak
Tahminî Anlamı: Kesinlikle, eminim
Cümlem: Muhakkak ki bu işi başaracaksın
Kelime/Kelime Grubu: Tez
Tahminî Anlamı: Acele, hızlı
Cümlem: Tez vakitte yeniden görüşelim
Kelime/Kelime Grubu: Güya
Tahminî Anlamı: Yani, farz edelim ki
Cümlem: Güya beni çok seviyormuş.
Kelime/Kelime Grubu: Kemirmek
Tahminî Anlamı: Bir şeyi dişleriyle ısırma sonucu onu koparmak
Cümlem: Geçen gün ipi kemirerek kestim
Kelime/Kelime Grubu: Şen
Tahminî Anlamı: Mutlu
Cümlem: Çocuklar gibi şen idik.
Kelime/Kelime Grubu: Hane
Tahminî Anlamı: ev
Cümlem: Bizim hanede herkes keyiflidir.
2. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Sayfa 16 CevabıAşağıdaki sorulan şiire göre cevaplayınız.
1. Anlatılan olay nerede geçmektedir?
- Cevap: Ormanistan denilen bir yerde ( ormanda )
2. Şiirin kahramanları hangi varlıklardır?
- Cevap: Tosbağa, karga, ceylan ve fare ile avcı
3. Şiirde adı geçen varlıklar arasında nasıl bir yardımlaşma ve dayanışma vardır?
- Cevap: Şiirdeki varlıklar her zaman birbirlerinin yardımına koşan, birbirlerini düşünen ve seven varlıklardır. Birinin başına bir tehlike gelse hemen diğerleri kendi canları pahasına onu kurtarmaya giderler.
4. Hayvanlar, tuzağa düşen dostlarını nereden ve nasıl kurtarmıştır?
- Cevap: Önce ceylanı içine düştüğü ağlardan tuzaklardan sonra da tosbağayı avcının heybesinden kurtarıyorlar. Ceylanı fare ağı kemirerek, tosbağayı da ceylan avcının dikkatini dağıttıktan sonra fare yine kemirerek kurtarmıştır.
5. Metinde kullanılan “kırt kırt, fırt fırt, akıl fikir” gibi ikilemelerin metne katkısını açıklayınız.
- Cevap: Bu kelimeler ikilemelere örneklerdir. Bu kelimeler hem kafiye katar hem de okurun ilgisini çeker.
3. ETKİNLİK
Okuduğunuz şiirin konusunu ve ana duygusunu aşağıya yazınız.
- Cevap:
Şiirin Konusu: Ormanistan denilen yerde aynı evi paylaşan hayvanların başından geçen olaylar
Şiirin Ana Duygusu: Paylaşımın ve yardımlaşmanın önemi
4. ETKİNLİK
Okuduğunuz şiire uygun yeni başlıklar bularak bu başlıkları aşağıya yazınız.
- Cevap: KARDEŞLİK ZOR GÜNDE BELLİ OLUR / YAŞAMAK PAYLAŞMAKTIR
5. ETKİNLİK
Aşağıya okuduğunuz şiirle ilgili üç soru yazınız. Yazdığınız sorulan arkadaşlarınıza sorarak onlardan cevaplamalarını isteyiniz.
- Cevap:
1. Soru: Tosbağa evde huzurla oturabilecekken neden kendini tehlikeye sokmuştur?
2. Soru: Ceylan neden ayağı sakatlanmış numarası yapmıştır?
3. Soru: Hayal ürünü de olsa hayvanlar böyle yardımlaşabilirken insanlar sizce ne kadar paylaşımcıdırlar?
6. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Sayfa 17 Cevabıa) Aşağıda okuduğunuz şiirden bazı dizeler verilmiştir. Bu dizelerde bulunan söz sanatlarını belirleyerek dizelerin altına yazınız. Mutludur ceylan ile fare / karga ve tosbağa şen
- Cevap: Kişileştirme
- Cevap: Kişileştirme
- Cevap: Tezat (karşıt)
- Cevap: Konuşturma
- Cevap: Kişileştirme
b) Siz de aşağıda verilen söz sanatlarının karşısına şiirden örnekler yazınız.
- Cevap:
Kişileştirme: Aynı evde kardeşçe yaşamaları insan gibi düşünülmüşlerdir
Konuşturma: “İyi tanırım ceylanı,” der tosbağa
Tezat: Alçaktan uçarak, yüksekten uçarak
7. ETKİNLİK
Sınıfınızda “yardımlaşma” konulu bir konuşma yapınız. Konuşmanızda yaratıcı konuşma stratejisini uygulayınız. Bu stratejiyi uygulayabilmek için sizden önce konuşan arkadaşlarınızın anlattıklarını dikkatlice dinleyiniz. Arkadaşlarınızın anlattıklarından yararlanarak o konuyla ilgili olay, durum veya kişilere yeni bir bakış açısıyla bakılmasını sağlayınız. Konuşmalarınızda yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanmaya özen gösteriniz.
- Cevap:
8. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Sayfa 18 CevabıYardımlaşma kelimesinin size çağrıştırdıklarını kavram haritasına yazınız. Aşağıya yazdığınız kelimelerin de içinde bulunduğu bir şiir yazınız. Şiirinizi arkadaşlarınıza okuyunuz ve sınıf panosuna asınız.
- Cevap:
9. ETKİNLİK
a) Aşağıdaki cümlelerde geçen kelimelerden isim ve fiil olanların altlarını çiziniz. Bu kelimeleri birbirinden ayıran özellikleri belirleyiniz. Aynı evde yaşıyorlar kardeş kardeşe
- Cevap: ev : isim / yaşıyorlar: fiil
- Cevap: akıl- tuzak - endişe : isim / yok: fiil
- Cevap: ceylan-çayır: isim / iner: fiil
- Cevap: avcı-av : isim / almak: fiil
- Cevap: akşam- yiyecek-hane: isim / yok: fiil
- Cevap: ceylan-fare: isim / mutludur: fiil
b) Aşağıdaki cümlelerde fiilden türediği hâlde fiiller gibi çekimlenemeyen, cümlede isim soylu kelimeler gibi görevler üstlenen kelimelerin altı çizilmiştir. Bu kelimeleri inceleyiniz. Bol sohbetli gece oturmalarının yerini, ailece televizyon seyretmeler aldı. Kitle iletişim araçlarının kişiler arası çatışmaya sebep olması günümüzün önemli bir sorunudur. İnsanlar okunan bir kitabı ya da anlatılan bir masalı dinleyince bilgi edinirler.
c) Aşağıdaki cümlelerde yer alan fiilimsilerin altını çiziniz.
- Cevap:
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Erdemler Teması Sayfa 12-13-14-15-16-17-18-19 Tuzağa Düşen Ceylan Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok