Türk Sosyal Hayatında Aile Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 60
“Türk Sosyal Hayatında Aile Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Türk Sosyal Hayatında Aile Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 60
Aile İçi Anlaşmazlıkların Nedenleri ve Çözüm Yolları
Aile bireylerin dünyaya geldiği, büyüyüp yetiştiği kurumdur. Bireylerin ihtiyaçlarının karşılandığı, bireye ilk eğitimin verildiği, toplumun kültür ve değerlerinin aktarıldığı bu kurum toplumun medenileşmesinde önemli rol oynar. Ailede ilişkilerin sağlıklı şekilde yürütülmesi sağlıklı bir toplumsal yapının oluşabilmesi için önemlidir.
Toplumda her birey farklı fiziksel, duygusal ve zihinsel özelliklere sahiptir. Bu farklılıklar bireylerin ihtiyaç ve beklentilerini de farklı kılar. Sosyal hayatta aile içi ilişkilerde bireysel farklılıkların yok sayılması ya da bireyin ihtiyaç ve İsteklerinin karşılanamaması durumunda aile içinde anlaşmazlıklar yaşanabilir. Bu anlaşmazlıklar eşler arasında, çocuklar arasında ya da anne-baba ve çocuklar arasında zaman zaman çatışmalara yol açabilir. Aileyi ilgilendiren ve aile içinde alınması gereken kararlara dışarıdan müdahale edilmesi ailede çatışmaya yol açabilecek etkenlere bir örnektir. Ailede çatışmaya yol açan diğer bir etken iletişim eksikliği ya da İletişim kusurlarıdır. Bireyler, kendilerini ve aile İçi ilişkileri İlgilendiren konuları ve sorunları birbirleri ile paylaşılmalıdır. Zor zamanlarda sorunların paylaşılmaması aile içi ilişkileri zedeler, aile bireylerini birbirinden uzaklaştırır.
Sağlıklı ailelerde bireyler, kendilerini rahatsız eden durumları karşısındakine açıkça ifade eder ve birbirlerini dinler. Sorunları görmezden gelmez, empati yaparak birbirlerini anlamaya çalışır. İletişim sırasında karşısındakine saygı duyduğunu söz ve davranışları ile hissettirir. Yargılayıcı, suçlayıcı, eleştirel ifadelerden kaçınır. İletişim sürecinde sen dili yerine ben dili kullanır. Nazik olmaya ve karşısındakini kırmamaya özen gösterir. Çatışma durumunda çözüm yollarını diğer aile bireyleri ile birlikte belirler. Demokratik aile ortamında aldıkları kararlarla çatışma ve sorunlara çözüm üretir.
Aile bireyleri, aile içinde yaşanabilecek anlaşmazlıkları en aza indirebilmek İçin kendi tutum ve davranışlarına dikkat etmelidir. Örneğin ebeveynler çocuklarına karşı tutarlı davranışlar sergilemeli, çocuklarına tutamayacağı sözler vermekten kaçınmalıdır. Çocuklarını kardeşleri ya da arkadaşlarıyla kıyaslamamalı, çocuklarıyla İlgili kararlar alırken onların tercihlerini göz önünde bulundurmalıdır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Türk Sosyal Hayatında Aile Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.