Evvel Cevap
Türk Sosyal Hayatında Aile Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35
Türk Sosyal Hayatında Aile Meb Yayınları
Türk Sosyal Hayatında Aile Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35

“Türk Sosyal Hayatında Aile Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Türk Sosyal Hayatında Aile Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35

XIV. yüzyılda yaşamış ünlü İslam düşünürü İbn Haldun Mukaddime adlı eserinde aileyi toplumun merkezine almıştır. İbn Haldun’un düşüncesine göre insanı tuğlaya, toplumu binaya benzetebiliriz. Binadaki tuğlalardan bir tanesinin dahi çürük olması binanın yıkılmasına neden olacaktır. Toplumun sağlamlığı, bireylerin toplumsal kuralları ve değerleri özümsemesine ve bu değerleri sosyal hayata aktarmasına bağlıdır.

Örf, âdet, gelenek ve görenekler bireylerin aile İçinde edindiği değerlerin gelişimine katkıda bulunur. Toplumda sevgi, saygı, yardımlaşma, dayanışma vb. değerlerin yaşatılmasını sağlar. Örneğin apartmana yeni taşınmış komşuya apartman sakinlerinin “hoş geldin” ziyaretinde bulunması örf, âdet ve geleneklere uygun bir davranıştır. Geleneğimizin bir parçası olan asker uğurlama törenleri de vatan sevgisinin dışa vurumudur. Ev, araba alana “hayırlı olsun” temennisinde bulunma mutluluğun; cenaze evine “başsağlığına” gidilmesi acının paylaşılmasının bir göstergesidir. Sünnet düğünleri ve bayram ziyaretleri de dinî ve manevî değerlere örnektir. Toplumsal hayatı oluşturan örf, âdet ve gelenekler toplumsal bağları güçlendirir.

Ramazan ayında maddî durumu elverişli olan insanlar muhtaç ve düşkünlere iftar yemeği verir. İftar yemeğinden sonra ihtiyaç sahiplerine davetlerine icabet ettikleri için hediyeler verirler. Diş kirası denilen bu hediyeler Osmanlı Devletinde kadife keseler içinde gümüş, akçe, altın veya tespihlerden oluşmaktaydı. Diş kirası geleneğinden ilk kez, XI. yüzyılda Yusuf Has Hâcib tarafından yazılmış Kutadgu Bîlîg’deluk Veren Bilgi) “Misafire hediye ver, mümkünse diş kirası (tiş teri) ver.” şeklinde bahsedilmiştir. Diş kirası adı verilen bu gelenekle yoksullara yardımcı olmak amaçlanmaktadır. Türkler, yardımlaşmayı geçmişten günümüze “diş kirası” ve benzerî geleneklerle nezaket diliyle sürdürmektedirler.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Türk Sosyal Hayatında Aile Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 35 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum