

Türk Sosyal Hayatında Aile Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 121

“Türk Sosyal Hayatında Aile Ders Kitabı Cevapları Sayfa 121 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Türk Sosyal Hayatında Aile Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 121
Dede Korkut hikâyelerinde kahramanların önemli vazifelerinden biri ailenin bütünlüğünü ve huzurunu korumaktır. Örneğin Salur Kazan evinin yağmalanıp annesi, eşi ve oğlunun tutsak edildiğini öğrendiğinde dağılmış ailesini yeniden bir araya getirmek için uğraş verir. Oğuz beylerinin de yardımıyla düşmanı mağlup eden Salur Kazan ailesini, malını ve mülkünü kurtarır. Yurdunda evini yeniden kurar.
Tarihîmizde aileye verilen önemle İlgili Osmanlı Devletinde de birçok örnek bulunur. Bunlardan bîri 1573 yılında kurulan İsmîhan Sultan Vaktidir. Vakıf, ihtiyaç sahibi bekârları evlendirmek, onların düğün masraflarını ve eşya ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuştur. Vakfın kuruluş hikâyesi şöyledîr:
İsmihan Sultan, kocası Sadrazam Sokullu Mehmed Paşa île eyvanda kahve yudumlarken öteden beriden laflıyorlardı:
– Efendi. Sen ne mübarek bir İnsansın!
– Nerden çıktı şimdi bu iltifat Sultanım?
– Dedem Kanunî Sultan Süleyman devrinde donanmanın kaptan-ı deryalığına geldin, ardından sadrazamlığa. Sonra babam Selim-î Sani’nîn ve daha sonra kardeşim III. Murad’ın dahi sadrazamlığını üstlendin. Devlet-i Aliyye’ye bu kadar hizmet her faniye nasip olmaz efendim…
Paşa, hanımı İsmîhan Sultan’a gülümseyerek:
– Sultanım benden bîr arzunuz mu var?
– Ben de onu demek istiyorum. Düşünüyorum da bu kadar nimet, bu kadar saltanat, bu kadar imkân… İstediğimizi yapabiliyoruz, evlatlarımıza her türlü imkânı sağlayabiliyoruz…
– Elhamdülillah…
– O halde bu nasibin bîr şükrü olmalı…
– Doğru söylersin hanımım.
– Allah rızası için yapmayı arzuladığım şeyler var…
– Hay hay sultanım. Ne düşünürsünüz?
– İhtiyaç sahibi kızlarımızın düğünlerine yardımcı olmak; mutlu olacakları yuvalarını kurmak; yüzlerini güldürmek … İstiyorum kî bu hizmetler için malımı vakfedeyim. Bu va- kıf yoksulluk sebebiyle evlenmekte güçlük çeken bekarların evlenme masrafını üstlensin; eğer evlenmek istemeyenler olursa onlara da para ve eşya yardımında bulunsun. Yeter ki mağdur olmasınlar…
– Ben bîr devlet adamıyım ama sîz gönüller sultanısınız.
Bundan daha güzel bir arzu olabilir mi?
Allah mübarek etsin.
Eşinin de rızasıyla Sultan II. Selim kızı İsmîhan Sultan, İstanbul’da mutluluğunun teşekkürü olarak sahip olduğu maddiyatı sonsuza kadar vakfetti; bütün asil arzularını bu vakıf aracılığıyla hayata geçirmiş oldu. Kurulan birçok mutlu yuvada onun için hep dualar edildi, sonsuza uzanan…
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Türk Sosyal Hayatında Aile Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum