Evvel Cevap
Türk Sosyal Hayatında Aile Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 101
Türk Sosyal Hayatında Aile Meb Yayınları
Türk Sosyal Hayatında Aile Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 101

“Türk Sosyal Hayatında Aile Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Türk Sosyal Hayatında Aile Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 101

Osmanlı Devletî ailede yaşanan anlaşmazlıkları şerî hukuka göre çözüme kavuşturmuştur. Boşanma, OsmanlI’da her ne kadar arzu edilmeyen bir durum olsa da kaçınılmaz hâle gelmesi durumunda mahkemeler çiftlerin boşanması yönünde karar vermekten geri durmamıştır.
Osmanlı Devleti ataerkil bir yaşam tarzına sahip olsa da kadınlara hayatın her alanında değer vermiştir. Kadınların gerek sahip oldukları haklar gerek mahkemelerin kadınlara gösterdiği hassasiyet Osmanlı toplumunda kadının yeri ve önemini ortaya koyması bakımından önemlidir. Osmanlı şerî mahkemeleri gayrimüslim kadınlar da dâhil olmak üzere tüm kadınlara açıktır. Kadınlar evlenme, boşanma ve miras gibi konularda mahkemeye başvurarak haklarını arayabilmişlerdir. OsmanlI’da kadın toplumsal hayatta oldukça etkin bîr rol oynamış, vakıf yöneticiliği bile yapmıştır. Bu duruma Üsküdar’da Fazıl Paşa’ya ait vakfın yöneticisi olan İbrahim Çavuş’un görevine “Kerîme”adlı bir kadının getirilmesi örnek verilebilir. Osmanlı hukukuna göre kadın kendisi istemesi hâlinde çalışabilir ve mülk edinebilir. Kazancını ailenin giderleri İçin harcamak zorunda değildir. OsmanlI’da kadınların iş bulmalarını kolaylaştırmak, geçimlerini sağlamalarına yardımcı olmak amacıyla çeşitli dernek ve vakıflar kurulmuştur. 1916’da kurulan Kadınları Çalıştırma Cemiyeti İslamî- yesi adlı dernek de bunlardan biridir.

Osmanlı Devletİ’nîn en önemli kayıtlarından biri şeriyye sicillerinde bulunan miras belgeleridir. Miras belgeleri oluşturulurken önce kişinin oturduğu mahalle ismi, daha sonra vefat edenin adı ve vefat edenin babasının adı yazılırdı. Bu bilgilere ek olarak vefat eden kişinin Müslüman mı, gayrimüslim mi olduğu bilgisi de miras belgelerine kaydedilirdi. Miras, varisler arasında pay edildiği gibi beytülmâla yani devletin hâzinesine de aktarıla-

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Türk Sosyal Hayatında Aile Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum