

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 228

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 228 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 228
Bu dönemde yapılan büyük işhanlarında geleneksel yapılarda olduğu gibi cumba metodu kullanılmış, alttaki dükkânlardan itibaren yapı dışa doğru taşırılmıştır. Dışa doğru taşırılan kısımlar farklı biçimli konsollarla desteklenmiş, böylece yapı olduğundan daha hareketli gösterilmeye çalışılmıştır. İlk dönem mimarlık üslubu olarak adlandırılan bu uygulama, Cumhuriyet Dönemi’nde de desteklenmiştir. Başta Ankara olmak üzere İstanbul ve İzmir gibi kentlerde de bu mimari anlayış uygulanmaya çalışılmıştır. Özellikle başkent Ankara’nın imarı için özel çaba sarf edilmiş, bu amaçla 1924’te Ankara Şehremaneti (belediyesi) kurulmuştur. Ankara’nın imarında kimi dönem ulusal kimi dönemde de evrensel akımların etkisi görülmüştür.
I. Ulusal Mimarlık Dönemi yapı anlayışı 19301u yıllara kadar etkisini sürdürmüşse de 1927 yılından itibaren yabancı mimarların etkisi ülkemizde hissedilmeye başlamıştır. Ulusal Mimarlık Akımı’na bağlı kalan Türk mimarların yanında, uluslararası mimarlık anlayışı da devletten destek görerek yaygınlaşmaya başlamıştır. Yabancı mimarlar Ankara’da büyük yapılı binalara imza atarken İstanbul’daki üniversitelerde de ders vermeye başlamışlardır. Alman kökenli mimarların çoğunluğunu oluşturduğu yabancı mimarlar, 19301u yıllarda etkin rol oynamışlardır. Bu mimarların yapı anlayışlarında simetrik düzenlenmiş büyük ölçekli kütleler ile yüksek kolonadlı ve merdivenli girişi olan yapılar ön plana çıkmış, ayrıca dış cephede taşla kaplama üslubu da gelişmeye başlamıştır. Yabancı mimarların Batı kökenli mimari anlayışına tepki olarak 1930ların sonlarında II. Ulusal Mimarlık Üslubu ortaya çıkmıştır. Temelini geleneksel Türk sivil mimarisinden alan bu
üslubu ortaya çıkaran mimarlar, Türk mi- marlığmda millî mimari değerlerin ön plana çıkarılması için gayret göstermişler, millî birlik ve beraberlik duygusunun mimarideki estetiğe yansıması için uğraşmışlardır. Projesi Emin Onat ve Orhan Arda tarafından çizilen Anıtkabir mimarisi (Görsel 6.61), nostaljik ve akademik yöntemlerin sentezi şeklinde gelişme gösteren bu akımın eserlerine örnektir. Bu dönemdeki resmî binalar ulusalcı ve akademik anlayışla yapılmış, sivil yapılarda folklorik değerler ön plana çıkarılmıştır.
Türk resim sanatının kurumsallaşmasında ve çağdaşlaşmasında II. Meşrutiyet Dönemi’nde kurulan ve 1921 tarihinde Türk Ressamlar Birliği adını alan Osmanlı Ressamlar Cemiyeti önemli rol oynamıştır. Türk Ressamlar Birliği, 1929 yılında Güzel Sanatlar Birliği adını almıştır.
Atatürk, Cumhuriyet Dönemi’nde diğer sanat dallarıyla birlikte resim sanatının da gelişmesi için özel çaba sarf etmiştir. Güzel sanatlar konusunda yetenekli olan öğrenciler, 1924 yılında eğitim almaları için Almanya ve Fransa’ya gönderilmiş, bu öğrencilerin bir kısmı resim konusunda eğitim alarak ülkemizde çalışmalarını devam ettirmiştir.
Cumhuriyet Dönemi’nde devlet, sanatçılar için yeni imkânlar sunmuş ve sanatçıların bazı eserlerini satın alarak onlara destek olmuştur. 1926 yılında alınan bakanlar kurulu kararıyla, Ankara’da açılacak olan sergilerin resmî nitelikteki sergi sayılması ve sergi açacak sanatçılara ödül verilmesi kararlaştırılmıştır. Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki resim sanatçıları Millî Müca- dele’nin etkisinde oldukları için yaptıkları resimlerde Atatürk ve silah arkadaşlarının faaliyetlerini, Türk ordusunun kahramanlıklarını ve halkın Millî Mücadele Dönemi’nde yaşadığı sıkıntıları anlatmışlardır.
- Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 228 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum