Evvel Cevap
Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 220
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları
Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 220

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 220 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 220

Süleymaniye Camisi
Mimar Sinan’ın; “çıraklık eserim” dediği Şehzade Camisi’nden sonra Kanuni Sultan Süleyman için yaptığı kalfalık dönemi eseridir (Görsel 6.49).
Bu eserin yapımını gerçekleştiren Mimar Sinan, 1489-1588 yılları arasında yaşayan büyük bir yapı ustasıdır. Kayseri Ağırnas doğumlu olan Sinan, devşirme kökenlidir ve 99 yaşında vefat etmiştir. II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat da dâhil olmak üzere beş padişah dönemi görmüştür.
Görsel 6.49: Sü|eymaniye (İstanbu|) Mimar Sinan’ın bu eseri, Süleymaniye Kül-
liyesi’nin içerisine merkezî kubbeli plan uygulanarak yapılmıştır. İbadet edilen alanı dört fil ayağı üzerine oturan büyük bir kubbe örter. Bu büyük kubbe, kuzey ve güney taraflarından birer yarım kubbe ile genişletilmiş, yarım kubbeler de çeyrek kubbelerle desteklenmiştir.
Mum ve kandil islerinin toplanması için bir is odası da bulunan bu cami, hem akustik özelliği hem de hava akımı sistemi ile eşsiz bir eserdir. Avlunun dört köşesinde birer minare ve ortasında da mermer bir şadırvan bulunan caminin hem mihrabı hem de minberi mermerden yapılmıştır. Mihrabın üstünde yer alan pencerelerde ise renkli camlardan yapılmış olan çiçek resimleri vardır.

Selimiye Camisi
Mimar Sinan’ın; “ustalık eserim” dediği bu cami (Görsel 6.50), 1568-1575 yılları arasında II. Selim adına yapılmıştır. Merkezî kubbe planlı olan cami, sekiz taşıyıcı fil ayağı üzerine oturtulmuş ve yapımında kesme taş kullanılmıştır. Cami avlusunun ortasında sekizgen planlı bir şadırvan, ibadet mekânının dört köşesinde ise üçer şerefeli ve yivli dört minare bulunmaktadır.
Caminin minberi tek parça taştan yapılmış ve çinilerle süslenmiştir. Gerek mihrap kısmı ve gerekse hünkar mahfili, İznik çinileri ile süslenmiş olan bu yapıda renkli kalem işleri, taş süslemeler, panolar, renkli taşlar ve kemer şekilleri vardır.
Bu caminin yapımında Mimar Davut Ağa da görev almıştır. Osmanlı Devleti’nde Mimar Sinan’ın ölümünden hemen sonra başmimar olan Davut Ağa, Mimar Sinan’ın kalfasıdır. Sinan’ın üslubunu devam ettiren Mimar Davut Ağa, İstanbul Cerrah Mehmet Paşa Camisi, Bahçekapı Camisi, III. Murat Türbesi, İncili Köşk ve Bayezid Köşkü gibi önemli yapıların da mimarıdır.
Görsel 6.50: Selimiye Camisi (Edirne)
Görsel 6.51: Sultan Ahmet Camisi (İstanbul)

Sultan Ahmet Camisi
Bu camiyi Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa, 1609-1616 yılları arasında I. Ahmet adına inşa etmiştir (Görsel 6.51).
Caminin mimarı Sedefkâr Mehmet Ağa 1570-1589 yılları arasında Mimar Sinan’ın yanında öğrenci olarak yetişmiş, 1606 yılında da mimarbaşı olmuştur. En önemli eseri Sultan Ahmet Camisi’dir.
Sultan Ahmet Camisi’nin yapımında daha çok kesme taş ve mermer malzeme kullanılmıştır. Merkezî kubbe planlı olarak yapılan bu cami, dört yanına yapılan yarım kubbe ile genişletilmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 220 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum