Truva Atı Metni Etkinlik Cevapları (2. Sınıf Türkçe)
Truva Atı metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 2. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 199-200-201-202-203-204-205 (Millî Kültürümüz Teması)
Truva Atı Metni Cevapları
2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 199 Cevabı
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Şu ana kadar ülkemizde hangi şehirleri gördünüz?
- Cevap: Şu ana kadar İstanbul, Ankara, İzmir ve Trabzon'u gördüm.
TRUVA ATI 30 Ağustos Sevgili Günlük, Yaz bitmek üzere fakat gezilip görülecek o kadar yer var ki anlatamam! Babama kalsa Anadolu’yu karış karış dolaşacağız. Ama babaannem yoruldu. Yaşlı vücudu seyahate daha fazla dayanamayacak galiba. (...) Babaannem olmasa bu gezinin tadı çıkmaz sevgili günlüğüm. Çünkü o, gördüğümüz her şeyin hikâyesini anlatıyor bize. Bazen bir efsane, bazen bir fıkra ile süslüyor gezimizi. Bu yüzden ben ve kardeşim babaannemin elini sıkı sıkı tutuyor, her yeri birlikte dolaşıyoruz. (...) Dün Çanakkale’ye geldik. Buraya geliş amacımız, Çanakkale Zaferinin kahraman şehitlerini ziyaret etmek. Ama yolumuz önce Biga’ya düştü. Küçük, şirin bir ilçe. Bununla birlikte geçmişte çok büyük bir savaşa ev sahipliği yapmakla ünlüymüş. Nereden mi biliyorum? İlahi günlüğüm, dedim ya babaannemle seyahat etmek bir zevk... Nereye gidiyorsak orada 2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 200 Cevabı bize anlatacak bir şeyler buluyor. Parkın ortasında dev gibi yükselen tahta atı görünce zavallı babaannemi soru yağmuruna tuttuk. O da üşenmedi, anlattı: — Efendim... Çok eski zamanlarda burada yaşayan Tru- valılarla komşu devlet Sparta (Sıparta) arasında bir savaş çıkmış. Bu savaş on yıl sürmüş. O zaman bu topraklarda hüküm süren Truvalılar, Spartalıların (Sıpartalılar) saldırılarından bıkıp usanmışlar. Bir gün barış olsa da rahat nefes alsak diye dualar etmişler. Gel gelelim hasım devlet, düşmanını yenmeden, onu dize getirmeden rahat edememiş. Bunun üzerine akıllara durgunluk veren bir hile düşünmüşler. — Nasıl bir hile babaanne? diye atılıyoruz hemen... İşte bu tahta atı yapmışlar. — Ama tahta at yürüyemez ki babaanne, diye kikir kikir gülüyor Oğuz. — Yürümesin bir tanem, dinle bak neler olmuş: İşte bu, Spartalılar dev gibi tahta atı yapıyorlar. İçine en cesur as 2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 201 Cevabı kerlerini yerleştiriyorlar. Getirip Akadların kalelerinin kapısına bırakıyorlar. (...) Güya Tanrı tarafından armağan edilmiş tahta atı Truva kalesinin içine alıyorlar. Ne oluuorsa iste ondan sonra olmuş. Tahta atın içinden çıkan askerler kaleyi içten fethetmişler. (...) Babaannem tahta atın hikâyesini tamamlayınca aklıma bir soru takıldı. Nasıl oluyor da tahtalar yüzyıllar boyunca hiç çürümeden kalabiliyor? Sen olsan inanır miydin sevgili günlük? Ben de inanamadım. Şimdiye kadar soğuğa, yağmura dayanamayıp yıkılmış olmalıydı. Sonradan öğrendim; meğer parkta gördüğümüz at, Spartalıların (Sıpartalıların) Truva kalesinin önüne koydukları at değilmiş. Onun bir benzeriymiş. Truva kentinin hatırasını yaşatmak için yakın zamanda yapılmış. Yine de çok görkemli ve heybetli bir duruşu vardı. Her ne kadar bir hilenin oyuncağı olsa da görülmeye değer.
1. ETKİNLİK
2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 202 CevabıGörselleri verilen kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yazalım.
- Cevap:
Seyahat: Yolculuk.
Kale: Düşmanın gelmesi beklenilen yollar üzerinde, askerî önem taşıyan şehirlerde, geçit ve dar boğazlarda güvenliği sağlamak için yapılan kalın duvarlı yapı.
2. ETKİNLİK
Görselde neler görüyorsunuz? Bunlar size ülkemizle ilgili neleri hatırlatıyor? Anlatalım.
- Cevap: Görselde eşeğine ters binmiş Nasrettin Hoca'yı görüyorum. Bu, bize Nasreddin Hoca'nın halk arasında anlatılan fıkralarıyla ve Türk kültüründeki önemli yerini hatırlatıyor.
3. ETKİNLİK
2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 203 CevabıAşağıdaki soruları metne göre cevaplayalım.
1. Gezilen yerlerle ilgili bilgileri çocuklara kim verdi?
- Cevap: Gezilen yerlerle ilgili bilgileri çocuklara babaanne verdi.
2. Truva atı nerededir?
- Cevap: Truva atı Çanakkale'de, Biga ilçesinde bir parkta bulunmaktadır.
3. Tahta atın içinde ne vardı?
- Cevap: Tahta atın içinde Spartalı askerler vardı.
4. Çocukların gördüğü tahta at neden çürümemişti?
- Cevap: Çocukların gördüğü tahta at çürümemişti çünkü o, gerçek Truva atı değil, onun yakın zamanda yapılmış bir benzeriydi.
4. ETKİNLİK
Okuduğumuz metne farklı başlıklar belirleyelim.
- Cevap: "Bir Hile: Truva Atı" ve "Babaannenin Anlattığı Truva Hikayesi".
5. ETKİNLİK
Belirlediğimiz bir Nasrettin Hoca fıkrasını arkadaşlarımıza anlatalım.
- Cevap:
6. ETKİNLİK
2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 204 Cevabıa) Gezip gördüğümüz yerlerden birini seçelim. Aşağıdaki soruları gezdiğimiz bu yeri düşünerek cevaplayalım.
1 . Gezdiğiniz yer ülkemizin hangi şehrindedir?
- Cevap: Gezdiğim yer İstanbul şehri.
2. Geziye kimlerle gittiniz?
- Cevap: Geziye annem, babam ve kardeşimle gittim.
3. Buraya hangi araçla gittiniz?
- Cevap: Buraya ailemizin arabasıyla gittik.
4. Yollarda neler gördünüz?
- Cevap: Yollarda büyük binalar, köprüler ve çok sayıda insan gördüm.
5. Molada ne gördünüz, ne yediniz?
- Cevap: Molada bir dinlenme tesisinde durduk. Orada dondurma yedim.
6. Nerede kaldınız? Nasıl bir yerdi?
- Cevap: Büyükannemin evinde kaldık. Eski ama sıcak ve rahat bir evdi.
7. Nereleri gezdiniz? En çok ilginizi ne çekti?
- Cevap: Ayasofya, Sultanahmet ve Topkapı Sarayı'nı gezdik. En çok Ayasofya'nın içi ilgimi çekti.
8. Buradan ayrılırken hangi duyguları yaşadınız?
- Cevap: Buradan ayrılırken çok mutlu ama biraz da üzgündüm, çünkü daha çok gezmek istiyordum.
b) Sorulara verdiğimiz cevaplardan hareketle bir günlük yazalım.
- Cevap:
GELECEK DERSE HAZIRLIK
Ev adresimizi bir büyüğümüzden öğrenelim.
- Cevap:
2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Millî Kültürümüz Teması Sayfa 199-200-201-202-203-204-205 Truva Atı Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok