Torunuma Mektuplar metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 150-151-152-153-154-155 (5. Tema Milli Kültürümüz)
Torunuma Mektuplar Metni Cevapları
TORUNUMA MEKTUPLAR
Merhaba Sevgili Torunum,
İki önemli olayın yıl dönümü bugün. Birincisi 1071 yılındaki Malazgirt Savaşı. Anadolu’yu yurt edinmemizin başlangıç tarihi. Tarih kitapları böyle yazıyor. Ama son zamanlarda yapılan bazı araştırmalara göre, Türkler hep vardı bu topraklarda. Türklerin Sümerlerden geldiğini iddia eden araştırmacılar, bilim insanları var. İkinci önemli olay ise bağımsızlık savaşımızda düşmana en büyük darbeyi indirdiğimiz Büyük Taarruz. 26 Ağustos 1922 günü, Büyük Önder Atatürk’ün emriyle, her adımda destanlar yaratan ordumuz, ulusuyla kenetlenip düşmanın üstüne yürümüştü. O günleri içimizde yeterince hissederek anmayı unuttuk gibi geliyor bana. Kuru sözler, şiirler yetmiyor. Algıyı güçlendirecek deliller gerek. Geçen gün İzmir’den gelen yeğenlerimi, babanı aldım, Anıtkabir’e gittik birlikte. Büyük Ata’nın mozolesi önünde durduk. Uzun zamandır fırsat bulup gidememiştim. İçimde bazı duyguların tozlandığını, ışığını yitirdiğini ilk orada hissettim. Önemsemem gereken birçok şeyin üzerinde düşünmediğimi anladım orada. Bir işim vardı, bir hayatım.
Ailemi geçindirecek kadar para kazanıyordum. Gerisi… Bana bütün bunları sağlayan, bugünkü özgürlüğümü armağan edenleri pek düşünmez olmuştum. İşte orada bunu fark ettim. Müzeyi gezdik çocuklarla. Çanakkale deniz ve kara savaşlarının canlandırıldığı bölüme gelince, içimde kabaran duyguları kontrol etmek iyice güçleşti. Biz orada 250 bin şehit vermiştik. Gözlerim dolu, tüylerim diken diken baktım her bir ayrıntıya. Tabloda bir asker, dönmüş bize bakıyordu. Bana, ta gözlerimin içine bakıyordu. Sanki “Biz burada boşuna ölmedik! Bunun farkında mısın?” diye soruyordu gözleriyle.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 150 Cevabı
HAZIRLIK
1. 26 Ağustos tarihi ile ilgili yaptığınız araştırmanızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
2. Yaşadığınız bölgedeki müzeler ile ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız aşağıdaki müzeleri yazabilirsiniz.
Ayasofya Müzesi
Bizans İmparatorluğu döneminde yapılan Ayasofya Müzesi, günümüze kadar kalan en büyük kilise olma özelliğini taşıyor. Üç kez inşa edilen Ayasofya; 916 yıl kilise, 1453 İstanbul’un fethinden sonra 481 yıl cami olarak kullanıldı. 1935 yılında müze olarak ziyarete açıldı. Tarih boyunca; imparatorların taçlarını giydiği, zaferlerin kutlandığı, dokunulmaz olduğu için suçluların sığındığı bir yer olan Ayasofya’da ; iç ve dış nartek, üf nefli ve apsisli ana mekan ve galerilerden oluşuyor.
Topkapı Sarayı Müzesi
Topkapı Sarayı, 1472-1478 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet zamanında inşa edildi. Saray, 400 yıla yakın bir süre Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim merkezi ve padişahların yaşadığı yer oldu. 1925 yılında Topkapı Sarayı Müzesi olarak ziyarete açıldı. Müze; mimari yapıları, koleksiyonları ve 300 bin arşiv belgesi ile dünyanın en büyük saray-müzelerinden biri olma özelliğini taşıyor.
Aya İrini Müzesi
Topkapı Sarayı’nın birinci avlusunda bulunan Aya İrini Müzesi, 6. yüzyılda inşa ‘kutsal barış’ anlamına gelen Aya İrini Kilisesi olarak inşa edildi. Artrium, narteks, üç nefli naos, apsis ve galerilerden oluşan yapı, Bizans çağı kiliselerinin en eskilerinden biri olma özelliğini taşıyor. Ayrıca Ayasofya’dan sonra İstanbul’un en büyük kilisesi olan Aya İrini Müzesi, son yıllarda klasik müzik konserlerine ev sahipliği yapıyor.
Yerebatan Sarnıcı
Ayasofya Kilisesi ve Topkapı Sarayı’nın su ihtiyacını karşılamak için 527 yılında inşa edildi. Sarnıçta iki sütunun altında biri yan biri ters olmak üzere Medusa başı kabartmalı iki mermer kaide bulunuyor. 1985-1987 yılları arasında sarnıç içinde gezi yolları yapılarak ziyarete açıldı. 140 metre uzunluğunda, 70 metre genişliğinde olan sarnıca 52 basamaklı taş bir merdivenle iniliyor. Yerebatan Sarnıcı’nda her biri dokuz metre yüksekliğinde 336 sütun bulunuyor.
Dolmabahçe Sarayı
Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan Dolmabahçe Sarayı, 1856 yılında kullanıma açıldı. Saray; Selamlık, Muayede Salonu ve Harem olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. Saray’da Ayvazovski, Zonaro, Fromentine’nin tablolarından oluşan resim koleksiyonları, Uzakdoğu’dan Japon ve Çin porselenleri, Yıldız ve Avrupa porselenleri, vazolar, tarihsel değerdeki saatler, şamdanlar, kristal avizeler bulunuyor.
Beylerbeyi Sarayı
Sultan Abdülaziz’in 1861-1876 yılları arasında yazlık saray olarak inşa ettirdiği Beylerbeyi Sarayı’nın mimarı Sarkis Balyan’dır. Saray; ana bina ve Deniz Köşkleri, Sarı Köşk, Paşa Dairesi, Ahır Köşkü, Geyiklik, Aslanhane ve Güvercinlik isimli yapılardan oluşuyor. Bodrum katı ile birlikte üç katlı olan sarayda, harem ve selamlık bölümleri bulunuyor. Altı salon ve 24 odanın bulunduğu saray, şimdiye dek birçok devlet büyüğünü ağırladı.
1. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 152 Cevabı
a) Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını metinden hareketle tahmin ederek karşılarına yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz.
- Cevap:
b) Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize yazınız.
- Cevap: Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize yazmayı unutmayınız.
2. ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.
1. Yazarın mektubunu yazdığı tarih hangi önemli olayların yıl dönümüdür?
- Cevap: Yazarın mektubunu yazdığı tarih 1071 yılındaki Malazgirt Savaşı ve Büyük Taarruzun yıl dönümüdür.
2. Yazar, tozlandığını ve ışığını yitirdiğini düşündüğü millî duygularını hangi etkinliklerle canlandırır?
- Cevap: Yazar, tozlandığını ve ışığını yitirdiğini düşündüğü millî duygularını Anıtkabir’e gidip müzeleri ve mozoleyi gezerek canlandırır.
3. Yazar Anıtkabir ziyaretinde neler hissetmiştir?
- Cevap: Yazar Anıtkabir ziyaretinde heyecan ve minnettarlık hissetmiştir.
4. Siz daha önce müze ziyaretinde bulundunuz mu? Bulundaysanız ziyaret esnasında neler hissettiniz?
- Cevap: Ben , daha önce müze ziyaretinde bulundum. Müze ziyaretinde heyecanlandım, mutlu oldum ve geçmişe hayran kaldım.
5. Millî kültürün korunmasında müzelerin katkısı nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Millî kültürün korunmasında müzelerin önemli bir rolü vardır. Müzeler insanlara kültür unsurlarını somut bir şekilde sunar. Bu, insanları daha çok etkiler. Müzeler aynı zamanda millî kültürün somut örneklerini koruyarak gelecek nesillere aktarılmasına vesile olur.
3. ETKİNLİK
Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.
- Cevap:
4. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 153 Cevabı
Aşağıdaki paragrafları okuyunuz ve soruyu yanıtlayınız.
TORUNUMA MEKTUPLAR
Müzeden çıktıktan sonra bir kez daha mozoleye yürüdüm. Mozolenin önünde bütün kalbimle minnetimi anlattım Ata’ya. Emanetinin emin ellerde olduğunu söyledim. Onun beni bir şekilde duymuş olduğuna inanıyorum ve diğer bütün şehitlerin, gazilerin…
Ailemi geçindirecek kadar para kazanıyordum. Gerisi… Bana bütün bunları sağlayan, bugünkü özgürlüğümü armağan edenleri pek düşünmez olmuştum.
İşte orada bunu fark ettim.
BOŞ SAKSI
Üç hafta kadar sonra, gencin mahallesindeki bazı gençler tohumlarının nasıl açtığını, bitkilerin nasıl büyümeye başladığını, anlatmaya başlamış. Delikanlı bunları duydukça kendi tohumunu kontrol ediyormuş. Ediyormuş etmesine ama saksıda değişen hiçbir şey göremiyormuş. Aradan haftalar, aylar geçmiş fakat yine de değişen bir şey olmamış. Arkadaşları büyüyen bitkilerini zevkle anlatırken genç sus pus oluyormuş. Elindeki toprak dolu saksıdan bahsedecek değil ya! Artık ümitleri suya düşmüş.
Yukarıdaki paragraflarda olaylar kimin ağzından anlatılmaktadır? Yazınız.
- Cevap:
TORUNUMA MEKTUPLAR: 1. kişi ağzından anlatılmaktadır.
BOŞ SAKSI: 3. kişi ağzından anlatılmaktadır.
5. ETKİNLİK
Mektup türüne ait aşağıdaki Özelliklerden hangileri “Torunuma Mektuplar” adlı metinde bulunmaktadır? İşaretleyiniz.
Mektup, yazılan kişiye uygun hitapla başlamıştır. (✓)
Mektup, uzaktaki kişiye duygu ve düşünceleri iletmek için yazılır. (✓)
Mektubun yazıldığı tarih bellidir. (✓)
Yazar duygu ve düşüncelerini paylaşmak için yazmıştır. (✓)
Mektubun sonu sağlık, esenlik ve iyi dileklerle bitirilmiştir. (✓)
Mektubun sağ alt köşesinde ad soyad ve imza vardır. (✓)
6. ETKİNLİK
Kendinizi, yaşadığınız yeri tanıtan bir rehber olarak hayal ediniz. Yörenizin kültürel özelliklerini hazırladığınız görselleri kullanarak anlatınız.
- Cevap: Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız aşağıdaki kültürel özellikleri yazabilirsiniz.
Bir toplumun tarihsel süreç içinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı her türlü maddi ve manevi özelliklerin bütününe kültür denir. Kültür, bir toplumun kimliğini oluşturur, onu diğer toplumlardan farklı kılar. Kültür, toplumun yaşayış ve düşünüş tarzıdır.
İstanbul’un tarihi ve kültürel özellikleri oldukça zengindir. Bunun ana kaynağı ise köklü tarihidir. İstanbul tarihi ana hatları ile birlikte 4 dönem üzerinden incelesek sanırım yanlış olmayacaktır. Bu dönemler, Tarih Öncesi Dönem, Byzantion dönemi, Doğu Roma dönemi, Osmanlı dönemi günümüze denk ulaşan ve atalarımızdan bizlere yadigar olan bu güzel şehrimiz içerisinde de birçok zenginliği barındırmaktadır.
İstanbul’un Kültürel Özellikleri denilince ilk akla gelenler Topkapı Sarayı, Sultanahmet ve Süleymaniye Camileri, Yerebatan Sarnıcı, Kapalıçarşı, Mısırçarşısı, İstiklal Caddesi, Dolmabahçe ve Çırağan Sarayları, Yıldız-Gülhane – Emirgan Parkları, Çamlıca Tepesi, Prens Adaları, Rumeli Hisarı, Haliç Piyerloti, Kız Kulesi, İstanbul Boğazı, Minyatürk, İstanbul Surları, Galata Kulesi, Sultanahmet Meydanı, Aya İrini Müzesi, Eyüp Sultan Camii, Boğaz Köprüleri, Bozdoğan Kemeri ve Fener Rum Patrikhanesi gibi birçok yer, eser ve alandır. Bunların yanı sıra birçok özelliği ve zenginliği içerisinde barındırmaktadır. Peki, İstanbul’un kültürel özellikleri nelermiş? Gelin birlikte bakalım.
İstanbul’un Yöresel Yemekleri
İstanbul’un yöresel yemekleri aynı zamanda ülkemizin de değerlerini göstermektedir. Genel olarak bakıldığında Türk mutfak kültürüne ait birçok özgü yemeği içerisinde barındırmaktadır. Bizler dillere destan olan bazı yöresel kıyafetleri sizlerle paylaşacağız.
Ayvalı Yahni
Kup Griyesi
Kavunlu Dondurma
İşkembe Çorbası
Midye Dolması
Paskalya Çöreği
Balık Kokoreci
Osmanlı Usulü Tavuk Çorbası
Çiroz Salatası
İstanbul’un Türküleri
İstanbul’un türküleri, adına yazılan şiirleri ve ahvali anlatan nice değerli sözler herkes tarafından hayranlıkla dinlenmekte ve okunmaktadır. Medeniyetlerin, uygarlıkların dahası dünyanın en nadide şehri olan İstanbul’a özgü Telgrafın Tellerine Kuşlar Mı Konar türküsünden bir bölüm paylaşarak öne çıkan bazı türküleri listeleyeceğiz.
“Yanıma gel yanıma da yanı yanı başıma
Şu gençlikte neler geldi cahil başıma
Yanıma gel yanıma da yanı yanı başıma
Şu gençlikte neler geldi cahil başıma”
Telgrafın Tellerine Kuşlar Mı Konar
Yangın Olur Fındıklı
Kadifeden Kesesi
Gemilerde Talim Var
İstanbul’dan Üsküdar’a Yol Gider
Sarıyer’in Ortasında
Kasımpaşa Kıyıları
Yemenimin Oyası
Daracık Sokakları Duman Bürüdü
Asker Oldum Piyade
Yanıyor Mu Yeşil Köşkün Lambası
İstanbul’un Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları
İstanbul’un yöresel kıyafetleri ve halk oyunları tabiri caizse içerisinde yetmiş iki buçuk millet var sözünün yansıtılması gibidir. Her yöreden parça parça edinimleri kazanmış bu şehrimiz beyefendiliği, giyim ve kuşamı ile de konuşulmaktadır. Türk yöresel kıyafetlerinin tüm yansımasını görebileceğimiz bu güzide ilimizde aynı zamanda ülkemizde ön plana çıkan aşağıda listelediğimiz halk oyunlarını da görebilmekteyiz.
Halay
Horon
Zeybek
Karşılama
Kaşık oyunları
Ermeni halk oyunları
Rum halk oyunları
Çifte telli
Roman
Kafkas oyunları
Misket
İstanbul’un Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri
İstanbul’un tarihi yerleri ve kültürel özellikleri yazımızın her aşamasında belirttiğimiz gibi oldukça zengindir. Her yıl yerli ve yabancı yoğun turist akımına uğrayan bu şehrimiz herkesi de kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. Sizlere tüm listeyi veremesek de ön plana çıkan ve İstanbul iline yolunuz düştüğünüzde gitmenizi önerdiğimiz bazı yerleri listeleyelim. Bunun yanı sıra İstanbul gezilecek yerlere detayları olarak bakmak istiyorsanız yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz.
Ayasofya
Sultan Ahmet Camii
Topkapı Sarayı
Süleymaniye Camii
Kapalı Çarşı
Galata Kulesi
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Eyüp Sultan Camii
Mısır Çarşısı
7. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 154 Cevabı
Millî bayramların sizde uyandırdığı duyguları anlatan mektubunuzu, bu bayramları borçlu olduğumuz tarihî kahramanlardan birine yazınız.
- Cevap: Ben mektubumu, ülkemizi düşmanlardan kurtaran ve devletimizi kuran Mustafa Kemal Atatürk’e yazmak istiyorum.
8. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 155 Cevabı
Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sıfatları cümleye kattıkları anlam açısından inceleyiniz.
İçimde bazı duyguların tozlandığını, ışığını yitirdiğini ilk orada hissettim.
önemsemem gereken birçok şeyin üzerinde düşünmediğimi anladım orada.
Afyon karahisar’daki Ulu Cami kaç direk üstüne kurulmuş?
Her adımda destanlar yaratan ordumuz, ulusuyla kenetlenip düşmanın üstüne yürümüştü.
Topkapı Sarayı’na gitmek için hangi yolu takip etmeliyim?
a) Altı çizili sıfatlardan hangileri isimleri soru yönünden belirtmiştir?
- Cevap: Kaç ve hangi sıfatları isimleri soru yönünden belirtmiştir.
b) Altı çizili sıfatlardan hangileri isimlerin miktarlarını belli belirsiz belirtmiştir?
- Cevap: Altı çizili sıfatlardan bazı, birçok, her isimlerin miktarlarını belli belirsiz belirtmiştir.
c) “bazı, hangi, birkaç, birçok, kaç, her, kimi” kelimelerini isimleri belirtecek şekilde cümlelerde kullanınız.
- Cevap:
GELECEK DERSE HAZIRLIK
UNESCO (Yunesko) tarafından belirlenen ve koruma altına alınan kültürel miraslarımız ile ilgili bilgi toplayınız.
- Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Tema Milli Kültürümüz Sayfa 150-151-152-153-154-155 Torunuma Mektuplar Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum