Metin Türleri
Tiyatro Nedir, Türleri, Örneği, Özellikleri Maddeler Halinde
TİYATRO (OYUN)
Tiyatro Nedir, Türleri, Örneği, Özellikleri Maddeler Halinde
- Yaşamda görülen olaylan sahnede canlandırma sanatına ve bu amaçla yazılmış eserlere tiyatro denir.
- Tiyatrolar, tıpkı opera, sinema, bale gibi seyretmeye dayalı metinlerdir. Seyretmeye dayalı metinler şiir,roman ve hikâye gibi “edebî” eserler olmakla birlikte bu türlerden farklı olarak “gösterilmek” üzere yazılır.
- Dünya edebiyatında tiyatronun başlangıcı Eski Yunan’da bağbozumu tanrısı Dionysos adına düzenlenen törenlere kadar götürülebilir.
- Tanzimat’tan önce Türk edebiyatında, meddah, karagöz, orta oyunu gibi geleneksel Türk tiyatroları bu türün işlevini üstleniyordu.
- Türk edebiyatında modern anlamda (Batılı) tiyatro Tanzimat edebiyatıyla birlikte başlar.
- İlk tiyatro eserimiz: 1859’da Şinasi’nin yazdığı Şair Evlen- mesi’dir, Bıı eser tek perdelik bir komedidir.
- Tanzimat edebiyatında Namık Kemal, Ahmet Vefik Paşa, Direktör Ali Bey gibi sanatçılar tiyatro türünde önemli alışmalar yapmışlardır.
- Tanzimat ikinci döneminden itibaren gerilemeye başlayan tiyatro Servet-i Fünun, Fecr-i Âti dönemlerinde durma noktasına gelmiştir. Millî Edebiyat’la birlikte tekrar hareketlendiğini söyleyebileceğimiz tiyatrodaki asıl gelişmeler Cumhuriyet döneminde
- olmuştur.
- Faruk Nafiz Çamlıbel, Necip Fazıl Kısakürek, Haldun Taner, Reşat Nuri Güntekin, Necati Cumalı, Yusuf Ziya Ortaç, Turan Oflazoğlu, Recep Bilginer, Orhan Asena… başarılı tiyatro yazarlarımızdır.
TİYATRO TERİMLERİ
TİYATRO ÇEŞİTLERİ
2025 Ders Kitabı Cevapları