Temel Dini Bilgiler İslam-2 Ders Kitabı Cevapları Ortaöğretim Sayfa 42
“Temel Dini Bilgiler İslam-2 Ders Kitabı Cevapları Ortaöğretim Sayfa 42 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Dini Bilgiler İslam-2 Ders Kitabı Cevapları Ortaöğretim Sayfa 42
1.2.1. Niyet
Niyet “kastetme, yönelme, meyletme” anlamlarına gelir. Mükellefin, hangi ibadeti yapacağına kalben karar verip Allah (c.c.) rızasını gözeterek O’na yönelmesidir. İslam’da, yapılan ibadetlerin değeri niyetlere bağlıdır. Niyet edilmeden kılınan namazın, tutulan orucun, verilen zekâtın değeri yoktur.
Kur’an-ı Kerim’de ibadetlerin yalnızca Allah (c.c.) için yapılması gerektiğiyle ilgili birçok ayet bulunur. Fâtiha suresinde, biz kullarından “Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.”13 14 dememizi isteyen Yüce Rabb’imiz amellerde niyetin önemini vurgulamıştır. Başka bir ayette de “… Her secde ettiğinizde yüzlerinizi O’na çevirin, dini yalnız Allah’a has kılarak O’na ibadet edin!..”15 buyurarak kullukta ve ibadette sadece kendisine yönelmemizi istemiştir. Peygamber Efendimiz de”.. Allah sadece samimi bir şekilde ve kendi rızası gözetilerek yapılan amelleri kabul eder.”16 sözüyle ibadetlerde niyetin önemini belirtmiştir.
İnsanların Allah (c.c.) katındaki kıymeti, dış görünüşlerine ve mal varlıklarına göre değil niyetlerinin samimiyetine ve işledikleri amellere göredir. Bu konuda Allah Resulü şöyle buyurmaktadır: “Allah sizin suretlerinize ve mallarınıza bakmaz, ancak kalplerinize ve amellerinize bakar.” (Müslim, Birr, 34.) Amelle desteklenmeyen bir kalp temizliği ve iyi niyet iddiası samimiyetten ve inandırıcılıktan uzaktır. Hayatı ve ölümü, hangimizin daha iyi amel yapacağını sınamak için yarattığını bildiren Cenab-ı Hakk’ın bireysel ve toplumsal alanda sonucu görülmeyen bir kalp temizliği iddiasına değer vermeyeceği açıktır.
1.2.2. İhlas
Sözlükte “samimiyet, içtenlik, kalpten ve karşılıksız sevgi, samimi bağlılık, doğruluk, temizlik, saflık” gibi anlamlara gelen ihlas kelimesi, terim olarak insanın bütün davranışlarında, sözlerinde, inançlarında ve ibadetlerinde yalnızca Allah’ın (c.c.) rızasını gözetmesini ifade eder.17 Bir şeyi, içine karışmış ve değerini düşürmüş olan başka şeylerden temizleyip arındırmak anlamını da barındıran ihlas kelimesi İslam’da, ibadetleri ve bütün amelleri kötü duygulardan, çıkar hesaplarından ve gösteriş arzusundan uzak bir şekilde yapmak demektir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Temel Dini Bilgiler İslam-2 Ders Kitabı Cevapları (Lise) Sayfa 42 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.