Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Temel Dini Bilgiler İslam-2 Meb Yayınları

Temel Dini Bilgiler İslam-2 Ders Kitabı Cevapları Ortaöğretim Sayfa 19

“Temel Dini Bilgiler İslam-2 Ders Kitabı Cevapları Ortaöğretim Sayfa 19 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Temel Dini Bilgiler İslam-2 Ders Kitabı Cevapları Ortaöğretim Sayfa 19

İmanın mertebeleri üç kısımdır

1. İlme’l-yakin mertebesi: İmanın mahiyetini delilleriyle bilmek ve inanmaktır.
2. Ayne’l-yakin mertebesi: İmanla ilgili konulara, onları gözle görmüş, doğruluklarını bizzat müşahede etmiş gibi inanmaktır.
3. Hakka’l-yakin mertebesi: İmanla ilgili konuları görmenin de ötesinde bizzat yaşayarak, hissederek idrak etmektir.
Örneğin, ateşin ne olduğunu okuyup öğrenmek ilme’l-yakin; ateşi görmek ayne’l- yakin; elini ateşe tutarak mahiyetini hissetmek ise hakka’l-yakin’dir.

İmanın Mahiyeti Konusundaki Farklı Yaklaşımlar

• “İman, kalp ile tasdiktir.” görüşünde olanlar

Ehl-i sünnet kelamcılarına göre imanın esası kalbin tasdikinden ibarettir çünkü âyet ve hadislerde iman dilin ikrarına değil kalbin tasdikine bağlanmıştır.17 Tasdikin mahiyeti de haberin ve haber verenin doğruluğunu kabul etmektir. Neye, nasıl ve niçin inanıldığının bilinmesi yönünden imanın oluşumunda bilgi unsuru da önemli olmakla birlikte bilinen şeyin imana dönüşebilmesi için his ve kalp yoluyla benimsenmesi de gerekmektedir.

• “İman; kalp ile tasdik, dil ile ikrardır.” görüşünde olanlar

Ehl-i sünnet ekolünden bazı âlimler, imana, kalp ile tasdik yanında dil ile ikrar şartını da ilave eder. Ancak bu ikisi aynı seviyede birer asli şart değildir. İmanın dil ile ifade edilmesi kişinin diğer insanlar nazarında mümin bilinmesi için gereklidir.

• “İman; kalp ile tasdik, dil ile ikrar ve gerekleriyle amel etmektir.” görüşünde olanlar

Bu görüşte olan âlimler ikiye ayrılır. Ehl-i sünnet ekolünden olup imanı “kalp ile tasdik, dil ile ikrar ve gerekleriyle amel” diye tanımlayan âlimler, ameli terk edenlerin günahkâr olsa da yine de mümin olduklarını dile getirmişlerdir.
Hariciye ve Mutezile ekollerinin âlimleri ise ameli imandan bir cüz kabul etmişlerdir. Hariciler, büyük günah işleyen ve ilahi emirlerden birini terk edenin kâfir olduğunu dile getirmişlerdir. Mutezile ekolü âlimleri ise büyük günah işleyenin imandan çıkmakla birlikte küfre girmeyip ikisi arasında bir yerde (el-menzile beyne’l-menzileteyn) bulunduğunu, işlediği günahtan dolayı tövbe etmeden öldüğü takdirde ebedi olarak cehennemde kalacağını ifade etmişlerdir.18

Sonuç olarak bir kimse Hz. Peygamber’in getirdiklerini kalbiyle tasdik ediyorsa o kimse Allah (c.c.) katında mümindir. İman konusunda asıl olan şey, kişinin iman esaslarını kalben tasdik etmesidir. Mümine düşen, kalp ile tasdik ve dil ile ikrar ettikten sonra hayatının her yönünde dinin emir ve yasaklarına riayet etmek, ibadetlerini yapmak ve ahlakını güzelleştirmeye çalışmaktır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Temel Dini Bilgiler İslam-2 Ders Kitabı Cevapları (Lise) Sayfa 19 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!