Temel Dini Bilgiler İslam-2 Ders Kitabı Cevapları Ortaöğretim Sayfa 16
“Temel Dini Bilgiler İslam-2 Ders Kitabı Cevapları Ortaöğretim Sayfa 16 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Dini Bilgiler İslam-2 Ders Kitabı Cevapları Ortaöğretim Sayfa 16
Peygamber Efendimize indirildiği hâliyle bizlere ulaşmıştır. Aynı şekilde kıyamete kadar da Allah (c.c.) tarafından korunacaktır.
Kur’an-ı Kerim, yalnız inanç, ibadet ve ahlak konularını ihtiva etmez. Sosyal ilişkiler, ekonomi, siyaset ve hukuk gibi insanların toplumsal hayatlarını da düzenleyici temel hükümleri içerir. Bu sebeple hayatın bütününde ilk başvuracağımız kaynak Kur’an-ı Kerim olmalıdır.
Kur’an-ı Kerim, ibadetlerle ilgili temel hükümleri genel bir şekilde ortaya koyar. Kur’an-ı Kerim’de namaz, oruç, zekât, hac gibi ibadetler emredilmiş,9 Hz. Peygamber de bu ibadetlerin uygulama şekillerini göstermiştir.
Kur’an-ı Kerim, ahlaki sorumluluklarımızı da peygamberlerin ve salih kulların güzel örnekliğiyle açıklamıştır. Sevgi, saygı, adalet, doğruluk, dürüstlük, öz denetim, cömertlik, sabır, yardımlaşma, paylaşma gibi davranışları bizlere tavsiye etmiştir.10
2.2. Sünnet
Sünnet, Kur’an-ı Kerim’den sonra İslam’ın ana kaynağıdır. Sünnet, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sözleri ve davranışları anlamına gelir. Peygamberimizin sözlerine kavlî sünnet, davranışlarına fiilî sünnet, sahabenin yaptıklarını onaylamasına ise takrirî sünnet adı verilir.11
Kur’an-ı Kerim’deki “Ant olsun ki Resulullah, sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.”12 ayeti Hz. Muhammed’in (s.a.v.) bizler için rehber ve örnek olduğunu belirtir.
Allah’ın (c.c.) sevgisini kazanmak Peygamberimize uymaya bağlıdır. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de “(Resulüm!) De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir.”13 buyrulmuştur.
Yüce Allah “Kim Resul’e itaat ederse Allah’a itaat etmiş olur…”14 ayetiyle Peygamber Efendimize ve getirdiği vahye tabi olunmasını emretmiştir. Nasıl ki bir elçinin sözlerini kabul etmek o sözün asıl sahibine uymaksa peygamberine itaat de Allah’a (c.c.) itaattir.
Hz. Peygamber’in söz, fiil ve takrirlerinin sahabe vasıtasıyla bizlere ulaştırıldığı metinlere hadis denir.15 Hadislerin delil olması konusunda iki türlü tasnif yapılmıştır. Hadisler, rivayetleri nesilden nesile aktaran kişilerin sayısı açısından mütevatir, meşhur ve âhâd şeklinde; sağlamlık açısından da sahih, hasen ve zayıf şeklinde tasnif edilmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Temel Dini Bilgiler İslam-2 Ders Kitabı Cevapları (Lise) Sayfa 16 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.