Temel Dini Bilgiler İslam-2 Ders Kitabı Cevapları Ortaöğretim Sayfa 104
“Temel Dini Bilgiler İslam-2 Ders Kitabı Cevapları Ortaöğretim Sayfa 104 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Dini Bilgiler İslam-2 Ders Kitabı Cevapları Ortaöğretim Sayfa 104
Mescid-i Haram tabiri ise kâbe ve çevresini kuşatan mescit alanı için kullanılır. Hürmet edilmesi ve saygı gösterilmesi istenen bu mescide Harem-i Şerif de denir. Kâbe, Ha- cerülesved, Makam-ı İbrahim, Safa ile Merve tepeleri ve zemzem kuyusu bu mescidin birer parçasıdır.21
Ayet ve hadislerde, Allah’ın (c.c.) evi kabul edilen Kâbe’nin bulunduğu Mescid-i Haram ve çevresinin güvenli bir yer olduğuna işaret edilmiş ve bu alanla ilgili bazı özel hükümler konmuştur. Mescid-i Haram ve çevresinde canlılara zarar vermek yasaklanmıştır. Peygamber Efendimiz Mescid-i Haram’la ilgili olarak “Mescidimde kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç; başka mescitlerde kılınan bin namazdan faziletlidir. Mescid-i Haram’da kılınan bir namaz da diğer mescitlerde kılınan yüz bin namazdan faziletlidir.”22 buyurmuştur.
Kur’an-ı Kerim’de Kabe, “Beytü’l Haram”; içinde bulunduğu mescit “Mescid-i Haram”; bu mescidin bulunduğu Mekke şehri de“Harem” olarak nitelendirilerek saygıya layık görülmüş ve dokunulmaz sayılmıştır, (bk. Mâide suresi, 2; isrâ suresi,
1; Ankebût suresi, 67. ayet.)
Kâbe
“Allah’ın (c.c.) evi” anlamında Beytullah olarak da anılan Kâbe, Mescid-i Haram’ın ortasında küp şeklinde inşa edilmiş bir yapıdır. Bütün Müslümanlar namazlarını Kâbe’nin bulunduğu yöne doğru kılarlar. Hac ve umre ibadetlerinde tavaf, Kâbe etrafında yapılır. Peygamber Efendimiz, Kâbe’nin bulunduğu şehirde yaşamış ve tevhid mücadelesi vermiştir. Kur’an-ı Kerim Kâbe civarında indirilmiş, ilk Müslümanlar Kâbe etrafında müşriklerle mücadele etmiştir. Bu sebeple Kâbe, bütün Müslümanları ortak bir gayede ve istikamette birleştiren sembolik bir anlama sahiptir.
İçi dört köşe bir oda görünümünde olan Kâbe’nin doğu köşesinde, tavafın başlangıç ve bitiş noktasını belirleyen Hacerülesved adında bir taş bulunur. Kâbe’nin kuzey tarafında Kâbe duvarına iki metre uzaklıkta, yarım daire şeklinde ve bir buçuk metre yüksekliğinde bir duvar vardır. Bu duvarla Kâbe arasında kalan yere Hatim denir.23 Hatim, Kâbe’nin içinden sayılır ve tavaf bu duvarın dışından dönülerek yapılır. Hatim kısmında namaz kılmak Kâbe’nin içinde namaz kılmak gibidir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Temel Dini Bilgiler İslam-2 Ders Kitabı Cevapları (Lise) Sayfa 104 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.