Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 94
“Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Sayfa 94 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 94
Allah’ın (cc) hakları denince sadece ibadetler değil, insanların faydasına olan toplumsal konular da aklımıza gelmelidir. Toplumu korumak ve sosyal düzeni sağlamak için koyulan kuralların ihlal edilmesi kul hakkı olduğu gibi aynı zamanda Allah (cc) hakkıdır.
Hz. Peygamber’in arkadaşlarıyla arasında geçen şu sohbet kul hakkının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyar. Peygamber Efendimiz ashabına şu soruyu sorar: “Müflis kimdir bilir misiniz?” Ashaptan söz alan biri “Bizim aramızda müflis, malı mülkü olmayan kimsedir.” der. Bu cevap üzerine Allah Resulü şöyle buyurur: “Asıl müflis, kıyamet gününde kıldığı namaz, tuttuğu oruç ve verdiği zekâtla gelir. Ancak dünyada iken şuna sövmüş, buna iftira atmış, ötekinin malını yemiş, berikinin kanını dökmüş, bir başkasını da dövmüştür. (İhlal ettiği bu hakların karşılığı olarak) iyiliklerinden alınıp hak sahiplerine verilir. Şayet hesabı görülmeden iyilikleri biterse mağdur ettiği insanların günahlarından alınarak bunun üzerine yüklenir; sonra da o, cehenneme atılır.”
İslam’ın ana gayesi; insanın Allah (cc), diğer insanlar ve bütün varlıklar ile ilişkisini adalet üzere düzenlemektir. Kur’an’daki adalet emri, her şeyi yerli yerine koymayı, hak sahibine hakkını vermeyi ve dengeli bir tavra sahip olmayı ifade eder.48 Dolayısıyla adil olmak isteyen bir Müslümanın kul hakkı konusunda da titiz olması gerekir.
Konuşalım
Soru: Okul kantinini bir ticaret ortamı olarak düşünürsek buradaki ilişkilerde kul hakkı açısından nelere dikkat edilmesi gerekir? Arkadaşlarınızla konuşunuz.
- Cevap:
Okul kantininde kul hakkı açısından şunlara dikkat edilmelidir:
- Satıcılar, ürünleri dürüst bir şekilde satmalı, eksik tartı veya hile yapmamalıdır.
- Öğrenciler sıraya riayet etmeli ve birbirlerinin haklarına saygı göstermelidir.
- Kimse, başkasının parasını ya da eşyasını izinsiz almamalıdır.
- Adaletli ve eşit davranılmalı, kimse ayrımcılık yapmamalıdır.
Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.