Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Temel Dini Bilgiler İslam 2 Meb Yayınları

Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 75

“Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 75

er-Rab
Rab sözlükte yaratan, terbiye eden, düzene koyan, rızık veren ve ihtiyaçları gideren anlamlarına gelir. Yüce Allah’ın güzel isimlerinden biridir.
Er-Rab; yarattığı tüm varlıkları görüp gözeten, onların yaşamlarını sağlayan, her şeyin maliki ve sahibi demektir.31
Kur’an-ı Kerim’de “İyi bilin ki âlemlerin Rabbi dışında taptıklarınız benim düşmanımdır; O, beni yaratan ve bana doğru yolu gösterendir.
Beni yediren ve içirendir. Hastalandığım zaman bana şifa verendir…”32 buyrularak Yüce Allah’ın yaratan, hidayet eden, şifa veren ve rızıklandıran bir Rab olduğu bildirilir.
Hz. Peygamber zor ve sıkıntılı zamanlarında, uykudan uyandığında, dua ve zikirlerinde er-Rab ismini anmaya özen gösterirdi. Bir hadisinde de şöyle buyurmuştur: “Halim ve Azim olan Allah’tan başka ilah yoktur. O ulu arşın Rabbi olan Allah’tan başka ilah yoktur. Göklerin ve yerin Rabbi ve şerefli arşın Rabbi olan Allah’tan başka ilah yoktur.”33
Kâinatı gözlemlediğimizde yaratılan her varlığın belli bir düzen ve amaç içerisinde var olduğuna şahit oluruz. Yuvasından uçan bir kuşun tekrar yuvasına dönmesi, bir bebeğin vakti geldiğinde doğması, toprağın altındaki tohumun kocaman bir ağaca dönüşmesi, mevsimlerin değişmesi gibi çevremizde gözlemlediğimiz olaylar Yüce Allah’ın Rab sıfatının hayatımızdaki yansımalarına örnektir.
Rab isminin anlamını kavrayan bir Müslüman, başıboş ve amaçsız yaratılmadığını bilir. Zor ve sıkıntılı zamanlarında ümitsizliğe kapılmaz. Yalnızca Allah’a (cc) kulluk eder. Rabbinin kendisini yalnız bırakmayacağının ve koruyup gözeteceğinin de farkında olur.
el-Mucîb
Mucîb sözlükte kesmek, birinin susmasını sağlamak demektir. Yüce Allah’ın isimlerinden biri olan el-Mucîb, dua ve dileklere olumlu cevap veren manasına gelir.34 Allah’ın (cc), kullarının dualarını işitmesi ve onlara karşılık vermesidir. Kur’an-ı Kerim’de Yüce Allah “…Bana dua edin, duanızı kabul edeyim…”35 buyurarak yapılan dualara cevap vereceğini bildirir.
Yüce Allah, insanların zihinlerinden ve kalplerinden geçen her türlü niyeti bilir. Darda ve sıkıntıda oldukları zaman onları bu sıkıntıdan kurtarır. Tövbe eden kullarının tövbesini kabul eder.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 75 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!