Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26
“Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26
Toplumsal hayatta uyulması gereken ahlaki sorumluluklardan biri de akrabayı gözetmektir. Akrabayı gözetmek; onları ziyaret ederek hatırlarını sormak, onlarla iletişim kurmak, görüşmek ve ihtiyaç duyduklarında onlara yardım etmektir. Hz. Peygamber akrabalık bağlarını yaşatmayı, akrabaların birbirini ziyaret etmesini ve iyi ilişkiler kurmasını emretmiş, bir hadisinde “… Kim Allah’a ve ahiretgününe inanıyorsa akraba ile irtibatını sürdürsün…”35 buyurmuştur.
Sevinçli ve üzüntülü zamanlarda akrabalarımızı yanımızda görmek isteriz. Onlarla bir arada olduğumuzda sevincimiz artar, üzüntümüz azalır. Akrabalarımızın büyüklerine saygı, küçüklerine sevgi gösteririz. Çünkü onlar ailemizin bir parçasıdır.
Dinimizde akrabalık bağı, sılayırahim kavramıyla ifade edilir. Sıla; sözlükte bağ, ilişki anlamlarına gelir. Rahim; insanlar arasındaki soy birliği, akrabalık bağını ifade eder. Sılayırahim, sıla ve rahim kelimelerinin birleşmesinden oluşan bir tamlamadır ve akrabalık ilişkileri manasına gelir. (bk. Mustafa Çağrıcı, “Sıla-i Rahim”, TDV İslam Ansiklopedisi, C 37, s. 112)
Aile ve akrabalarımızdan sonra yakın ilişki kurduğumuz kişiler, komşularımızdır. Bu nedenle dinimiz komşuluk ilişkilerine önem vermiş, komşuların haklarının gözetilmesini emretmiştir. Peygamberimiz “Cebrail bana komşu hakkına saygı göstermeyi o kadar çok tavsiye etti ki komşunun komşuya mirasçı kılınacağını zannettim” Grafikı.6; sürahimin gereklilikleri.
Komşu haklarını gözetmek, toplumsal sorumluluklarımızdan biridir. Komşularımızın üzüntülü anlarında yanlarında olmak, sevinçlerini paylaşmak, hastalandıklarında ziyaretlerine gitmek, darda kaldıklarında onlara yardım etmek bu sorumluluğun gereğidir. Komşuların karşılaştıklarında selamlaşmaları, zaman zaman birbirlerine ikramda bulunmaları da bu kapsamdadır.
Dinimizin temel amaçlarından biri güzel ahlaka sahip bireylerin oluşturduğu bir toplum inşa etmektir. İslam dini böyle bir toplumun inşası için Müslümanlara birtakım ahlaki sorumluluklar yüklemiştir. Doğruluk, yardımlaşma, saygı, sevgi, iyiliği teşvik, kötülükten sakındırma, kardeşlik, dostluk, komşuları ve akrabayı gözetme bu sorumluluklardan bazılarıdır. Müslümanlar, topluma karşı ahlaki sorumluluklarını yerine getirmeye duyarlı olmalı ve ahlaki değerlerin yaşandığı bir toplumun oluşmasını sağlamalıdır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.