

Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 96

“Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 96
İnsanlar nezaketli davranışlarda bulunmak için çaba göstermelidir. Bu konuda herkes üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir. Evde, aile bireyleriyle olan ilişkilerde, okulda arkadaşlarla ve öğretmenlerle olan ilişkilerde nezaketli davranışlara dikkat etmelidir. Birbirinin hakkına ve hukukuna uygun davranışlar sergilemelidir.
Geleneğimizde var olan nezaketli söz ve davranışlar bize mirastır. Bu miras yaşanarak ve yaşatılarak korunmalıdır. Sonraki kuşaklara da aktarılarak devamlılığı sağlanmalıdır. Nezaketli söz ve davranışların geleneğimizin bir parçası olduğu unutulmamalıdır.
Geçmişte insanlar daha çok yüz yüze iletişim kurarken günümüzde gelişen teknoloji sayesinde yeni iletişim ortamları oluşmuştur. Bu ortamlarda geleneğimizden öğrendiğimiz nezaketli davranışlar doğrultusunda hareket etmek gerekir. Başta iletişim araçları, genel ağ, iletişimi sağlayan çeşitli uygulamalar insanlar tarafında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu ortamlarda iletişim kurulan kişiler tarafından görülmüyor olmak nezaketli davranışların buralarda geçerli olmadığı yanılgısına yol açmamalıdır. Konuşma ve yazışma üslubuna dikkat edilmeli, mahremiyet kurallarına önem verilmelidir. Özel hayata dair bilgiler kesinlikle paylaşılmamalıdır.
Nezaketli davranışlara kişi öncelikle kendisi uymalıdır. Söz ve davranışlarını gözden geçirmelidir. Hz. Muhammed (sav) nezaketli davranışı önce kendisi yapardı. Daha sonra arkadaşlarından aynı şekilde davranmalarını isterdi. Bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Sana nasıl davranılmasın istiyorsan sen de başkalarına öyle davran.”46 Hz. Muhammed’den (sav) günümüze kadar gelen bu anlayış “empati” denen kavramı ortaya çıkarmıştır. Empati kişinin kendisini bir başkasının yerine koyabilmesidir. “O ne düşünür, ne hisseder, ne anlamıştır?” şeklinde çeşitli sorgulamalar yapmaktır. Böyle düşünen insanlar tüm söz ve davranışlarında nezaket kurallarına uygun davranmaya istekli olur.
Listeleyelim
Soru: Günümüzde çeşitlenen iletişim araçları (cep telefonu, genel ağ, çeşitli uygulamalar vb.) kullanılırken hangi nezaketli söz ve davranışlara uyulmalıdır? Verilen örneklerden yararlanarak listeleyiniz.
- Cevap:
➢ Arkadaşlarımızla otururken cep telefonu ile vakit geçirmemek.
➢ Kişilerin fotoğraflarını izni olmadan paylaşmamak.
➢ Arkadaşlarımızla otururken cep telefonu ile vakit geçirmemek.
➢ Kişilerin fotoğraflarını izni olmadan paylaşmamak.
➢ Mesajlara ve aramalara zamanında cevap vermek.
➢ Toplu ortamlarda telefonla yüksek sesle konuşmamak.
➢ Sohbet ederken başka kişilerle mesajlaşmamak.
➢ Genel ağ üzerinde olumsuz ve kırıcı yorumlar yapmamak.
➢ Özel bilgileri izinsiz paylaşmamak.
Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum