Evvel Cevap
Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 74
Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları
Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 74

“Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Cevapları Sayfa 74 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 74

Muhsin

Allah’ın (cc) güzel isimlerinden biri olan Muhsin yarattığı varlıklara iyilik yapan, ikramda bulunan, güzel davranan, onları bağışlayan anlamlarına gelmektedir.

Allah’ın (cc) Muhsin ismi Kur’an-ı Kerim’de isim olarak değil de fiil olarak geçmektedir. Bir ayette “… Allah’ın sana iyilik yaptığı gibi sen de iyilik yap…”61 buyrulmaktadır. Bu ayette geçen ihsan (iyilik) kavramı muhsin kelimesiyle aynı kökten geldiği için Muhsin isminin fiili olarak kullanılmıştır.

İhsan iyilik ve lütufta bulunmak, bir işi en güzel şekilde yapmaktır. Allah’ı (cc) görür gibi ibadet etmektir. İyiliklerde farz olan asgari ölçünün ötesine geçip isteyerek ve severek daha fazlasını yapmak demektir. İhsanda bulunan kimseye muhsin denir.62
Allah (cc) Muhsin isminin gereği olarak yarattığı varlıklara iyilikte bulunur. Onların istek ve ihtiyaçlarını yerine getirir. Kullarından da aynı şekilde muhsin olmalarını ister. Etrafindaki insanlara ihsanda bulunmalarını emreder. Bir ayette “Şüphesiz Allah adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder.”63 buyrulmuştur.

Allah (cc) Kur’an-ı Kerim’i ve Peygamberimizin sünnetini esas alan kullarına daha çok ihsanda bulunur. Bu kişiler iyilik yapmayı seven ve toplumun kabul ettiği ahlaki değerlere aykırı hareket etmeyen kimselerdir. Bir ayette “… Kim ‘ihsan’ derecesine yükselerek özünü Allah’a teslim ederse onun mükâfatı Rabbinin katindadır. Artık onlara korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir.”64 buyrulmuştur.

Muhsin olan Allah (cc) yarattığı varlıklara karşı merhametlidir. Hata yapan, daha sonra da hatasını anlayan kullarına karşı bağışlayıcıdır.

Bir Ayet

Muhsin ismi Kur’an-ı Kerim’de şöyle geçmektedir: “Onlar bollukta ve darlıkta Allah yolunda harcayanlar, öfkelerini yenenler, insanları affedenlerdir. Allah iyilik edenleri sever.”

Bir Hadis

Muhsin ismine Hz. Muhammed (sav) bir hadisinde şöyle değinmiştir: “Allah’ım! Muhammed’e ve Muhammed ailesine, tıpkı İbrahim ailesine rahmet eylediğin gibi rahmet et. Şüphesiz sen övgüye en layık ve şanı en yüce olansın. Allah’ım! Muhammed’e ve Muhammed ailesine, tıpkı İbrahim ailesine bereket ihsan ettiğin gibi bereket ihsan eyle! Şüphesiz sen övgüye en layık ve şanı en yüce olansın.”

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 74 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum